Nvidia vedla trh v první polovině roku vzhůru. Kdo povede v druhé polovině roku?

První polovina roku 2024 byla pro akciový trh silná a jasným lídrem tohoto růstu byla společnost Nvidia Corp. (NVDA). Akcie tohoto výrobce čipů v posledních pěti letech raketově rostly a tato dynamika pokračovala i v první polovině roku 2024, kdy akcie vzrostly o více než 150 %.
První polovina roku je však již za námi, a proto je čas poohlédnout se po akciích, které by potenciálně mohly pomoci trhu k vyššímu růstu v druhé polovině roku. Jedním z kandidátů je společnost Alphabet (GOOGL).

Vše o umělé inteligenci

Největším trendem na trhu v první polovině roku 2024 byla jednoznačně umělá inteligence (AI). Ještě nedávno považovaná za rodící se technologii se AI začátkem letošního roku rozhodně dostala do hlavního proudu a řada technologických společností začala ve svých produktech nabízet funkce poháněné AI.

Zdroj: Getty Images

Největším brzkým příjemcem tohoto technologického posunu byla společnost Nvidia, jejíž grafické procesory (GPU) se používají k budování infrastruktury potřebné k provozování trénování a odvozování AI. S rozmachem AI a spěchem firem při zavádění řešení AI převýšila poptávka po čipech Nvidia nabídku, protože společnost spolupracovala se svými výrobními partnery na rychlém rozšíření výrobních kapacit.
To vedlo k explozivnímu růstu společnosti na začátku roku, kdy její tržby za první čtvrtletí vzrostly o 262 % na 26 miliard dolarů.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $123.34 (-0.16%)

Proč by společnost Alphabet mohla vést trh vzhůru

Dominantním tématem první poloviny roku byla infrastruktura umělé inteligence. Ale mohou to být zákazníci společnosti Nvidia v oblasti cloud computingu, kteří pomohou vést trh výše v druhé polovině roku. Tři velké společnosti zabývající se cloudovými počítači Amazon, Microsoft a Alphabet dosud těžily z vzestupu AI, ale stále mají před sebou ještě mnoho potenciálního růstu.

Z těchto tří společností se mi nejvíce líbí Alphabet, a to z několika důvodů.

Zdroj: Shutterstock

Prvním důvodem je to, že díky nejmenšímu cloudovému segmentu ze všech tří má jeden z nejlepších potenciálů pro růst zisků. Podnikání v oblasti cloud computingu je spojeno s mnoha vysokými fixními náklady, takže společnosti musí dosáhnout určité úrovně rozsahu, než se stanou ziskovými. Jakmile se jim to však podaří, začne se projevovat provozní pákový efekt tohoto obchodního modelu a růst ziskovosti předčí růst tržeb.
Společnost Google Cloud právě nedávno dosáhla tohoto rozsahu a v loňském roce se stala ziskovou. Proto by měl tento segment zaznamenat silný růst ziskovosti jak ve druhé polovině letošního roku, tak i v letech budoucích.

Zadruhé, i když se objevily určité zádrhele při zavádění nových překryvů umělé inteligence s výsledky vyhledávání, má společnost v této oblasti solidní potenciál. Společnost Alphabet tradičně zobrazovala reklamy založené na odkazech pouze na přibližně 20 % svých výsledků vyhledávání a dostávala zaplaceno pouze v případě, že na tyto odkazy bylo kliknuto. Společnost však již testuje nové reklamní formáty jak se svými překryvy s umělou inteligencí, tak i nové formáty poháněné umělou inteligencí pro maloobchodníky. Vzhledem k tomu, že 80 % jejích výsledků vyhledávání dosud nebylo zpeněženo, nabízí to v příštích letech obrovský potenciál.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $182.10 (-0.03%)

Společnost Alphabet je mezitím také nejlevnější z „velkolepé sedmičky“ akcií a obchoduje se s forwardovým poměrem ceny k zisku (P/E) pod 25. Vzhledem k tomu má akcie kromě růstových vyhlídek také potenciál rozšířit své násobky (což je jednoduše tehdy, když se její poměr P/E a další oceňovací ukazatele posunou výše). To vytváří předpoklady pro potenciálně silnou výkonnost akcie v druhé polovině letošního roku.

I když bych stále nepočítal s tím, že Nvidia bude ve druhé polovině roku opět vést trh, už jen vzhledem k tomu, jak velkou dynamiku ve svém podnikání zaznamenává, myslím si, že Alphabet je silným kandidátem na to, aby po zbytek letošního roku vedl trh vpřed.
Naštěstí pro investory si nemusíte vybírat jen jednu z nich a můžete vlastnit jak Nvidii, tak Alphabet. Obě mají i nadále zářnou dlouhodobou budoucnost.