Růst jihoafrického randu v souvislosti s Ramaphosovým novým kabinetem

Jihoafrický rand v pondělí posílil, protože investoři uvítali oznámení prezidenta Cyrila Ramaphosy o vytvoření nového koaličního kabinetu, jehož součástí je i vůdce bývalé opoziční Demokratické aliance (DA).

V 9:34 GMT se rand vůči dolaru obchodoval na úrovni 18,01, což bylo o 1 % silnější než jeho předchozí závěr.

Po týdnech intenzivních jednání jmenoval Ramaphosa v neděli ve složení svého kabinetu lídra DA Johna Steenhuisena ministrem zemědělství, čímž se tato strana a další členové koalice stali součástí jeho nového vládního týmu.

Ve 32členném kabinetu jsou ministři ze sedmi různých stran. Analytici a ekonomové považovali zařazení pro-podnikatelské DA do některých klíčových portfolií za pozitivní.

„Bude cítit hmatatelnou úlevu, že pan Ramaphosa po zdlouhavých … jednáních s novými koaličními partnery konečně jmenoval svou exekutivu,“ uvedl Jee-A van der Linde, hlavní ekonom společnosti Oxford Economics.

Van der Linde uvedl, že se teprve ukáže, zda vláda jednoty, kterou Ramaphosa vytvořil, bude schopna řešit ekonomické problémy Jihoafrické republiky, ale nový kabinet je pro podnikatele příznivým výsledkem.

„Kurz randu bude v nejbližší době pravděpodobně dále posilovat,“ dodal.

Ramaphosův Africký národní kongres ztratil ve volbách 29. května poprvé po třech desetiletích většinu a jako způsob, jak se udržet u moci, vytvořil vládu jednoty s bývalými rivaly.

Ekonom společnosti Momentum Investments Sanisha Packirisamy uvedl, že opětovné jmenování Enocha Godongwany ministrem financí signalizuje kontinuitu.

„Zařazení náměstka ministra (financí) DA přispívá ke kontrole a vyváženosti tohoto portfolia a umožňuje DA významněji přispívat k tvorbě politiky,“ uvedla.

Pokud jde o domácí ekonomiku, průzkum indexu nákupních manažerů ukázal, že aktivita v továrnách se v červnu opět snížila. Údaje o prodeji vozidel za červen budou zveřejněny později v pondělí.

Na burze v Johannesburgu vzrostl index Top-40 o 0,6 %, zatímco index všech akcií si připsal 0,9 %. Referenční státní dluhopis země do roku 2030 posílil, výnos klesl o 12 bazických bodů na 9,865 %.

Dolar klesá před výplatami, euro roste díky výsledkům průzkumů ve Francii

Americký dolar se v pondělí na začátku evropského obchodování před klíčovou zprávou o zaměstnanosti za týden propadl, zatímco euro po prvním kole hlasování ve francouzských volbách rostlo.

V 09:30 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,3 % níže na úrovni 105,255, tedy kolem týdenního minima.

Zdroj: Canva

Dolar klesá před zveřejněním údajů o mzdách

Dolarový index byl v pondělí zasažen silou eura, přičemž jednotná měna má v koši největší váhu, ale již po pátečním zveřejnění měkčích než očekávaných údajů o inflaci byl na ústupu.

Preferovaný ukazatel inflace Federálního rezervního systému, index výdajů na osobní spotřebu (PCE), v pátek vykázal ochlazení inflace, což zvýšilo očekávání, že americká centrální banka začne ještě letos snižovat úrokové sazby.

Pozornost v tomto americkém týdnu zkráceném na svátky, kdy se ve čtvrtek slaví Den nezávislosti, bude z velké části upřena na páteční zprávu o mzdách mimo zemědělství, protože obchodníci budou hledat nové náznaky toho, kdy by Fed mohl začít snižovat úrokové sazby.

Ekonomové očekávají, že americká ekonomika v červnu vytvořila 189 000 nových pracovních míst po větším než předpokládaném přírůstku 272 000 míst v předchozím měsíci.

Před úterními údaji o mzdách mimo zemědělství se očekává zpráva, která ukáže, že počet volných pracovních míst v květnu opět poklesl, ve středu bude zveřejněn zápis z červnového zasedání Fedu a předseda Fedu Jerome Powell vystoupí na výročním fóru Evropské centrální banky v Portugalsku.

Euro po prvním kole francouzských voleb získává na síle

EUR/USD vzrostl o 0,5 % na 1,0765, tedy na zhruba dvoutýdenní maximum, poté, co vítězství francouzské krajní pravice v prvním kole parlamentních voleb mírně zaostalo za některými očekáváními.

Krajně pravicová strana Národní sjednocení Marine Le Penové zvítězila v nedělním prvním kole francouzských parlamentních voleb a získala 33 % hlasů voličů.

Levicová Nová lidová fronta skončila druhá s 28 %, zatímco centristický blok prezidenta Emmanuela Macrona dosáhl 20 %.

Rozdíl vítězství Národního shromáždění byl těsnější, než se očekávalo, takže konečný výsledek závisí na dohodách stran před víkendovým druhým kolem.

„Výsledky prvního kola nenabízejí mnoho jistoty ohledně složení parlamentu a druhé kolo naplánované na příští víkend je ve skutečnosti velkou rizikovou událostí,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Tyto politické zprávy zastínily údaje, podle kterých se výrobní aktivita v celé eurozóně minulý měsíc zhoršila, protože poptávka klesala mnohem rychleji, přestože továrny snižovaly své ceny.

GBP/USD vzrostl o 0,3 % na 1,2673, přičemž libra vzrostla navzdory údajům, které ukázaly, že růst britské výrobní aktivity v červnu oproti předchozímu měsíci zpomalil.

Index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu Spojeného království podle agentury S&P Global v červnu klesl na 50,9 z květnových 51,2 bodu, přičemž konečný údaj byl nižší než 51,4 bodu v předběžných údajích.

Ve čtvrtek se ve Spojeném království konají parlamentní volby, v nichž se všeobecně očekává, že klíče od Downing Street získají opoziční labouristé.

„O drtivém vítězství labouristů se skutečně příliš nepochybovalo, takže volby by pro trhy neměly být velkou událostí. Domníváme se, že silnější než očekávaný výsledek populistické/tvrdé brexitářské reformy ve Velké Británii je nejcitelnějším rizikem pro určitou mírnou nepříznivou reakci aktiv v GBP,“ uvedla ING.

Zdroj: Canva

Jen zůstává slabý

V Asii se USD/JPY obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 161,02 a zůstal tak blízko nejslabší úrovně za posledních 38 let.

Japonská vláda v pondělí nečekaně revidovala údaje o hrubém domácím produktu za první čtvrtletí, přičemž údaj nyní vykazuje mnohem hlubší pokles, než se původně očekávalo.

Tento údaj představil chmurný výhled pro japonskou ekonomiku a také vyvolal pochybnosti o tom, kolik prostoru má Bank of Japan k tomu, aby začala zpřísňovat svou politiku.

USD/CNY se mírně zvýšil na 7,2683 a držel se blízko úrovní, které byly naposledy zaznamenány v listopadu.

Údaje o indexu nákupních manažerů vykreslily smíšený obraz ekonomiky. Nedělní vládní údaje o PMI ukázaly, že čínský výrobní sektor se v červnu druhý měsíc po sobě zmenšil, ale soukromé údaje o PMI ukázaly, že sektor rostl nejrychlejším tempem za poslední tři roky.