Bitcoin letos pravděpodobně dosáhne nového historického maxima

Podle výzkumné zprávy společnosti CCData zveřejněné v úterý Bitcoin ještě nedosáhl vrcholu svého současného cyklu zhodnocování a předpokládá se, že letos překoná své historické maximum. Bitcoin v březnu stanovil rekord překonávající 73 700 USD a od té doby se obchoduje v rozmezí přibližně 59 000 USD a 72 000 USD.

Společnost CCData připisuje značnou část dramatického vzestupu na březnové rekordní hodnoty schválení a spuštění spotových bitcoinových fondů obchodovaných na burze (ETF) v USA v lednu letošního roku. Tyto finanční nástroje doposud přilákaly čistý příliv ve výši přibližně 14,41 miliardy USD.

ETF nabízejí investorům možnost koupit produkt, který odráží cenu bitcoinu, čímž se vyhýbají přímému vlastnictví podkladové kryptoměny. Zastánci kryptoměn tvrdí, že tento vývoj přispěl k legitimizaci třídy aktiv a zjednodušil proces vstupu větších institucionálních investorů.

Termín “bitcoinový cyklus” označuje období, během něhož digitální měna stoupá na nové rekordní hodnoty, než se propadne a vstoupí do medvědího trhu neboli “kryptozimy”. Od uvedení bitcoinu na trh se odehrály tři kompletní cykly vykazující podobné vzorce. Tyto cykly se točily kolem události známé jako halving, kdy se odměna pro těžaře sníží o 50 %, což vede ke snížení nabídky bitcoinů na trhu.

Zdroj: Getty Images

K halvingu tradičně dochází několik měsíců předtím, než bitcoin dosáhne historického maxima pro daný cyklus. Současný cyklus se však od tohoto vzorce odchýlil. K nebývalému vzestupu bitcoinu na jeho poslední rekordní hodnotu došlo před halvingem v důsledku býčí nálady kolem ETF v USA.

Vzhledem k tomu, že se bitcoin následně po svém rekordním maximu obchodoval ve vymezeném pásmu, objevily se spekulace, zda kryptoměna v současném cyklu dosáhla vrcholu. Zpráva společnosti CCData, která podrobně zkoumala minulé cenové trendy bitcoinu, tvrdí, že nikoli. Datová a výzkumná společnost uvádí, že historické vzorce ukazují, že události půlení důsledně předcházejí období růstu ceny, které trvá 366 až 548 dní, “než vytvoří vrchol cyklu”. Tento trend lze přičíst dozrávání třídy aktiv a snižování volatility.

K poslednímu půlení bitcoinu došlo 19. dubna letošního roku, což znamená, že tyto historické doby trvání ještě nenastaly. Zpráva navíc upozorňuje na téměř dvouměsíční pokles obchodní aktivity na centralizovaných burzách po události halvingu v předchozích cyklech a podobný pokles v současném cyklu, což naznačuje potenciální prodloužení do roku 2025.

Vlivná role institucionálních účastníků v odvětví během tohoto cyklu jistě vytvořila posuny v předchozích trendech a společnost CCData očekává pravděpodobný pokles obchodní aktivity ve třetím čtvrtletí, což může vést k dalšímu pohybu cen do strany.

Navzdory naznačené stagnaci jsou “údaje a předchozí trendy dostatečně silné na to, aby naznačovaly, že jakákoli boční cenová dynamika je pouze dočasná a do konce roku pravděpodobně opět překonáme předchozí historická maxima,” tvrdí společnost CCData.

Zpráva upozorňuje na blížící se spuštění ETF Ethereum v USA spolu s dalšími souvisejícími produkty po celém světě a předpovídá, že to do této třídy aktiv přinese další kapitál, likviditu a poptávku.

Společnost CCData poukazuje na další významný soubor historických dat, který podtrhuje její tezi. Například během cyklu v roce 2012 se 91,4 % celkového nárůstu ceny bitcoinu od poloviny až po rekordní maximum odehrálo během čtyř měsíců před vrcholem cyklu. Toto procento nárůstu ceny činilo 78,8 % a 71,5 % ve čtyřech měsících předcházejících příslušným rekordním maximům cyklů 2016 a 2020.

K tomu společnost CCData uvádí: “Taková parabolická expanze v současném cyklu teprve nastane.”.

Zdroj: Getty Images

Na to, jak se projevují historické vzorce u bitcoinu, upozorňují i další analytici. Thomas Perfumo, vedoucí strategie kryptoměnové burzy Kraken, poznamenal: “Historicky tržní cykly dosahují vrcholu 12 až 18 měsíců po půlení bitcoinu, které naposledy proběhlo letos v dubnu. Také jsme nebyli svědky toho, že by volatilita dosáhla předchozích vrcholů. A konečně, předchozí vrcholy tržních cyklů se shodovaly s rychlým sledem všech časových maxim – 10 až 20 nových maxim stanovených v 30denním okně.”

Podle Perfuma “jsme zatím žádný z těchto signálů nespustili”. Nebývalý vzestup bitcoinu v současném cyklu, poháněný nedávným fenoménem ETF a velkými institucionálními investory, tak čeká na rozvinutí vzrušující kapitoly na trhu kryptoměn.