Měli byste zařadit do svého portfolia akcie těžařů bitcoinů po halvingu?

Obecně platí, že akcie těžařů bitcoinů mají tendenci růst, když cena bitcoinu roste, a klesat, když cena bitcoinu klesá. To dává smysl vzhledem k tomu, že jejich příjmy a ziskovost jsou přímo vázány na cenu Bitcoinu. Když tedy cena Bitcoinu v loňském roce vzrostla o 150 %, akcie těžařů Bitcoinu také prudce zdražily.

Snížení hodnoty Bitcoinu na polovinu, ke kterému došlo 19. dubna, však vše mění. Nyní jsme vstoupili do nového cyklu půlení a změny, které přinesl algoritmus Bitcoinu, by mohly mít v příštích 12 měsících hluboké důsledky pro akcie těžařů. Pojďme se na ně podívat blíže.

Co se stane s těžaři po půlení?

V případě halvingu klesne odměna vyplácená za těžbu nového bloku bitcoinu na polovinu. To má přímý dopad na těžaře bitcoinů, protože jejich primární zdroj příjmů se právě snížil o polovinu. Představte si, jaký dopad na váš život by mělo, kdyby vám někdo snížil primární zdroj příjmů o 50 %. Byli byste na dně.

Zdroj: Getty Images

Proto je období bezprostředně následující po snížení na polovinu naplněno tolika nejistotami. Těžaři bitcoinů potřebují dohnat dramatický výpadek příjmů, jinak by mohli zkrachovat. Ještě předtím, než v dubnu došlo k půlení, analytici varovali před potenciálně brutálním otřesem v odvětví těžby bitcoinů, v němž mají šanci obstát pouze nejlépe kapitalizovaní a nejefektivněji řízené těžařské společnosti.

Zdá se, že nyní dochází k tomu, že těžaři bitcoinů prodávají obrovské množství bitcoinů ve svých rozvahách, aby nahradili výpadek příjmů. Například během prvních dvou červnových týdnů prodali těžaři více než 200 milionů dolarů v Bitcoinech. V důsledku toho jsou držby Bitcoinů těchto těžařů na nejnižší úrovni za posledních 14 let.

Jako opatření na přežití dává prodej obrovského množství bitcoinů smysl. Vyvíjí však také tlak na pokles ceny Bitcoinu. To by mohlo pomoci vysvětlit, proč cena Bitcoinu, která se ještě před třemi měsíci obchodovala až za 73 750 USD, koncem června krátce klesla pod úroveň 60 000 USD.
Dobrou zprávou je, že ekosystém Bitcoinu nakonec najde novou rovnováhu. S tím, jak se bude cena Bitcoinu zotavovat, bude se zotavovat i osud těžařů Bitcoinu. Ve třech předchozích cyklech půlení cena Bitcoinu naprosto raketově vzrostla. Existuje tedy dobrý důvod doufat, že se stejný vzorec bude opakovat i při cyklu půlení v roce 2024 a přinese úlevu sužovaným těžařům Bitcoinu.

Příležitost pro umělou inteligenci

Letošní cyklus půlení Bitcoinu má zajímavý dějový zvrat, který se týká umělé inteligence (AI). Vzhledem k tomu, že těžaři bitcoinů nasazují obrovské množství výpočetního výkonu, aby vytěžili jeden bitcoin, lze část tohoto výpočetního výkonu teoreticky přesměrovat do jiných technologických odvětví. V důsledku toho jsme nyní svědky toho, že společnosti zabývající se těžbou bitcoinů uzavírají dohody o výpočetní technice AI, což by mohlo do budoucna otevřít zcela nový zdroj příjmů kolem AI.
V nejlepším případě samozřejmě nové příjmy související s AI nahradí všechny ztracené příjmy z těžby bitcoinů. Na druhou stranu tak bude stále méně nutné prodávat Bitcoin, aby přežil. To znamená, že celý cyklus těžby Bitcoinu by mohl najít novou rovnováhu rychleji, než kdokoli očekával. Jakmile se Bitcoin zotaví, těžaři by mohli být schopni vydělávat jak na Bitcoinu, tak na umělé inteligenci.

Zdroj: Getty Images

Obávám se pouze, že proces přesunu výpočetních zdrojů z těžby Bitcoinu na AI by mohl být mnohem obtížnější a náročnější na zdroje, než se zpočátku zdá. Jinými slovy, nestačí jen otočit vypínačem nebo stisknout tlačítko. Ne všechny platformy pro těžbu bitcoinů lze použít pro výpočty s umělou inteligencí. A těžební platformy pro Bitcoin poháněné obnovitelnými zdroji energie nemusí být pro výpočet AI vhodné. V důsledku toho mohou z této příležitosti těžit pouze některé společnosti zabývající se těžbou bitcoinů.

Které akcie těžařů bitcoinů koupit?

Nejlepší akcie těžařů bitcoinů k nákupu by nyní mohly být ty, které se diverzifikují do oblasti AI. Nové příjmy jim možná nepřijdou dostatečně rychle na to, aby jim během současného cyklu půlení Bitcoinu výrazně pomohly, ale pokud uvažujete dlouhodobě, mohlo by se jednat o velmi atraktivní katalyzátor budoucího růstu.
Jednou z akcií těžařů bitcoinů, které mám právě teď na radaru, je společnost Core Scientific (CORZ), která se agresivně přesouvá do oblasti počítačů s umělou inteligencí. Na začátku června uzavřela společnost 12letou smlouvu se společností CoreWeave, která se zabývá umělou inteligencí, o vysoce výkonném výpočetním výkonu (HPC). Tato dohoda vyvolala obrovský zájem Wall Street. Za letošní rok vzrostla společnost Core Scientific o pozoruhodných 170 %.

Nakoupit akcie Core Scientific, Inc. za $10.32 (4.77%)

Jen mějte na paměti, že pokud plánujete investovat do akcií na těžbu bitcoinů, musíte neustále sledovat, jak společnosti reagují na tržní trendy. Například v předchozím cyklu půlení Bitcoinu bylo jedním z klíčových témat hledání nových zdrojů levné obnovitelné energie pro napájení těžby Bitcoinu. V současném cyklu půlení Bitcoinu by mohlo jít především o využití síly umělé inteligence.