Tato akcie klesla o 81 % od svého maxima. Možná je vhodná doba na koupi

Index S&P 500 stanovuje v roce 2024 jedno nové historické maximum za druhým, ale ne každá akcie se účastní současného býčího trhu. Některé akcie zůstávají poražené, hluboko pod maximy dosaženými na přelomu let 2021 a 2022.

Některé ze společností, které stojí za těmito akciemi, těžily ze změn chování, které předznamenala pandemie COVID-19. Jakmile se však situace začne podobat té, jaká byla před pandemií, nevypadají už tak atraktivně. Jiné však vypadají přeprodaně a jejich současné ocenění neodráží jejich skutečný potenciál.

Jedním z příkladů je PayPal (PYPL). Cena akcií společnosti PayPal prudce vzrostla, protože COVID-19 zvýšil online a bezkontaktní prodeje. Několik špatných čtvrtletí a změna generálního ředitele však vedly k masivnímu výprodeji akcií. V současné době se akcie obchodují zhruba 81 % pod historickým maximem, kterého dosáhly v polovině roku 2021. Zde je důvod, proč může jít o skvělou příležitost k nákupu některých akcií.

Již nyní vykazuje známky obratu

Jednou z největších věcí, která PayPal v uplynulém roce tížila, byl klesající počet aktivních účtů. Aktivní účty dosáhly vrcholu ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 a během roku 2023 zaznamenaly čtyři po sobě jdoucí poklesy.

Zdroj: Shutterstock

V prvním čtvrtletí se však počet aktivních účtů zvýšil, a to o 2 miliony na celkových 427 milionů. I když je před námi ještě dlouhá cesta, než se dostaneme zpět na úroveň z konce roku 2022, pokrok v obratu je povzbudivý.

Největší podíl na poklesu aktivních účtů měl odliv neaktivních účtů na rozvíjejících se trzích v Latinské Americe a asijsko-pacifickém regionu. Nyní roste díky přidávání uživatelů, kteří utrácejí více a častěji. Celkový objem plateb se meziročně zvýšil o 14 %, přestože uživatelů bylo méně než loni touto dobou. Transakce na jeden aktivní účet dosáhly v uplynulém roce historického maxima 60 transakcí.

Příznivý cyklus, který je hnací silnou silou růstu zapojení

Rostoucí angažovanost uživatelů PayPal signalizuje jeho síťovou výhodu. Na jedné straně sítě jsou spotřebitelé a na druhé straně obchodníci. Masivní základna spotřebitelů využívajících službu PayPal přitahuje více obchodníků, kteří přijímají digitální peněženku, a rostoucí počet obchodníků přijímajících službu PayPal přitahuje více spotřebitelů na tuto platformu. Rostoucí počet obchodníků také dává stávajícím uživatelům více příležitostí používat službu PayPal.

Také obchodníci mají dobrý důvod, proč se rozhodnout pro PayPal. Nejenže přidává další možnost platby pro přibližně 400 milionů nakupujících na internetu, ale také zvyšuje pravděpodobnost, že transakci dokončí. Společnost uvádí 33% nárůst konverzí u pokladny, pokud kupující použije PayPal oproti jiné formě platby.

Ačkoli PayPal čelí konkurenci, žádný z jeho konkurentů nemá tak velkou uživatelskou základnu jako PayPal. Díky tomu je pro online obchodníky prakticky nepostradatelný.

Přesto tvrdá konkurence může mít a má vliv na schopnost společnosti PayPal účtovat obchodníkům vyšší poplatky. Tlačila také společnost k tomu, aby umožnila spotřebitelům větší volbu při výchozích platbách, místo aby je nutila platit metodami, které jsou pro společnost lukrativnější (např. hotovostní zůstatky).

Přesto je těžké popřít pozici společnosti PayPal jako vedoucí digitální peněženky, která ji staví do hlavní pozice pro pokračující sekulární růst elektronického obchodování.

Akcie jsou naprosto výhodnou koupí

Akcie se v současné době obchodují za forwardový poměr ceny k zisku nižší než 14x. To je neuvěřitelně nízká hodnota, i když očekáváte, že konkurence bude snižovat růst tržeb a marží.

Nakoupit akcie PayPal Holdings, Inc. za $58.44 (1.08%)

Aktualizovaný výhled managementu na celý rok 2024 počítá se středním až vysokým jednociferným růstem zisku na akcii (EPS). PayPal by měl být schopen dosáhnout dvouciferného růstu tržeb, protože se letos vrátí k meziročnímu růstu aktivních účtů. Zatímco neznačkové pokladny zatížily její hrubou marži, v ostatních oblastech snižuje náklady, což by mělo vést ke stabilní až rostoucí provozní marži. To by mohlo znamenat, že PayPal překoná svůj současný celoroční výhled.

Navíc PayPal za tuto cenu agresivně odkupuje akcie. Předpovídá volný peněžní tok ve výši 5 miliard USD a vedení společnosti plánuje v letošním roce odkoupit akcie v hodnotě ještě vyšší než 5 miliard USD. To zajistí další zvýšení zisku na akcii.
Analytici Wall Street v současné době očekávají, že společnost PayPal bude v důsledku výše uvedených faktorů v příštích pěti letech zvyšovat svůj zisk na akcii složeným ročním tempem téměř 16 %. Akcie, které se obchodují pod 14násobkem zisku, tak pro investory představují neuvěřitelně výhodnou nabídku.