Výnosy dluhopisů v USA podporují dolar a zanechávají jeny na 38letém minimu

Dolar byl v úterý podpořen rostoucími americkými výnosy, přičemž tlak pociťovaly měny s nízkými výnosy, jako je čínský jüan a japonský jen, který se dostal na nejnižší úroveň od roku 1986.

Benchmarkové výnosy desetiletých státních dluhopisů přes noc vzrostly o téměř 14 bazických bodů na 4,479 %, přičemž analytici tento nárůst spojovali s očekáváním, že Donald Trump zvítězí v prezidentských volbách v USA, což následně povede ke zvýšení cel a vládních půjček.

V úterý se výnos desetiletého dluhopisu snížil o 2 bazické body na 4,4554 %, což je přibližně nejvyšší hodnota od začátku měsíce.

Zatímco dolar rostl, euro odevzdalo část malé rallye, protože první kolo francouzských voleb dopadlo víceméně v souladu s průzkumy. Jednotná měna byla naposledy o 0,2 % níže na úrovni 1,07188 USD.

„Lepší (debatní) výsledek Trumpa oproti (prezidentu Joe) Bidenovi přispěl k očekávání, že inflace může zrychlit, výnosové křivky se budou dále zužovat a že dolar se může nadále obchodovat s prémií,“ uvedl měnový stratég OCBC Christopher Wong.

V úterý se kurz jenu propadl na 161,745 za dolar, což je nejslabší hodnota za téměř 38 let, a prodloužil tak sestupnou tendenci, která byla způsobena především velkým rozdílem v úrokových sazbách mezi USA a Japonskem.

Japonský ministr financí v úterý uvedl, že úřady jsou ostražité vůči prudkým pohybům na měnovém trhu, ale přestal vydávat jasné intervenční varování.

Jen se na kříži také propadal, protože jenoví medvědi se obávali, že páru dolar/jen hrozí intervence japonských úřadů.

Vůči euru se jen v pondělí dotkl životního minima 173,67 a v úterý se pohyboval jen těsně pod touto úrovní, zatímco vůči australskému dolaru byl jen blízko svého minima za posledních 33 let, protože carry trade zůstával atraktivní.

„Pro dnešní oslabení jenu neexistuje žádný spouštěč jako takový, spíše mu nic skutečně nebrání,“ řekl Matt Simpson, hlavní analytik trhu ve společnosti City Index.

„BOJ na svých posledních zasedáních nadále nepřinášela dostatečné výsledky, a to způsobuje, že se jen jednoduše a bez zábran posunuje na nová minima. Nyní je níže již jedenáctou seanci z posledních čtrnácti a mohl by pokračovat v driftu dolů, pokud příchozí americká data nepřekvapí směrem dolů,“ uvedl s odkazem na páteční údaje o mzdách mimo zemědělský sektor v USA.

Robustní údaje o výrobě v Číně a oznámení centrální banky, že si bude půjčovat dluhopisy – pravděpodobně za účelem jejich prodeje a ustálení klesajících výnosů, uvedli obchodníci – poskytly jüanu v pondělí jen krátký impuls.

Naposledy se v úterý v zámořském obchodování pohyboval na úrovni 7,3065, tedy na dohled od svého červnového minima. Jeho protějšek na pevnině byl o 0,04 % níže na úrovni 7,2712 za dolar. [CNY/]

Zdroj: Canva

Dolarový index, který měří americkou jednotku vůči šesti dalším, vzrostl o 0,1 % na 105,94. Pozornost se soustředila na údaje o otevírání pracovních míst, které mají být zveřejněny později během dne, a na komentáře předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, který vystoupí na fóru ECB v Portugalsku.

Libra mezitím poklesla o 0,15 % na 1,2632 USD, což je přibližně nejslabší hodnota od poloviny května.

Australský dolar oslabil o 0,14 % na 0,66515 USD, když obchodníci zvažovali zápis z jednání centrální banky, který ukázal mnoho diskusí o tom, zda je politika dostatečně přísná, aby zajistila žádoucí zpomalení inflace. [AUD/]

Z cen na swapových trzích vyplývá šance jedna ku třem, že ke zvýšení sazeb dojde již příští měsíc.

„Víme, že se o nich mluvilo, otázkou je, co je spouštěčem,“ řekl ekonom ING Rob Carnell. „Přikláníme se k prognóze zvýšení sazeb na srpnovém zasedání.“

Nakoupit měny US Dollar/USDX – Index – Cash za $105.96 (0.05%)

Zdroj: Canva