Akcie, které by mohly v příštích pěti letech rozdrtit Nasdaq

Nasdaq Composite dosáhl za posledních 30 let průměrného ročního výnosu 11 %. To znamená kumulativní výnos 2 440 %. To je záviděníhodná návratnost investice v dlouhodobém horizontu. Pokud chcete tento výnos překonat, musíte investovat do akcií s nadprůměrnou perspektivou růstu.

Ceny akcií mohou v krátkodobém horizontu z nejrůznějších důvodů kolísat, takže snažit se překonat trh ze dne na den je bláhové. V průběhu mnoha let však existuje vysoká korelace mezi vývojem zisku společnosti a výnosem akcie. Pokud se zaměříte na společnosti, které mohou během pěti let alespoň zdvojnásobit své zisky, což představuje roční nárůst zisku o 15 %, výrazně zvýšíte šance na překonání trhu.

Pro představu uvádíme dvě nejlepší akcie, které mají potenciál zdvojnásobit svou hodnotu během pěti let a překonat výkonnost indexu Nasdaq.

Carnival

Společnost Carnival (CCL) je největší výletní společností na světě a nadále těží ze silné poptávky. Za poslední rok akcie vzrostly o 18 %, a i když je to méně než výnos Nasdaqu ve výši 33 %, vyhlídky společnosti Carnival na zlepšení růstu zisků v nadcházejících letech by mohly potenciálně zdvojnásobit cenu akcií v příštích pěti letech.

Zdroj: Getty Images

Vzhledem k tomu, že tržby rostou zdravým tempem díky silné poptávce po zájezdech na výletních lodích, vedení se více zaměřuje na řízení nákladů, aby dosáhlo ziskového růstu. Ve čtvrtletí, které skončilo v květnu, společnost Carnival zaznamenala 17% meziroční nárůst tržeb a přeměnila ztrátu z minulého roku na čistý zisk ve výši 92 milionů USD.

Do budoucna by společnost Carnival měla dosáhnout vyšších marží a zisků díky dvěma příležitostem. První z nich je otevření exkluzivní destinace Celebration Key v příštím roce, která se nachází v blízkosti přístavů společnosti Carnival a měla by snížit náklady na pohonné hmoty a zvýšit tak zisky. Silná poptávka po cestách do této nové destinace umožní společnosti postupně zvyšovat ceny letenek a dosáhnout vysoké návratnosti investic.

Další příležitostí pro ziskový růst je převod lodí společnosti Carnival ze značky P&O Cruises Australia do Carnival Cruise Line, což rozšíří kapacitu lépe fungující značky Carnival.

Nakoupit akcie Carnival Corporation & plc za $17.55 (-0.06%)

Analytici z Wall Street očekávají, že společnost Carnival bude dlouhodobě zvyšovat zisk ročním tempem 12 %. Pokud se forwardový poměr ceny k zisku zvýší ze současných 16,3 násobku na 20, což je více v souladu s rozsahem ocenění před pandemií, mohly by akcie Carnival v příštích pěti letech zdvojnásobit svou hodnotu.

Uber Technologies

Společnosti Uber Technologies (UBER) nadále rostou tržby díky velké základně 7 milionů lidí, kteří si měsíčně vydělávají pomocí jejích služeb. Za poslední rok akcie vzrostly o 66 %, čímž efektivně zdvojnásobily 33% výnos Nasdaqu, ale akcie mají v příštích letech ještě spoustu prostoru.
Výsledky společnosti Uber za první čtvrtletí ukazují, že firma roste tempem, které investoři potřebují ke zdvojnásobení svých peněz. V prvním čtvrtletí vzrostly hrubé rezervace, tržby i počet cest meziročně o 15 % a více.

Zdroj: Getty Images

Silný růst zisků v příštích pěti letech by mohl podpořit jeden důležitý katalyzátor. Uber využívá svá cenná data k nabídce reklamy, která propojuje obchodníky se zákazníky. Společnost v roce 2022 spustila službu Uber Journey Ads, která pomáhá značkám získat kontakt se spotřebiteli využívajícími službu Uber, a rozrůstá se v příležitost v hodnotě několika miliard dolarů.

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 dosáhl Uber ročních příjmů z reklamy ve výši 900 milionů dolarů. Je to malá část podniku, který generuje čtvrtletní příjmy přes 10 miliard dolarů, ale reklama generuje vysoké marže, které mohou prospět jeho nízkomaržovému doručování.

Analytici společnosti Piper Sandler nedávno označili Uber za „spícího obra“ v oblasti reklamy díky jeho velké zákaznické základně. Podle konsensuálního odhadu by měl zisk společnosti Uber do roku 2026 dosáhnout 4,31 USD a v příštích několika letech by měl meziročně růst o 45 %. Akcie Uberu tak mají šanci během příštích pěti let zdvojnásobit svou hodnotu.

Nakoupit akcie Uber Technologies, Inc. za $71.21 (0.76%)