Warren Buffett místo Chevronu nakupuje Occidental Petroleum. Měli byste i vy?

Společnost Berkshire Hathaway Warrena Buffetta má obrovské portfolio akcií, ale dvě společnosti na seznamu, které se v poslední době dostaly na titulní stránky novin, jsou Chevron (CVX) a Occidental Petroleum (OXY).

V posledním hlášení 13F konglomerátu z 15. května Buffett prozradil, že v prvním čtvrtletí prodal přibližně 3,1 milionu akcií Chevronu a přidal asi 4,3 milionu akcií do své pozice Oxy.

Měli byste následovat Buffettova příkladu?

Buffett stále vlastní velké množství akcií Chevronu

Buffett ze své pozice v Chevronu nevystoupil (v době podání žádosti stále vlastnil akcie Chevronu v hodnotě více než 19 miliard dolarů), takže to není úplně tak, že by se zbavil akcií, aby mohl koupit Oxy. Prodal však významnou část akcií Chevronu a zejména zvýšil svůj podíl v Oxy (který měl v době vyplnění hodnotu asi 16 miliard USD). Vypadá to tedy, že hotovost získanou z prodeje Chevronu použil na financování nákupu dalších akcií Oxy. Přesto by investoři do Chevronu neměli na základě této změny tento podnik ze svých portfolií vyhazovat.

Ve skutečnosti, zejména pokud jste konzervativní příjmový investor, si pravděpodobně budete chtít Chevron ponechat. Má solidní rozvahu a široce diverzifikované podnikání – jak geograficky, tak v rámci energetického sektoru. Opakovaně dokázala, že umí přežít každou fázi hospodářského cyklu ve vysoce volatilním energetickém sektoru, kde ceny ropy a zemního plynu mohou dělat dramatické a rychlé cenové pohyby. Nejjasnějším důkazem je, že společnost Chevron již 37 let po sobě každoročně zvyšuje svou dividendu.

Nakoupit akcie Chevron Corporation za $154.31 (-1.53%)

Pro ty, kteří nyní uvažují o novém nákupu, je neméně důležité, že dividendový výnos společnosti Chevron v současné době činí atraktivních 4,1 %. Naproti tomu výnos společnosti Occidental Petroleum činí při posledních cenách akcií pouhých 1,4 %. Je zřejmé, že pokud se snažíte maximalizovat výnosy, které vaše portfolio generuje, nebudete chtít provést změnu, kterou právě provedl Buffett. Pokud však příjem není vaším hlavním zájmem, stojí změna portfolia věštce z Omahy za zvážení.

Buffett nakoupil více ropy Occidental Petroleum

Opravdu velký tah Warrena Buffetta se společností Occidental Petroleum přišel již v roce 2019, kdy do ní přímo investoval 10 miliard dolarů, aby jí pomohl zajistit financování nákupu společnosti Anadarko Petroleum. Poněkud paradoxně při zpětném pohledu Oxy potřebovala tuto dodatečnou hotovost, aby mohla předstihnout nabídku Chevronu. Krátce poté se pro Occidental situace zhoršila, protože hospodářské odstávky, do kterých se zapojily státy po celém světě, aby zpomalily šíření koronaviru v roce 2020, vedly k prudkému poklesu ceny ropy. Společnost Occidental byla nucena snížit dividendu a zdvojnásobit úsilí o posílení svých financí.

Zdroj: Getty Images

Tímto obtížným obdobím se prokousala a nyní je opět na cestě růstu. Vedení společnosti opět pravidelně zvyšuje dividendu a společnost se dokonce vrátila do hry o akvizice – v tomto čtvrtletí se očekává dokončení nákupu společnosti CrownRock za 12 miliard USD. Zde je opravdu zajímavé srovnání: Tržní kapitalizace gigantu v energetickém průmyslu Chevron činí 280 miliard dolarů, zatímco tržní kapitalizace společnosti Occidental Petroleum je „jen“ 55 miliard dolarů.

Jistě, ani jedna ze společností není zrovna malá, ale Oxy bude mít pravděpodobně snazší podmínky pro významné rozšíření svého podnikání než Chevron. A společnost Occidental se zjevně snaží působit jako konsolidátor odvětví ve snaze získat rozsah, který potřebuje k tomu, aby mohla konkurovat svým větším kolegům. V tomto ohledu se jedná spíše o růstový příběh a zdá se, že Buffett vyhlídky společnosti schvaluje. V červnu se totiž vrátil pro další a přidal téměř 3 miliony akcií. Pokud hledáte energetickou akcii, kterou byste přidali do svého portfolia, a nezáleží vám na příjmech, pak možná budete chtít zvážit Buffettovo nedávné rozhodnutí upřednostnit Oxy před Chevronem.

Nakoupit akcie Occidental Petroleum Corporation za $61.79 (-0.85%)

Nemusíte dělat žádné kroky

To, že slavný investor něco udělá, ještě neznamená, že byste měli následovat jeho příkladu. Musíte učinit rozhodnutí, která jsou nejlepší pro vás a vaše portfolio. Pokud jste konzervativní příjmový investor, přechod od Chevronu k Occidentalu je pravděpodobně špatná volba. Pokud však máte spíše růstové sklony nebo se snažíte vytvořit portfolio, které přináší kombinaci růstu a příjmu, Buffettova změna zdůrazňuje klíčový rozdíl mezi gigantem Chevron a rozvíjejícím se Oxy.