Dolar se před klíčovými údaji o inflaci stabilizuje, euro roste

Americký dolar se v pondělí na začátku evropského obchodování před očekáváním klíčových údajů o inflaci stabilizoval, zatímco euro vzrostlo, protože obchodníci se zabývali výsledky francouzských parlamentních voleb.

V 10:25 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou národní měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval převážně beze změny na úrovni 104,577 a po téměř 1% propadu v minulém týdnu konsolidoval.

Dolar se před zveřejněním indexu spotřebitelských cen stabilizuje

Dolar se na začátku nového týdne stabilizoval poté, co se ocitl na zadní koleji po pátečních překvapivě měkkých údajích o mzdách v USA, které zvýšily sázky na to, že Federální rezervní systém brzy začne snižovat úrokové sazby.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) obchodníci v současné době stanovují přibližně 76% kurz na snížení sazeb na zářijovém zasedání Fedu, zatímco před týdnem to bylo 64 %.

Nakoupit akcie CME Group Inc. za $195.86 (-0.27%)

Tento týden se objeví další vodítka ohledně pravděpodobného vývoje amerických úrokových sazeb, a to v souvislosti se zveřejněním klíčových údajů o spotřebitelské inflaci a také dvoudenním svědectvím předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella před Senátem i Sněmovnou reprezentantů.

„Tento týden bude z hlediska amerického makra horký, protože ve čtvrtek vyjde zpráva o indexu spotřebitelských cen za červen. Očekáváme, že jádrový tisk dosáhne meziměsíčně 0,2 %, což je v souladu s konsensem, a to by mělo stačit k tomu, aby trhy nadále sázely na zářijové snížení sazeb,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Zdroj: Canva

Euro a jeho kurzu jsou v tuto chvíli závislé na Francii

Měnový pár EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0842, přičemž euro se odrazilo od počátečních ztrát, když obchodníci vstřebávali důsledky nedělního druhého kola parlamentních voleb ve Francii.

Levicově orientovaná Nová lidová fronta se po nedělních volbách stala dominantní silou v Národním shromáždění, neboť příklon k levici zabránil krajně pravicovému Národnímu shromáždění získat moc, jak se očekávalo po prvním kole voleb o předchozím víkendu.

Francii však nyní hrozí, že se parlament rozpadne, což předznamenává období politické nestability v druhé největší ekonomice eurozóny.

„Náš tým pro stanovení sazeb stále vidí určitá rizika, která se rozšiřují, protože zavěšený parlament bude mít problém zajistit fiskální konsolidaci a existují určitá rizika spojená s potenciální levicovou vládou,“ dodala banka ING.

Měnový pár pak mezitím GBP/USD vzrostl o 0,1 % na 1,2818 a poprvé od 12. června se vyšplhal na hodnoty, které byly zaznamenány, a pokračoval tak v pozitivním tónu vyvolaném tím, že opoziční Labouristická strana získala v britských parlamentních volbách masivní většinu a potenciálně tak ukončila nestabilní 14letou vládu Konzervativní strany.

„Pochybujeme, že fiskální vyhlídky budou mít na libru zatím vliv, zatímco vývoj francouzské politiky, americké makro a očekávání ohledně úrokových sazeb Bank of England zůstanou největšími hybateli GBP,“ uvedla ING.

Pojďme se podívat co říkají další analytici:

„Představitelé BoE by měli po klidném období před volbami opět začít veřejně vystupovat, přičemž dnes vystoupí jestřábí externí člen Jonathan Haskel a ve středu Huw Pill a Catherine Mannová (další jestřábí ekonom).“

Nakoupit měny EUR/USD za $1.08 (-0.09%)

Zdroj: Getty images

Jen se vzdaluje od svého více než 38letého minima

V Asii se pak mezitím měnový pár USD/JPY obchodoval o 0,2 % výše na 161,05. Jen se v pondělí snížil, ale stále se vzdaluje od nejslabších úrovní za posledních 38 let poté, co údaje poukázaly na určité posílení ekonomiky.

Údaje ukázaly, že průměrné peněžní příjmy v Japonsku rostly nejrychlejším tempem za více než 30 let v roce

Měnový pár USD/CNY se obchodoval nepatrně výše na 7,2702, přičemž kurz jüanu se pohyboval kolem sedmiměsíčního minima.