Dolar před Powellovým svědectvím roste, euro se stabilizuje

Americký dolar v úterý na začátku evropského obchodování vzrostl a odrazil se od nejnižší úrovně za poslední měsíc před výpovědí předsedy Fedu Jeroma Powella v Senátu, zatímco euro si v nestabilním politickém prostředí ve Francii udrželo své pozice.

V 10:45 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši 6 dalších měn, obchodoval o 0,1 % na úrovni 104,737, tedy těsně nad nočním minimem 104,622 bodu.

Dolar se před Powellovou výpovědí odráží ode dna

Dolar se v úterý mírně odrazil, ale po páteční slabé zprávě o zaměstnanosti a před dvoudenním svědectvím předsedy Powella před Kongresem, které začne později v úterý v Senátu a po němž bude ve středu následovat Sněmovna reprezentantů, zůstává na zadních pozicích.

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) roste důvěra, že Fed v září posvětí první snížení sazeb v tomto cyklu, přičemž obchodníci v současnosti vidí zhruba 76% šanci, že tehdy dojde ke snížení sazeb, oproti 66 % před týdnem.

„Stojíme si za svým názorem, že pokud dojde k nějaké odchylce od nedávného narativu, mělo by to být na holubičí straně, protože Powell by mohl považovat červnové revize Dot Plot za příliš jestřábí a chtít doladit komunikaci na základě nedávných údajů,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Další vodítka ohledně pravděpodobného vývoje amerických úrokových sazeb budou k dispozici tento týden, kdy budou ve čtvrtek zveřejněny klíčové údaje o spotřebitelské inflaci.

Zdroj: Shutterstock

Francouzská politika bude hnacím motorem eura

Měnový pár EUR/USD mírně klesl na 1,0819, tedy nedaleko pondělního téměř čtyřtýdenního maxima 1,0845. Ve stejný den se jednotná měna v rámci volatilního obchodování propadla až na 1,0791.

Obchodníci se stále snaží strávit důsledky nedělního druhého kola parlamentních voleb ve Francii, přičemž zemi nyní čeká visutý parlament a obtížná jednání o sestavení vlády.

Zavěšený parlament ve Francii pravděpodobně zkomplikuje tvorbu politiky, uvedla v pondělí agentura S&P Global a varovala, že další zadlužení nebo trvalý pokles hospodářského růstu by mohly vyvolat další snížení ratingu.

Ratingová agentura snížila Francii rating na konci května.

„Je pravděpodobné, že jednání budou pro prezidenta Emmanuela Macrona všechno, jen ne snadná, a trhy mohou být netrpělivé. Opětovné rozšíření rozpětí OAT-Bund zůstává hmatatelným rizikem a růst EUR/USD vidíme v nejbližší době omezený,“ uvedla ING.

GBP/USD se obchodoval převážně beze změny na úrovni 1,2805 poté, co v pondělí vzrostl až na 1,2845, což byla jeho nejsilnější hodnota od 12. června.

Tvůrce politiky Bank of England Jonathan Haskel ten den uvedl, že chce ponechat úrokové sazby v platnosti, protože na trhu práce přetrvávají inflační tlaky.

Bank of England se příště sejde na začátku srpna.

Jen zůstává i nadále slabý

V Asii se USD/JPY obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 161,01, přičemž jen zůstává pod tlakem, protože řada slabých údajů z japonské ekonomiky dále posílila sázky, že Bank of Japan bude mít omezený prostor pro další zvyšování úrokových sazeb.

USD/CNY se obchodoval o 0,1 % výše na 7,2722, přičemž jüan se pohyboval kolem sedmiměsíčního minima, oslaben zvýšenými obavami z obchodní války se Západem.

Zdroj: Canva

Asijský devizový trh se před Powellovým projevem drží při zemi

Většina asijských měn v úterý klesla, když dolar před výpovědí předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella našel určitou sílu, zatímco jen se pohyboval kolem 38letých minim.

Sentiment vůči Asii také zůstal na hraně kvůli přetrvávajícím obavám z nových evropských dovozních cel vůči Číně, která by mohla vyvolat odvetná opatření ze strany Pekingu a vyvolat obchodní válku.

Dolarový index a futures na dolarový index v asijském obchodování mírně vzrostly a ustálily se poté, co v minulém týdnu zaznamenaly prudké ztráty v důsledku zvýšených sázek na snížení úrokových sazeb ze strany Fedu.

Powellova výpověď by měla později v úterý nabídnout další náznaky tohoto trendu. Kromě Powella jsou koncem týdne na programu také údaje o indexu spotřebitelských cen a vystoupí také řada dalších představitelů Fedu.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY161.43 (0.41%)