Předpověď: Bitcoin dosáhne 100 000 dolarů do roku 2025. Opravdu?

Bitcoin je blíže k dosažení 100 000 dolarů, než si myslíte.

Pokud jde o Bitcoin (BTC) (a kryptoměny obecně), jen málo věcí je jistých. S lepším pochopením vnitřního fungování Bitcoinu však některé jistoty vystupují do popředí.

S ohledem na ně se zdá být zřejmé, že stejně jako bylo nevyhnutelné, aby Bitcoin dosáhl 1 000, 10 000 a 50 000 dolarů, je nevyhnutelná i cena 100 000 dolarů.

Účinek halvingu

Jednou ze základních charakteristik bitcoinu, která nejvíce ovlivňuje jeho cenu, je halving. K události halvingu dochází přibližně každé čtyři roky, kdy se těžařům sníží odměna, kterou dostávají za přidávání nových bloků do blockchainu, na polovinu. Jako kontrola jediného způsobu, jakým se nové bitcoiny dostávají do oběhu, snižováním odměny těžařům halving v podstatě snižuje míru inflace bitcoinu.

Snížením míry inflace na polovinu se mění dynamika nabídky a poptávky po bitcoinech. I když poptávka zůstane konstantní, musí se díky půlení jeho cena zvýšit, aby se snížená nabídka vyrovnala.

Bitcoin dosud prošel čtyřmi halvingy, přičemž k poslednímu došlo letos v dubnu, kdy se snížila bloková odměna z 6,25 na 3,125 BTC a míra inflace se snížila na méně než 1 %. Ačkoli se to nemusí zdát jako velký problém, proces půlení je nejvýznamnějším faktorem, který v průběhu let ovlivnil cenu Bitcoinu.

Historicky má Bitcoin tendenci zaznamenávat výrazný nárůst ceny v roce následujícím po půlení. V průměru Bitcoin v letech půlení vyskočil zhruba o 125 % výše. Pokud měříme cenu Bitcoinu na začátku roku, která se pohybovala kolem 45 000 USD, při 125% nárůstu by jeho cena dosáhla 99 000 USD. Tento historický vzorec naznačuje, že by se Bitcoin mohl do konce roku velmi přiblížit šestimístné hranici.

Zdroj: Getty Images

Dodatečný impuls, který Bitcoin potřebuje

Pokud se bude situace vyvíjet podobně jako v minulých letech, kdy se hodnota Bitcoinu snížila o polovinu, mohl by se Bitcoin ocitnout v blízkosti šestimístné hodnoty, ale ne tak docela. Abychom mu dodali trochu více jistoty, že má na to, aby dříve či později dosáhl 100 000 dolarů, je tu další faktor, který je třeba zvážit – spotové ETF na bitcoin.

V lednu 2024 bylo schváleno 11 spotových Bitcoin ETF, což představuje významný milník pro tuto kryptoměnu a celkově pro větší trh s kryptoměnami. Tyto ETF jsou navrženy tak, aby sledovaly aktuální cenu Bitcoinu, a nabízejí investorům snadný způsob, jak získat expozici vůči Bitcoinu prostřednictvím tradičních makléřských společností, aniž by museli procházet složitými kryptoměnovými burzami. Spotové ETF na Bitcoin v podstatě demokratizují přístup k Bitcoinu a otevírají tuto kryptoměnu novým kupcům.

Zatímco ETF umožní drobným investorům snadnější přístup k Bitcoinu, hlavní efekt těchto ETF je vidět ve sféře institucionálních investorů. Spotové bitcoinové ETF pomáhají institucionálním investorům otevřít dveře k nákupu bitcoinu tím, že poskytují regulovaný a známý investiční nástroj. Začínáme pozorovat rostoucí zájem, neboť více než polovina z 20 největších hedgeových fondů má nyní expozici vůči Bitcoinu a toto číslo bude pravděpodobně dále růst.

Jsme stále v počátečních fázích efektu spotových Bitcoin ETF, ale jeho význam je již zřejmý. V jednu chvíli těchto 11 ETF nakupovalo více než desetinásobek denní míry produkce Bitcoinu – a to bylo před snížením na polovinu. V důsledku této nákupní horečky cena Bitcoinu prudce vzrostla ze 45 000 USD na současnou nejvyšší hodnotu více než 73 000 USD.

V posledních několika měsících tempo nákupů opadlo. Pokud by se však na tyto úrovně vrátila, ETF by nyní, když už půlení pominulo, nakupovaly více než dvacetinásobnou rychlostí denní produkce.

Skutečnost, kterou by investoři měli znát

S přidaným efektem spotových Bitcoin ETF, plus stále se projevujícími účinky půlení, se rok 2024 rýsuje jako rok, kdy Bitcoin dosáhne kýžené šestimístné hranice. Je však nutné si uvědomit, že investování do Bitcoinu by mělo být prováděno s ohledem na dlouhodobý horizont.
Upřímně řečeno, ať už se v roce 2024 stane cokoli, nemělo by na tom až tak záležet. Bylo by hezké, kdyby Bitcoin dál rostl, ale i kdyby se tak nestalo, dlouhodobý potenciál této kryptoměny by zůstal nedotčen. Díky své omezené nabídce a dalším nehmotným vlastnostem, jako je špičková úroveň decentralizace, bezpečnosti a odolnosti, má Bitcoin předpoklady k tomu, aby se jeho hodnota s přibývajícími desetiletími stále zvyšovala.

Jestli něco Bitcoin dokázal, pak to, že odměňuje dlouhodobé investory. S tím, jak se poloviny bitcoinu na sebe nabalují, začínají držitelům růst portfolia. Ať už Bitcoin dosáhne 100 000 dolarů v roce 2024, 2025 nebo v některém jiném roce, kryptoměna zůstává atraktivním nákupem, protože pokračuje ve své cestě dlouhodobého zhodnocování ceny.

Nakoupit krypto Bitcoin USD za $57,526.46 (1.45%)