Vyberte své zisky na akciích Apple – než horečka z AI ochladne

Ještě nenastal čas ukousnout si další sousto z pomyslného jablka — tedy akcií AAPL. Pozici klidně držte, raději ji ale v tuto chvíli nenavyšujte.

SpolečnostApple (NASDAQ:AAPL) je v poslední době na vzestupu. Akcie společnosti Apple se odrazily nejen k hranici 200 dolarů za akcii, ale také k novým historickým maximům. Jak již pravděpodobně víte, tato nejnovější vlna býčího růstu akcií technologického giganta souvisí s jeho plány využít trendu růstu generativní umělé inteligence.

Přestože však toto současné šílenství „AI mánie“ nemusí okamžitě ustat, časem by se klíčová otázka, která se dostala do pozadí, mohla znovu stát tématem nejvyššího zájmu. Mluvíme samozřejmě o překážkách v poptávce po vlajkovém produktu společnosti iPhone.

Pokud se znovu objeví obavy, že umělá inteligence nebude sloužit jako „stříbrná kulka“ pro prodej iPhonů, může AAPL hrozit zvrat. S ohledem na to byste měli mít na paměti následující informace, pokud přemýšlíte, zda koupit, prodat nebo držet.

Akcie Apple, jejich rallye v oblasti umělé inteligence a riziko korekce

Od velkého představení umělé inteligence společnosti Apple, které se uskutečnilo začátkem června na celosvětové vývojářské konferenci 2024, uplynul téměř měsíc. Na této akci technologický gigant představil své plány na integraci své platformy AI generace „Apple Intelligence“ do různých aplikací, produktů a operačních systémů.

Společnost Apple rovněž oznámila, že aplikace ChatGPT společnosti OpenAI bude na platformách Apple k dispozici ještě letos. Investoři nabízeli akcie společnosti Apple již před touto událostí, ale po ní se začal formovat scénář „nakupovat na základě zvěstí, nakupovat více na základě zpráv“.

Jak bylo uvedeno výše, společnost AAPL se díky katalyzátoru WWDC vyšplhala zpět nad hranici 200 USD za akcii. V následujících týdnech akcie stále dosahovaly nových maximálních hodnot.

Přesto neskákejte k závěru, že se tyto akcie staly nepotopitelnými. Umělá inteligence má velký potenciál proměnit podnikání společnosti Apple, podobně jako tomu bylo u ostatních součástí „velkolepé sedmičky“.

Nezdá se však, že by klíčový problém, který AAPL mezi lednem a dubnem potopil, zcela zmizel. V nadcházejících měsících by mohlo přeorientování pozornosti na negativa u Applu „rallye AI“ ukončit. Odtud může dojít ke korekci.

Zdroj: Getty Images

Proč by se FUD mohl brzy vrátit

Akce WWDC věnovaná umělé inteligenci možná dala trhu nový důvod k býčímu postoji k akciím Apple, ale pod povrchem stále číhá výše zmíněný problém s poptávkou po iPhonech. Jak nedávno upozornil analytik UBS David Vogt, pokles prodejů a tržního podílu, zejména v Číně, přetrvává.

A co hůř, podle Vogtových výpočtů se iPhone stává méně oblíbeným nejen na rychleji rostoucích trzích, jako je Čína a Indie. Nejnovější poklesy naznačují, že iPhone ztrácí podíl na trhu i ve Spojených státech.

Jistě, lze namítnout, že tento problém může zcela zmizet, jakmile integrace genů AI a ChatGPT vyvolá nové kolo poptávky po iPhonu.

Není však zdaleka jisté, zda k tomu dojde. Koneckonců jeden z hlavních konkurentů společnosti Apple na globálním trhu chytrých telefonů ji již předběhl a na začátku tohoto roku uvedl na trh telefon kompatibilní s AI.

Jak jsme upozornili v předchozím článku o společnosti Apple, AI nemusí vyřešit problémy společnosti s poptávkou v Číně.

Proč? Není to sice jisté, ale je možné, že zásah americké federální vlády proti vývozu softwaru s umělou inteligencí do Číny se vztahuje i na chystanou nabídku mobilní umělé inteligence společnosti Apple.

To ukáže až čas, ale pokud v následujících čtvrtletích Apple zaznamená nedostatečné zlepšení prodejů iPhonů v důsledku zavádění umělé inteligence, strach, nejistota a pochybnosti o budoucím růstu by se mohly opět objevit.

Verdikt: Teď prodat, později si ukousnout další sousto

Nechápejte nás špatně. Není to tak, že by se AAPL chystala na pád zpět na 150, 125 nebo dokonce méně dolarů za akcii. Mírný pokles však může být možný, pokud první výsledky snah společnosti Apple v oblasti umělé inteligence nenaplní očekávání.

Pokud se tak stane, mohla by například společnost AAPL sklouznout zpět ke svému 52týdennímu minimu 164,08 USD za akcii. Proto, jelikož se akcie nachází pohodlně nad 220 dolary za akcii, je nyní vhodná doba k výběru zisku.

Odtud si můžete sednout na vedlejší kolej a sledovat, jak se situace s umělou inteligencí u společnosti Apple vyvíjí. Pokud si to situace vyžádá, přejděte k dalšímu „kousnutí do AAPL“ tím, že znovu vstoupíte do pozice s akciemi Apple za příznivější cenu.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Zdroj: Shutterstock