Dolar je stabilní před Powellovým projevem č. 2; euro reaguje na Francii

Americký dolar se po prvním dni dvoudenního svědectví předsedy Fedu Jeroma Powella na Kapitolu v ranním evropském obchodování stabilizoval a zůstal poblíž třítýdenního minima, zatímco euro se uprostřed politické nejistoty ustálilo.

V 11:25 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, mírně snížil na 104,770, tedy těsně nad pondělní téměř měsíční minimum 104,622 bodu.

Dolar čeká na Powellův projev a jeho druhou část

Dolar se ve středu obchodoval v úzkém rozpětí v návaznosti na Powellovo první svědectví před Kongresem, přičemž předseda Fedu označil nedávné ochlazení na trhu práce za stále důležitější faktor při rozhodování o tom, kdy americká centrální banka začne snižovat úrokové sazby.

Powell rovněž uvedl, že snížení sazeb není vhodné, dokud Fed nezíská „větší jistotu“, že inflace směřuje k 2% cíli.

Zmínka o tom, že zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému centrální banka čelí, však může být vnímána tak, že si šéf Fedu připravuje půdu pro zářijové snížení úrokových sazeb.

Jay Powell se do Washingtonu vrátí později ve středu a obchodníci budou v jeho komentářích hledat další upřesnění před čtvrtečními důležitými údaji o spotřebitelské inflaci.

„Powell se ve svých připravených poznámkách zaměřil na obousměrná rizika a zopakoval potřebu dalších vstupních údajů, které by ospravedlnily uvolnění měnové politiky,“ uvedli analytici ING ve své poznámce. „Tedy více stejné rétoriky a domníváme se, že Powell je v této fázi spokojen s tím, že trhy zůstávají relativně v klidu, protože některé údaje se začínají ubírat správným směrem.“

Zdroj: Canva

Francouzská politická patová situace

Měnový pár EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0819 a zůstal tak pod pondělním téměř měsíčním maximem 1,0845 v důsledku druhého kola francouzských parlamentních voleb.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.08 (0.09%)

Výsledkem hlasování bylo šokující volební vítězství levicové aliance v zemi poté, co v prvním kole triumfovala krajně pravicová Národní rallye, což znamená, že země nyní čelí možnosti vzniku parlamentu.

„Je stále jasnější, že koaliční jednání ve Francii budou zdlouhavým a komplikovaným procesem,“ uvedla ING. „Trhy by pravděpodobně daly přednost technokratickým řešením před ostatními, ale prolomení patové situace může trvat i několik týdnů a my se nadále obáváme, že dluhopisový trh taková nehybnost znervózní.“

Mezitím měnový pár GBP/USD se obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 1,2801, nedaleko pondělní hodnoty 1,2845, která byla nejsilnější od 12. června, v návaznosti na čtvrteční parlamentní volby.

Jen oslabuje po zveřejnění nejnovějších dat o japonské inflaci

V Asii se pak mezitím měnový pár USD/JPY obchodoval o 0,2 % výše na 161,56 a vrátil se tak na dohled nedávných 38letých maxim.

Údaje o indexu cen výrobců v Japonsku ukázaly, že ačkoli se tovární inflace v červnu zvýšila, stále zůstává relativně slabá, což dále prohlubuje pochybnosti o tom, zda bude mít Bank of Japan dostatek podnětů k dalšímu zpřísňování politiky.

Měnový pár USD/CNY se obchodoval o 0,1 % výše na 7,2760, přičemž jüan oslabil poté, co se čínská inflace spotřebitelských cen v červnu snížila, což odráží malou důvěru spotřebitelů utrácet.

Inflace PPI v zemi se zlepšila a smrštila se nejpomalejším tempem od února 2023, ale stále ukázala, že čínská dezinflace zůstává ve hře.

Měnový pár NZD/USD klesl o 0,8 % na 0,6072 poté, co RBNZ ponechala sazby na stejné úrovni a upozornila na pokrok při navracení inflace do ročního pásma 1 % až 3 %. Centrální banka také uvedla, že by mohla uvolnit politiku při dalším uvolnění inflace.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY161.51 (0.15%)

Zdroj: Canva