Skvělé akcie k nákupu, které jsou blízko 52-týdenních minim

Index S&P 500 dosahuje v roce 2024 historických maxim, k čemuž přispívají především technologické akcie velkých společností. Ne všem akciím se však dařilo tak dobře, a to i v případě některých, které by mohly být vynikajícími dlouhodobými investicemi.

Společnost Vici Properties (VICI) je vynikající podnik se spoustou růstového potenciálu, který byl poražen kvůli své citlivosti na úrokové sazby. Společnost Starbucks (SBUX) zklamala investory svými výsledky za první čtvrtletí, ale podniká kroky, aby se vrátila do správných kolejí.

Přestože jsou obě akcie mnohem blíže svým 52týdenním minimům než maximům, zde je důvod, proč by mohlo být chytré se na tyto osvědčené vítěze podívat blíže.

Lídr v oboru s velkým potenciálem

Vici Properties je realitní investiční fond (REIT), který byl v roce 2018 vyčleněn ze společnosti Caesars Entertainment, aby oddělil část svých nemovitostních aktiv. V průběhu let se z něj stal největší zážitkový REIT na světě s 54 herními a dalšími nemovitostmi.

Zdroj: Unsplash

Vici vlastní některé z nejznámějších nemovitostí na Las Vegas Strip, včetně Caesars Palace, MGM Grand, The Venetian, Mandalay Bay a dalších. Vlastní také některé z nejlepších regionálních herních nemovitostí, například The Borgata v Atlantic City a MGM National Harbor ve Washingtonu, D.C., abychom jmenovali alespoň některé. Nedávno získala portfolio zábavních center Bowlero a začala expandovat i mimo svůj hlavní herní byznys.

Na podnikání společnosti Vici je toho hodně, co se líbí. Její nemovitosti mají pro nájemce zásadní význam. Průměrná doba nájmu je 42 let a 96 % nájemních smluv společnosti Vici má v sobě zakomponován určitý druh ochrany proti inflaci. A samotnému podniku se daří skvěle – od vstupu na burzu společnost Vici každoročně zvyšuje dividendu, a to tempem, které je výrazně vyšší než u většiny srovnatelných společností.

Nakoupit akcie VICI Properties Inc. za $27.65 (0.02%)

Nicméně REIT zaměřené na dividendy, jako je Vici, jsou poměrně citlivé na růst úrokových sazeb a současné úrokové prostředí vyvíjí tlak na cenu jejich akcií. Vici se v současné době obchoduje za cenu o více než 20 % nižší než na svém vrcholu a má 6% dividendový výnos, takže pro trpělivé investory je vhodná doba zvážit její zařazení do portfolia.

Nenechte se odradit špatným čtvrtletím

Starbucks má silnou historii nadměrného naplňování očekávání, ale když jeho výsledky za první čtvrtletí investory zklamaly, akcie k masivnímu propadu. V době psaní tohoto článku se Starbucks obchoduje za cenu o 30 % nižší, než je jeho 52týdenní maximum, a poprvé v historii má dividendový výnos kolem 3 %.

Zdroj: Getty Images

Abychom byli spravedliví, na rozdíl od společnosti Vici, Starbucks klesá z důvodu, který souvisí s jejími obchodními výsledky, nikoliv pouze s nepříznivým úrokovým prostředím. V poslední zprávě o výsledcích za fiskální čtvrtletí Starbucks překvapivě odhalil 6% pokles návštěvnosti zákazníků a propad tržeb ve stejných prodejnách (analytici očekávali, že tyto ukazatele budou stejné až mírně pozitivní).

Vedení společnosti připustilo, že výsledky nesplnily jejich vlastní očekávání, a (správně) přičetlo poklesy vybíravějším výdajům spotřebitelů na diskreční produkty.
Nicméně tyto nepříznivé vlivy jsou dočasné povahy a existuje několik dobrých důvodů k pozitivnímu hodnocení.

Nakoupit akcie Starbucks Corporation za $72.81 (0.08%)

Za prvé, plán vedení na snížení nákladů pokračuje ještě lépe, než se očekávalo. A společnost podniká kroky ke zlepšení prostředí v prodejnách, zejména pokud jde o mobilní objednávání, a zavedla cenově výhodné kombinace jídel a nápojů, aby zvýšila tržby v době, kdy se zákazníci zdráhají utrácet.

Dva vynikající podniky se slevou

Obě tyto firmy jsou solidní a jsou na prodej kvůli dočasným nepříznivým podmínkám. Jakmile se prostředí úrokových sazeb normalizuje, mělo by to nejen zmírnit tlak na výnosové akcie, ale mělo by to Vici přinést atraktivnější cenu růstového kapitálu. Stejně tak, jak začnou ustupovat ekonomické obavy, mohlo by to být hlavním katalyzátorem diskrečních výdajů, a pokud Starbucks úspěšně odstraní bolestivé body spotřebitelů související s jeho objednávkovým systémem, mohl by z náročného prostředí vyjít v ještě lepší kondici, než do něj vstoupil.