Proč by zpomalující se inflace mohla bitcoinu dodat sílu k rekordní hodnotě

Matt Hougan, investiční ředitel společnosti Bitwise, prozradil, že nedávno zveřejněné údaje o indexu spotřebitelských cen (CPI) mohou být pro Bitcoin ideální příležitostí k odrazu od jeho nepříliš hvězdné výkonnosti v poslední době. Podle údajů zveřejněných ve čtvrtek je inflace v USA svědkem snížené dynamiky.

Index spotřebitelských cen, který se minulý měsíc snížil o 0,1 % poté, co se v květnu nezměnil, jak uvádí americký Úřad pro statistiku práce, zaznamenal první pokles od května 2020. Z Houganovy perspektivy by tyto údaje mohly být jiskrou potřebnou k oživení kryptoměn, protože by mohly ovlivnit pravděpodobnost snížení sazeb a počet těchto snížení očekávaných v letošním roce.

Investoři často vnímají bitcoin jako vysoce rizikové aktivum, přičemž jeho cena je běžně spojována s globální likviditou. Při udržení nedávné stagnace vykazuje tato průkopnická kryptoměna mírné zisky. Podle Dow Jones Market Data si bitcoin ve čtvrtek připsal nepatrných 0,8 %, díky čemuž se pohyboval kolem 57 880 USD.

Přestože Bitcoin za posledních 30 dní zažil pokles o 13,1 %, jeho celoroční výkonnost zůstává v zeleném pásmu se ziskem 38 %. Kryptoměna se také pohybuje 21,6 % pod svým březnovým historickým maximem 73 798 USD, což je shodou okolností hranice, kterou by podle Houganových představ mohl Bitcoin v příštích týdnech či měsících dosáhnout nebo dokonce překonat.

Zdroj: Getty Images

Náznaky uvolněnější měnové politiky Federálního rezervního systému v návaznosti na důkazy o klesající inflaci Houganovu předpověď posilují. Obchodníci pod vlivem tohoto obratu událostí dávají 84,6% šanci tomu, že Federální rezervní systém provede své první snížení úrokových sazeb v září, jak ukazuje nástroj CME FedWatch Tool. Tato naděje se již odrazila v nedávné rally na akciových trzích, ale analytici kryptotrhu, včetně týmu QCP Capital, se domnívají, že v oblasti kryptoměn neměla žádný významný dopad.

Na druhé straně plotu se nedávný boj bitcoinu připisuje obavám kolem možných výprodejů v souvislosti se splácením dluhů společnosti Mt. Gox jejím věřitelům a vládním zabavováním bitcoinů z nelegální činnosti. Pozoruhodné je, že německá vláda zřejmě ukončuje výprodej bitcoinů, což se shoduje s pozitivními účinky, které by mohly mít údaje o CPI na investice do kryptoměn. Tento sentiment, který Hougan zprostředkoval, naznačuje, že by se kryptoinvestoři mohli případně posunout dál od krátkodobých tlaků, které je svazují.

Tato úvaha se však výrazně odchyluje od předchozího vyprávění zastánců Bitcoinu, kteří digitální měnu vykreslovali jako pojistku proti inflaci.

Will McDonough, předseda a zakladatel společnosti Corestone Capital, se při reakci na nově vznikající trendy vyjádřil k výkonnosti Bitcoinu. Podle McDonougha Bitcoin na tyto makroekonomické faktory nereagoval nijak výrazně a vykazuje nižší korelaci s akciemi, což je posun oproti jeho předchozímu chování. Jako další pravděpodobný faktor uvedl měnící se demografickou strukturu účastníků bitcoinového trhu.

Dříve měli na směřování ceny Bitcoinu významný vliv obchodníci s makrodaty; letos se však zdá, že cenu ovlivňuje především dynamika nabídky a poptávky mezi novými kupujícími, kteří k Bitcoinu přistupují prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), a prodávajícími, jako jsou věřitelé společnosti Mt. Gox a německá vláda.

Při zohlednění těchto faktorů by nedávné zveřejnění údajů o indexu spotřebitelských cen mohlo být skutečně opěrným bodem, který tato vysoce volatilní kryptoměna potřebuje, aby se odrazila zpět do zeleného pásma, odhalili odborníci.

Zdroj: Getty images

Pokud by se očekávání ohledně poklesu inflace a uvolnění měnové politiky naplnila, mohlo by to znamenat významný posun v sentimentu trhu ve prospěch Bitcoinu. Historicky se Bitcoin často pohyboval v souladu s širšími ekonomickými podmínkami, zejména s těmi, které ovlivňují dostupnost kapitálu a investiční apetit.

Současné makroekonomické podmínky naznačují, že by mohlo dojít k posunu v sentimentu investorů směrem k rizikovějším aktivům, jako je Bitcoin, pokud by se objevily známky toho, že se inflační tlaky zmírňují a že by centrální banky mohly přejít k méně restriktivní politice.

Zároveň je důležité mít na paměti, že trh s kryptoměnami je stále velmi mladý a jeho dynamika se může rychle měnit. Investoři by měli být připraveni na vysokou volatilitu a potenciálně rychlé změny trendů. Avšak s ohledem na dlouhodobý potenciál růstu a adopce kryptoměn může snížení inflace v USA představovat klíčový katalyzátor pro další růst Bitcoinu a dalších digitálních aktiv.

V každém případě bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine a jak budou reagovat trhy. Investoři do kryptoměn by měli pečlivě sledovat makroekonomické ukazatele a připravit se na možné změny v měnové politice, které by mohly mít významný dopad na jejich investice.