Dolar roste spolu s kryptoměnami, trhy se obracejí ve prospěch Trumpova vítězství

Dolar v pondělí výrazně vzrostl a kryptoměny vyskočily, protože po pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta nabraly na síle obchody na vítězství Donalda Trumpa v nadcházejících amerických volbách.

Osmasedmdesátiletý Trump o víkendu pořádal předvolební shromáždění v Pensylvánii, když se ozvaly výstřely, které zasáhly jeho pravé ucho a zanechaly mu obličej potřísněný krví. Jeho kampaň uvedla, že se mu daří dobře.

Investoři reagovali snížením šancí na Trumpovo vítězství v listopadu, což v pondělí vedle kryptoměn posunulo výše dolar a výnosy amerických státních dluhopisů.

„Sympatické hlasy by mohly zvýšit šance na Trumpovo vítězství, protože více jeho příznivců nyní může cítit potřebu dostavit se v listopadu k volebním urnám a hlasovat pro něj,“ uvedl Vasu Menon, výkonný ředitel investiční strategie ve společnosti OCBC.

Online sázková stránka PredictIT odhaduje vítězství republikánů na 66 centů oproti pátečním 60 centům, vítězství demokratů na 38 centů. Aktuální kurzy naznačují, že republikáni mají dvakrát větší šanci vyhrát volby než demokraté.

Zdroj: Scholastic.com

Vůči dolaru euro kleslo o 0,2 % na 1,0888 USD, zatímco šterlinková měna se propadla o 0,13 % na 1,2973 USD.

Americká měna podobně vzrostla o 0,48 % vůči norské koruně a naposledy byla o 0,35 % výše vůči švédské koruně.

„Pravděpodobně se projeví tendence k podpoře, možná i posílení USD, pokud USA zamíří do období Trump 2.0,“ uvedl Vishnu Varathan, hlavní ekonom pro Asii mimo Japonsko v bance Mizuho.

„Je to sice spíše z důvodu podkopávání ostatních hlavních měn ze spiknutí antagonistických obchodních a geopolitických postojů USA než z nesporného půvabu USD.“

Výnosy dlouhodobých amerických dluhopisů mezitím vzrostly v důsledku očekávání, že v případě Trumpova vítězství dojde k politice, která zvýší vládní dluh a podnítí inflaci.

Referenční výnos desetiletých státních dluhopisů naposledy vzrostl zhruba o tři bazické body na 4,2158 %. [US/]

Jinde ceny kryptoměn prudce vzrostly, bitcoin naposledy o zhruba 5 % na 62 997 USD. Ether vyskočil o téměř 6 % na 3 368,14 USD.

Trump se prezentoval jako zastánce kryptoměn, ačkoli nenabídl žádné konkrétní informace o své navrhované kryptopolitice.

V ostatních měnách australský dolar oslabil o 0,1 % na 0,6777 USD, zatímco novozélandský dolar sklouzl o 0,43 % na 0,6092 USD.

Dolarový index se téměř nezměnil a činil 104,21.

Zdroj: Canva

Itálie se potýká s problémy

Pozornost investorů v pondělí upoutaly také titulky z Číny, neboť údaje ukázaly, že druhá největší ekonomika světa rostla ve druhém čtvrtletí mnohem pomaleji, než se očekávalo, a to pod tíhou vleklého poklesu v oblasti nemovitostí a v důsledku nejistoty v oblasti zaměstnanosti, která stlačila domácí poptávku.

Samostatné údaje zveřejněné dříve během dne ukázaly, že ceny nových domů v Číně klesaly v červnu nejrychlejším tempem za posledních devět let, přičemž tento poškozený sektor se snaží najít dno navzdory vládním podpůrným opatřením na kontrolu nadměrné nabídky a posílení důvěry.

Čínský jüan se na pevninském trhu naposledy snížil o 0,16 % na 7,2626 za dolar.

„V čistém vyjádření jde o negativní výsledek. Ukazuje však, že dynamika růstu ve druhém čtvrtletí zřejmě slábne,“ uvedl Alvin Tan, vedoucí asijské devizové strategie ve společnosti RBC Capital Markets.

„Oslabení dynamiky růstu ve druhém čtvrtletí tak trochu naznačuje, že budeme potřebovat větší podporu, abychom dostali ekonomiku na 5% cíl za celý rok.“

V pondělí začalo v Číně shromáždění nejvyšších představitelů, které se koná jednou za pět let a které obvykle předznamenává změny v politice, a čtyřdenní plenární zasedání bude sledováno z hlediska opatření na podporu nejednotného oživení druhé největší ekonomiky světa.

Jinde jen zvrátil část svých zisků z konce minulého týdne a naposledy se nacházel na úrovni 157,88 za dolar, avšak zůstal nepříliš daleko od zhruba měsíčního maxima 157,30, kterého dosáhl v pátek.

Předpokládá se, že Tokio minulý týden intervenovalo na trhu, aby podpořilo oslabenou japonskou měnu v důsledku chladnější než očekávané zprávy o inflaci v USA, přičemž údaje Bank of Japan naznačují, že úřady za tímto účelem mohly ve čtvrtek vynaložit až 3,57 bilionu jenů (22,4 miliardy USD).