Warren Buffett sází na to, že tato konvenční teorie je mylná

Vyšší teploty vyvolávají stále větší obavy ze změny klimatu a země po celém světě se snaží snížit emise oxidu uhličitého. Stejně tak velké společnosti, které si uvědomují svou odpovědnost a potenciální ekonomické přínosy ekologických opatření. Větrná a solární energie jsou nyní při výrobě elektřiny často cenově výhodnější než tradiční fosilní paliva, jako je uhlí, zemní plyn a ropa, což motivuje jak vlády, tak podniky k jejich širšímu zavádění. Některé vlády aktivně podporují zavádění elektromobilů prostřednictvím dotací a investic do nabíjecí infrastruktury, čímž se snaží urychlit přechod na čistší formy dopravy a snížit závislost na fosilních palivech. Tato kombinace technologických inovací a politických iniciativ je klíčová pro dosažení globálních klimatických cílů a vytvoření udržitelné budoucnosti.

Nemělo by nás proto překvapit, že podle tradičních názorů bude poptávka po fosilních palivech v příštích letech klesat. Ne všichni s tím však souhlasí. Warren Buffett vsadil téměř 35 miliard dolarů na to, že se tato konvenční teorie mýlí.

Buffettova největší protichůdná sázka

Společnost Chevron (CVX) je čtvrtým největším podílem Berkshire Hathaway, přičemž hodnota pozice konglomerátu činí téměř 19,1 miliardy dolarů. Buffett začal nakupovat ropného a plynárenského giganta ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020, kdy byl energetický průmysl kvůli pandemii COVID-19 na dně.

Zdroj: Reuters

Jistě, Warren Buffett na začátku letošního roku snížil podíl Berkshire v Chevronu o 2,5 %. Tento krok však následoval po nákupu 15,8 milionu akcií této ropné společnosti v předchozím čtvrtletí, který zvýšil pozici Berkshire o 14,4 %.

Společnost Chevron nesouhlasí s názorem, že poptávka po fosilních palivech klesne. Společnost v prvním čtvrtletí roku 2024 zvýšila celosvětovou těžbu ropy a plynu meziročně o 12 %. V příštích třech letech předpokládá ještě vyšší produkci.

Kvůli svému optimismu společnost Chevron investovala do několika velkých projektů v Mexickém zálivu, které budou zahájeny v letech 2024 a 2025. Investuje také do zvýšení těžební kapacity na plynovém poli Tamar v Izraeli.

Nakoupit akcie Chevron Corporation za $155.59 (0.21%)

Tato společnost šlape Chevronu na paty

Společnost Occidental Petroleum (OXY) je na pátém místě v žebříčku Berkshire hned za společností Chevron. Podíl konglomerátu v Occidental Petroleum má hodnotu téměř 15,7 miliardy USD. Předpokládám, že tento producent ropy se stane větší součástí Buffettova portfolia.

Zdroj: Getty Images

Warren Buffett ve svém výročním dopise akcionářům na začátku tohoto roku prohlásil Occidental za jednu z osmi akcií, u kterých očekává, že si je Berkshire „ponechá na dobu neurčitou“. Legendární investor pochválil generální ředitelku společnosti a uvedl: „Pod vedením Vicki Hollubové dělá Occidental správné věci jak pro svou zemi, tak pro své vlastníky“.

Po dvou letech agresivních nákupů nyní Berkshire vlastní 28,8 % Occidentalu. Vlastní warranty, které jí umožňují další navýšení podílu za pevně stanovenou cenu.

Warren Buffett v dopise akcionářům poznamenal, že nemá zájem Occidental plně vlastnit. V roce 2022 však Berkshire získala souhlas regulačních orgánů k získání až 50% podílu v této ropné společnosti.

Stejně jako Chevron se Occidental zaměřuje na rozšiřování těžby. Příkladem je připravovaná akvizice společnosti Crownrock, producenta ropy a zemního plynu v Midlandu, v hodnotě 12 miliard dolarů.

Nakoupit akcie Occidental Petroleum Corporation za $61.20 (-0.46%)

Vsadil „věštec z Omahy“ chytře?

Warren Buffett je všeobecně známý jako „věštec z Omahy“, ale ochotně přiznává, že dělá chyby. Je jednou z nich jeho velká sázka proti tradičním představám o fosilních palivech – nebo je to chytrá sázka?

Myslím, že to druhé. A věřím, že Chevron a Occidental hrají klíčovou roli v zajištění dlouhodobé životaschopnosti ropy a plynu.
Obě společnosti investovaly velké prostředky do technologie zachycování uhlíku. Hollubová v prosinci 2023 pro NPR uvedla, že pokud tato technologie naplní svůj potenciál, „není důvod, proč netěžit ropu a plyn navždy“.

Warren Buffett ví, že riskuje. Akcionářům společnosti Berkshire Hathaway řekl: „Pro ekonomickou proveditelnost této techniky [zachycování uhlíku] je třeba ještě prokázat.“. Buffett však v minulosti učinil velké sázky, které se mu bohatě vyplatily. Předpokládám, že tato sázka bude také.