Jenu pomohly obavy z intervence, libra dosáhla ročního maxima

Kurz jenu ve středu prudce vzrostl, což obchodníci považují za pravděpodobný důsledek další intervence japonských úřadů, která má podpořit oslabenou měnu z několikaletých minim.

Pohyb jenu vynikl v rušném dni na měnových trzích, kde libra vyskočila po teplejších než očekávaných údajích o britské inflaci a dolar se propadl napříč všemi měnami, přičemž dolarový index klesl na čtyřměsíční minimum.

Naposledy byl dolar vůči jenu o 1 % níže na úrovni 156,75, čímž prodloužil svůj náhlý pokles krátce po zahájení londýnské obchodní seance, který obchodníci přičítali intervenci Japonska.

V jednu chvíli se dolar dostal až na 156,1 jenu, přičemž na začátku července byl na 38letém maximu 161,96 jenu.

Japonské ministerstvo financí na žádosti o komentář nereagovalo. Nejvyšší japonský měnový diplomat Masato Kanda uvedl, že bude muset reagovat, pokud spekulanti způsobí nadměrné pohyby, a že neexistuje žádný limit pro to, jak často mohou úřady intervenovat, uvedla agentura Kyodo News.

Podle údajů Bank of Japan nakoupilo Japonsko minulý čtvrtek a pátek prostřednictvím intervencí téměř 6 bilionů jenů.

„Současné ocenění je stále napjaté a jen je stále podhodnocený, takže trochu větší aktivita Japonska na devizových trzích je cestou k nápravě případných nesouladů,„ uvedl Geoff Yu, senior makro stratég společnosti BNY Mellon (NYSE:BK) v Londýně.

„Musíme si však počkat na oficiální potvrzení.“

Jen si rovněž připsal nadprůměrné zisky vůči ostatním měnám. Euro naposledy kleslo o 0,7 % na 171,34 jenu, zatímco libra klesla o 0,62 % na 204,2 jenu.

Nakoupit měny USD/GBP za $1.30 (0.44%)

Zdroj: Getty Images

INFLACE A SAZBY

Jinde britská libra vzrostla o 0,5 % a dosáhla ročního maxima vůči dolaru 1,3032 USD na základě údajů, které ukázaly, že inflace ve Spojeném království vzrostla o něco více, než se očekávalo.

Celková inflace se v červnu meziročně udržela na 2 % oproti prognózám, které předpokládaly nárůst o 1,9 %, zatímco ostře sledovaná inflace ve službách dosáhla 5,7 %.

To vedlo obchodníky k omezení sázek na snížení sazeb ze strany Bank of England v srpnu.

„Dnešní silná čísla o inflaci ve službách naznačují, že nadcházející rozhodnutí bude těsné,“ uvedli analytici Nomury. „Nyní bude hodně záležet na zítřejší zprávě o trhu práce, konkrétně na růstu mezd.“

Libra rovněž posílila na téměř dvouleté maximum vůči euru, které kleslo o 0,18 % na 83,85 pence, nejníže od srpna 2022.

Volatilita byla patrná i jinde. Švýcarský frank posílil s tím, že tato nízkoúročená, bezpečná měna se možná ocitla v troskách týkajících se jenu, který má podobné vlastnosti.

Dolar vůči franku oslabil o 0,66 % na 0,8877, zatímco euro kleslo o 0,4 % na 0,9706.

Euro však vůči dolaru získalo a vzrostlo o 0,3 % na 1,0933 USD, což je čtyřměsíční maximum, zatímco australský dolar si připsal 0,15 % na 0,6747 USD.

Dolarový index, který sleduje jednotku vůči šesti srovnatelným měnám, tak klesl o 0,46 % na 103,75 bodu.

Na široký dolar působily známky zpomalování inflace ve Spojených státech, které posilují důvěru investorů, že se blíží snížení sazeb.

Investoři plně počítají se snížením sazeb ze strany Fedu v září a očekávají uvolnění sazeb v hodnotě více než 60 bazických bodů do konce roku.

Úterní údaje o maloobchodních tržbách ve Spojených státech sice poukázaly na odolnost spotřebitelů a posílily vyhlídky růstu ve druhém čtvrtletí, ale názory trhu nezměnily.

Novozélandský dolar byl naposledy o 0,64 % výše na úrovni 0,6087 USD, k čemuž přispěly středeční údaje, které ukázaly, že domácí inflace zůstala ve druhém čtvrtletí vysoká, i když celkový údaj nesplnil očekávání.

Přesto se trhy drží sázek na zhruba tři snížení sazeb ze strany novozélandské centrální banky (Reserve Bank of New Zealand) v tomto roce.

Zdroj: Shutterstock