Dolar roste díky dění, libra klesá po slabých maloobchodních tržbách

Americký dolar v pátek mírně vzrostl, čímž se přiblížil pozitivnímu týdnu, zatímco libra po zveřejnění slabých údajů o maloobchodních tržbách klesla.

V 10:10 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,2 % výše na úrovni 104,065, čímž se odrazil od téměř čtyřměsíčního minima a byl na cestě k prvnímu týdennímu zisku za poslední tři měsíce.

Dolar má kolem sebe opět auru bezpečného přístavu

Dolar se odrazil od nedávných minim, když údaje z amerického trhu práce a zpracovatelského průmyslu zvýšily nejistotu ohledně toho, kdy Federální rezervní systém začne snižovat sazby.

Americká měna také zaznamenala poptávku jako bezpečný přístav, protože vztahy mezi USA a Čínou oslabují a nejistota ohledně prezidentského klání v USA roste v souvislosti s výzvami, aby se prezident Joe Biden vzdal své kandidatury na znovuzvolení.

„Pokud by prezident Biden odstoupil, existuje scénář, kdy by dolar mohl přijít o něco níže na základě názoru, že demokraté by měli větší šanci na udržení Senátu a že bychom se dívali na scénář ‚Trump Constrained‘,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Libra ustupuje z nedávných maxim

GBP/USD se obchodoval o 0,2 % níže na úrovni 1,2914 a zamířil níže poté, co se na začátku týdne vyšplhal na roční maximum.

Maloobchodní tržby ve Velké Británii v červnu klesly o 1,2 % oproti odhadovanému poklesu o 0,4 %, což naznačuje, že britský spotřebitel pociťuje tlak vysokých úrokových sazeb.

V kombinaci s nedávnými údaji, které naznačily zpomalující růst mezd v Británii a inflaci na 2% cíli Bank of England, se sázky na srpnové snížení sazeb zvýšily na 43 % ze zhruba 39 % ve čtvrtek.

Měnový pár EUR/USD klesl o 0,2 % na 1,0878, čímž se více vzdálil od středečního čtyřměsíčního maxima poté, co Evropská centrální banka na svém čtvrtečním zasedání ponechala sazby na stejné úrovni.

„Tržní očekávání ohledně vývoje úrokových sazeb se mi v tuto chvíli zdají poměrně rozumná,“ uvedl v pátečním rozhovoru pro francouzské rádio BFM Business tvůrce politiky ECB Francois Villeroy de Galhau na otázku, zda souhlasí s očekáváním možného snížení sazeb v září a dalšího v prosinci.

Trhy počítají s téměř dvěma sníženími sazeb ECB do konce roku.

Nakoupit měny GBP=X za £0.77 (0.18%)

Zdroj: Getty Images

Jen po údajích o CPI klesá

V Asii USD/JPY klesl o 0,1 % na 157,29 poté, co japonská inflace měřená indexem spotřebitelských cen byla za červen nižší, než se očekávalo, což zvýšilo nejistotu ohledně toho, zda bude mít Bank of Japan dostatek prostoru pro další zvýšení úrokových sazeb na zasedání koncem tohoto měsíce.

Na začátku týdne se pár propadl na úroveň kolem 155, což vyvolalo spekulace, že japonská vláda intervenovala na měnových trzích.

USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 7,2674, přičemž pár se přiblížil úrovním, které byly naposledy zaznamenány v listopadu 2023.

Jüan oslabily nedávné zprávy, že USA zvažují přísnější obchodní sankce vůči čínskému technologickému a čipovému sektoru – což by mohlo vyvolat odvetná opatření ze strany Pekingu.

Asijský devizový trh oslabuje, protože nejistota mezi USA a Čínou snižuje hodnotu jüanu a zvýhodňuje dolar

Většina asijských měn v pátek oslabila, protože obavy z dalších obchodních rozbrojů mezi USA a Čínou oslabily náladu, přičemž dolar těžil z poptávky po bezpečném přístavu, i když sázky na snížení úrokových sazeb přetrvávaly.

Dolarový index a futures na dolarové indexy obnovily část nedávných ztrát, v asijském obchodování vzrostly každý o 0,1 % a přiblížily se prvnímu týdennímu zisku za poslední tři roky. Ve čtvrtek a v pátek se americká měna rovněž odrazila od téměř čtyřměsíčních minim, protože trhy udržovaly sázky na to, že Federální rezervní systém začne od září snižovat úrokové sazby.

Zatímco tato představa v posledních seancích podporovala asijské měny, v pátek se stáhly zpět kvůli obavám ze zhoršení vztahů mezi USA a Čínou. Nejistota ohledně amerického prezidentského klání, v souvislosti s rostoucími výzvami, aby prezident Joe Biden upustil od své kandidatury na znovuzvolení, také udržovala chuť k riziku na nízké úrovni.

Zdroj: Canva