J.D. Vance je prvním držitelem Bitcoinu na prezidentské kandidátce

Vance i Trump se prezentují jako zastánci Bitcoinu.

Zájem o vlastnictví Bitcoinu (BTC-USD) J. D. Vancem vzrostl poté, co prezidentský kandidát Donald Trump oznámil, že si senátora z Ohia a autora Hillbilly Elegy vybral za svého viceprezidenta. Vance je vůbec prvním držitelem Bitcoinu, který se uchází o post viceprezidenta.

Pro začátek je Vance zkušeným investorem a v roce 2020 založil svou firmu rizikového kapitálu Narya Capital. Firma získala 93 milionů dolarů počátečního kapitálu a zahrnovala investice od významných investorů rizikového kapitálu Petera Thiela a Marca Andreessena. Thiel i Andreessen v minulosti vyjádřili Bitcoinu svou podporu. Vance již dříve s Thielem spolupracoval a v roce 2015 se připojil k firmě rizikového kapitálu, kterou spoluzaložil.

Podle Vanceova posledního finančního přiznání pro Kongres, které je přesné k 31. prosinci 2022, vlastnil na účtu Coinbase (NASDAQ:COIN) 100 000 až 250 000 dolarů Bitcoinu. Od konce roku 2022 se hodnota BTC zvýšila o více než 270 %.

Vance dosud nezveřejnil své držení od konce roku 2023 a požádal o prodloužení. Přesto jeho poslední obchody nezahrnují Bitcoin, což naznačuje, že svůj podíl stále drží.

Nakoupit akcie Coinbase Global, Inc. za $245.15 (5.11%)

Zdroj: Shutterstock

Vance se stal vůbec prvním držitelem Bitcoinu, který kandiduje na post viceprezidenta

Vance je zastáncem Bitcoinu již několik let. Minulý měsíc začal připravovat návrh zákona, který zpochybňuje regulační pravomoci, které mají nad kryptoměnami americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC).

„Lidé, kteří viděli návrhy Vanceova návrhu, uvedli, že by zaujal přístup vstřícnější k odvětví než Sněmovna reprezentantů,“ uvedl server Politico.

Vance se rovněž vyslovil proti předsedovi SEC Garymu Genslerovi a uvedl, že jeho přístup k regulaci kryptoměn je „přesným opakem toho, co by mělo být“. Kandidát na viceprezidenta dodal, že Gensler do svého regulačního přístupu nespravedlivě zahrnuje politickou zaujatost.

Pokud jde o Vanceova kandidáta na prezidenta, Trump se rovněž projevil jako příznivec kryptoměn a digitalizace. To znamená významný posun oproti roku 2019, kdy tuto třídu aktiv charakterizoval jako „vysoce volatilní a založenou na řídkém vzduchu“, která usnadňuje „obchod s drogami a další nelegální aktivity“. Koncem tohoto měsíce Trump vystoupí na Bitcoinové konferenci v Nashvillu ve státě Tennessee. Pojďme si tomto článku u nás na Burzovním světě ještě o něco více do detailu rozebrat, co všechno byste o této problematice v tuto chvíli měli vlastně vědět.

Nakoupit krypto Bitcoin USD za $65,432.81 (2.28%)

J.D. Vance, narozený 2. srpna 1984 v Middletownu ve státě Ohio jako James Donald Bowman, je americký politik, právník a spisovatel. V současné době působí jako mladší senátor Spojených států amerických za Ohio, tuto funkci zastává od ledna 2023. Vance je známý díky svým memoárům „Hillbilly Elegy“, vydaným v roce 2016, které popisují jeho zážitky z dospívání v dělnické rodině v upadajícím městě Rust Belt. Kniha byla později společností Netflix adaptována do filmové podoby.

Zdroj: Shutterstock

Vanceův raný život byl poznamenán problémy, včetně boje jeho matky s drogovou závislostí a výchovy především prarodiči. Po střední škole sloužil u americké námořní pěchoty a byl nasazen v Iráku. Po skončení vojenské služby Vance navštěvoval Ohio State University, kde s vyznamenáním absolvoval obor politologie a filozofie. Poté získal titul J.D. na Yale Law School.

Před vstupem do politiky pracoval Vance jako investor rizikového kapitálu a pracoval jako soudní úředník. Krátce se věnoval také advokátní praxi. Jeho politická kariéra odstartovala po úspěchu jeho memoárů, které vedly ke zvolení do Senátu USA. Vance je znám svými konzervativními názory a souhlasem s populistickým programem bývalého prezidenta Donalda Trumpa. V roce 2024 byl vybrán jako Trumpův protikandidát v prezidentských volbách.