Dolar oslabuje poté, co Biden ukončil snahu o znovuzvolení

Dolar v pondělí vůči koši měn mírně oslabil, zatímco vůči jenu prudce klesl, protože investoři se soustředili na rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena ukončit svou předvolební kampaň a na další kroky Federálního rezervního systému a Bank of Japan.

Analytici uvedli, že japonská měna by se po poklesu od začátku roku 2024 mohla nacházet v bodě obratu, neboť Fed je blízko snížení sazeb a všeobecně se očekává, že BoJ brzy zpřísní svou měnovou politiku.

Výbor pro volný trh Federálního rezervního systému zasedne 30. července, tedy den před zasedáním Bank of Japan.

Peněžní trhy plně počítají se snížením sazeb Fedu o 25 bazických bodů do září.

„Před posledními politickými zasedáními Fedu a BoJ se kurz jenu stal volatilnějším,“ uvedl Lee Hardman, hlavní měnový analytik MUFG, poté, co označil, že japonskou měnu podpořily ‚přesvědčivější důkazy o zpomalující inflaci v USA‘.

„Navíc bývalý prezident (Donald) Trump vyjádřil znepokojení nad vysokou úrovní amerického dolaru vůči jenu,“ dodal.

Americká měna vůči japonské měně klesla o 0,6 % na 156,58.

Zdroj: Canva

Dolarový index – měřítko hodnoty amerického dolaru vůči koši zahraničních měn – klesl o 0,1 % na 104,30 bodu.

Biden v neděli oznámil, že odchází z volebního klání, a podpořil viceprezidentku Kamalu Harrisovou, aby ho nahradila jako demokratická kandidátka v listopadových volbách. Harrisová rychle získala podporu mnoha členů strany, ale několik vysoce postavených jmen zůstalo v klidu, včetně bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Bývalý prezident Trump, republikánský kandidát, se po Bidenově katastrofálním vystoupení v debatě minulý měsíc a otázkách ohledně jeho věku a zdravotního stavu nachází na sázkových trzích s velkým náskokem.

Stratég Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY) Joseph Capurso varoval, že je příliš brzy na to, abychom z reakce dolaru mnoho vyčetli.

„Hlavní je, co tento týden ukáží průzkumy veřejného mínění,“ řekl Capurso a vysvětlil, že pokles šancí na Trumpovo vítězství by měl znamenat oslabení dolaru a naopak.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY156.70 (-0.47%)

„Harrisová může být silnější kandidátkou, ale stačí to na zvrat v průzkumech?“

Unicredit (BIT:CRDI) upozorňuje, že kurzy spojené s různými výsledky amerických voleb se od oznámení Joea Bidena změnily jen málo.

Euro si připsalo 0,05 % na 1,088 USD.

Analytici označili, že ECB na zasedání minulý týden nenabídla žádný koordinovaný tlak na těžké ceny za snížení v září, což zůstává silným základním předpokladem.

Dolar v zámořském obchodování posílil o 0,1 % na 7,2943 jüanu poté, co Čínská lidová banka nečekaně snížila sedmidenní reverzní repo sazbu z 1,8 % na 1,7 % s tím, že tento krok zlepší operace na volném trhu a podpoří reálnou ekonomiku. O několik minut později následovalo překvapivé snížení základních sazeb pro jednoleté a pětileté úvěry.

Australský dolar oslabil o 0,25 % na 0,6651 USD a vzdal se tak dřívějších zisků ve zhruba stejném rozpětí po zprávě o Bidenově odstoupení.

Novozélandský dolar klesl o 0,22 % na 0,5996 USD.

„Sentiment je křehký a mezitím měnový pár AUD/USD to zjevně vzal na vědomí … přičemž snížení sazeb v Číně přililo olej do medvědího ohně,“ uvedl Matt Simpson, analytik trhu ve společnosti City Index.

„Politika Fedu a výnosové diferenciály již nejsou jedinou hrou ve městě a teprve se zahříváme na americké volby.“

Zdroj: Canva