Cathie Woodová je na lovu výhodných nabídek. Jaké akcie právě koupila

Cathie Woodová možná je, možná není fanouškem vybavení dětských hřišť, ale nelze popřít, že má vždy oči pro klouzačky. Zakladatelka, generální ředitelka a sběratelka akcií společnosti Ark Invest má ve zvyku doplňovat své pozice, když upadají v nemilost. V poslední obchodní den minulého týdne byla v kurzu.

Ark v pátek nakoupila pouze tři akcie a přidala je ke svým stávajícím podílům ve společnostech CrowdStrike Holdings (CRWD), Oklo Inc. (OKLO) a GitLab (GTLB). Společnost CrowdStrike se propadla o 11 % poté, co zažila vysilující výpadek. Oklo a GitLab v pátek mírně vzrostly, ale jejich akcie se letos zatím propadly o 18 %, resp. 15 %.

Odrazí se tyto tři akcie ode dna? Podívejme se blíže na tři nejnovější nákupy této významné a sledované investorky.

CrowdStrike Holdings

Společnost CrowdStrike se v pátek bohužel zapsala do historie. Tento specialista na kybernetickou bezpečnost raději pracuje v zákulisí a pomáhá své rostoucí klientské základně odvracet online hrozby. Koncem minulého týdne se ukázala být svým vlastním nepřítelem, protože aktualizace platformy způsobila rozsáhlý výpadek.

Zdroj: Getty Images

Výpadek IT uzemnil lety několika leteckých společností. Pátek se stal náročným i pro banky, nemocnice a další podniky, které se ocitly v křížové palbě chybné aktualizace. Akcie společnosti CrowdStrike se za den propadly, ale pro většinu jejích akcionářů je to stále vítězná investice. Akcie se za poslední rok zdvojnásobily a za posledních pět let se více než ztrojnásobily.

Skutečná zkouška pro CrowdStrike přichází nyní. Její pověst dostala v pátek pořádně zabrat, ale to pravděpodobně nebude stačit na to, aby se trh otočil zády k její řadě cloudových kyberbezpečnostních řešení Falcon. Musí jen zajistit, aby v dohledné době nedošlo k dalšímu výpadku IT.
Společnost CrowdStrike se loni konečně stala ziskovou na základě vykazovaných údajů. Letos zatím pouze navyšuje svůj hospodářský výsledek. Soustavně dosahuje výkonů typu „porazit a zvýšit“. Několik příštích čtvrtletí bude rozhodujících pro to, aby klienti neopouštěli společnost CrowdStrike.

Nakoupit akcie CrowdStrike Holdings, Inc. za $273.12 (3.49%)

Oklo Inc.

Oklo je pro Woodovou víc než jen slovo na čtyři písmena. Je to společnost zabývající se rychlým štěpením technologií a recyklací jaderných materiálů. Jejím cílem je pomáhat elektrárnám poskytovat cenově dostupnou čistou energii ve velkém měřítku, ale právě teď se její podnikání nerozšiřuje.

Zdroj: Getty Images

Oklo se již tři roky veřejně obchoduje, ale zatím nevytváří žádné příjmy. Analytici očekávají příjmy nejdříve v roce 2027. Ztráty mezitím rostou. Na začátku letošního roku akcie rostly, ale od května, kdy dosáhly svého historického maxima, ztratily více než polovinu své hodnoty.

Minulý týden společnost oznámila, že dokončila první úspěšnou demonstraci svého pokročilého procesu recyklace paliva. Investoři však budou muset být stále trpěliví. Woodová má za sebou několik let, ale je dostatečně trpělivá na to, aby kupovala potenciální dlouhodobé vítěze, když jsou zlevněné.

Nakoupit akcie OKLO za $9.39 (4.20%)

GitLab Inc.

Podnikání společnosti GitLab se zpomalilo, ale zpomalení je relativní. Po třech fiskálních letech, kdy dosahovala růstu horní linie o 66 % a více, vzrostly loni tržby jen o 37 %.

Zdroj: Getty Images

Pro většinu společností by takové tempo růstu bylo více než uspokojivé, ale investoři, kteří si na GitLab zvykli jako na dynamickou a rychle rostoucí firmu, očekávají více. GitLab, známý svými inovativními nástroji pro vývoj softwaru a správu verzí, čelí zvýšenému tlaku na udržení svého vysokého tempa růstu, které bylo charakteristické pro předchozí roky. Tento tlak je ještě umocněn konkurencí v technologickém sektoru, kde se neustále objevují nové a agilní společnosti nabízející podobné služby. Navzdory tomu, že 37% růst tržeb je stále významný, investoři byli zvyklí na výraznější zisky, což se odráží v jejich náročnějších očekáváních.

GitLab začal jako open-source platforma, která pomáhá programátorům spolupracovat na kódu. Vyvinula se v lukrativní a flexibilní platformu, která pomáhá technickému týmu organizace vytvářet, testovat a nasazovat software.

Nakoupit akcie GitLab Inc. za $55.92 (4.44%)

Akcie se propadly již v březnu, kdy společnost varovala, že v tomto fiskálním roce dojde k ještě většímu zpomalení prodeje. Analytici nyní předpokládají, že tržby letos porostou o 27 %. Akcie nejsou levné, ale v posledních čtyřech čtvrtletích také výrazně překonávaly ziskové cíle Wall Street.