ETF na Ether se zřejmě spustí ještě dnes, 6 měsíců po debutu bitcoinových fondů

Americká komise pro cenné papíry a burzu (SEC) schválila burzovně obchodované fondy s etherem.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) udělila zjevné povolení k založení burzovně obchodovaných fondů (ETF), které budou zahrnovat ether, druhou nejcennější kryptoměnu na světě. Jak sdělili četní emitenti fondů, kteří předložili dodatečná registrační prohlášení, a také informace z různých burz, očekává se, že obchodování s těmito fondy bude zahájeno již v úterý. Oznámení burz signalizují, že SEC pravděpodobně ustoupila a obchodování s fondy schválila. Na žádost CNBC o komentář k tomuto vývoji však regulátor zatím neodpověděl.

Zdroj: Bloomberg

Tento vývoj přichází několik měsíců poté, co regulátor schválil změny pravidel, které burzám umožňují kótovat éterové fondy, k čemuž došlo v květnu. Vstup etherových ETF na trh naznačuje expanzi za hranice bitcoinových ETF, které byly uvedeny na trh o šest měsíců dříve.

Mezi subjekty, které se aktivně snaží tyto etherové fondy uvést na trh, patří globální giganti v oblasti správy aktiv, jako jsou BlackRock, Fidelity a VanEck. Své úsilí vyvíjejí také společnosti zaměřené na kryptoměny, včetně 21Shares, Bitwise a Grayscale. Společnost Grayscale bude zejména transformovat svůj mnohamiliardový fond Ethereum Trust do dvou instalovaných ETF s různou výší poplatků.

Zahájení činnosti bitcoinových ETF bylo svědkem některých z nejfenomenálnějších inaugurací v rámci historie tohoto odvětví. Jak uvádí společnost FactSet, fondy kumulativně přitáhly více než 16 miliard USD čistého přílivu, v čele s fondem iShares Bitcoin Trust (IBIT). Tento neuvěřitelný příliv kapitálu signalizuje rostoucí zájem investorů o kryptoměny a jejich ochotu integrovat digitální aktiva do svých portfolií. Fond iShares Bitcoin Trust se rychle stal lídrem v tomto prostoru, což podtrhuje důvěru investorů v jeho strukturu a správu. Tento úspěch je také odrazem širšího přijetí bitcoinu jako legitimního investičního nástroje, který nabízí diverzifikaci a potenciální ochranu proti inflaci. Inovativní přístup bitcoinových ETF navíc umožňuje investorům snadný přístup k bitcoinovým trhům, aniž by museli přímo nakupovat a spravovat kryptoměny, což je významný krok směrem k mainstreamovému přijetí. Celkově vzato, úspěšný start těchto ETF fondů nejenže zvyšuje jejich atraktivitu, ale také posiluje pozici bitcoinu na globálním finančním trhu.

iShares Bitcoin Trust (IBIT)

Nakoupit akcie IBIT za $38.38 (-1.42%)

Nepředpokládá se však, že by tyto etherové fondy získaly stejný rozsah popularity jako jejich bitcoinové protějšky, především proto, že celkový trh s etherem je přibližně čtvrtinový ve srovnání s významnějšími kryptoměnami. Bitcoin má dlouhodobě silnější značku a větší přitažlivost mezi investory, kteří jej často vnímají jako digitální zlato a bezpečný přístav v době ekonomické nejistoty. Ether, i když je technologicky pokročilejší a nabízí širší využití díky své platformě pro chytré kontrakty, nemá takovou míru uznání a důvěry mezi širší investiční veřejností.

Nicméně podle měřítek standardního spouštění ETF se očekává, že tyto etherové fondy přilákají značnou úroveň kapitálu. Investiční ředitel společnosti Bitwise, Matt Hougan, spekuluje, že fondy během prvního roku a půl svého působení na trhu přitáhnou přibližně 15 miliard dolarů. Domnívá se, že mnoho investorů se rozhodne držet současně bitcoinové i etherové fondy, a vysvětluje, že investoři bez konkrétních preferencí budou pravděpodobně chtít mít expozici vůči oběma aktivům, aby získali komplexní představu o tom, co mohou blockchainy nabídnout.

Zdroj: Getty Images

Přestože na trhu již existuje několik fondů, které využívají futures kontrakty na ether, tyto nově schválené fondy se stanou prvními v rámci USA, které budou nakupovat a držet spotový ether. Schválení SEC rozšiřuje její soustavné uznání kryptoměn v rámci světa mainstreamových financí, když již povolila změny pravidel pro burzy, aby mohly kótovat etherové fondy. Vytváří také precedens pro další digitální aktiva a kryptoměny, čímž potenciálně připravuje půdu pro další ETF digitálních aktiv v budoucnu.

Závěrem lze říci, že schválení ETF na ether ze strany SEC je významným krokem k prosazení integrace kryptoměn do hlavního finančního systému. Obchodování s těmito etherovými fondy, v jejichž čele stojí významné společnosti spravující aktiva a společnosti zaměřené na kryptoměny, poukazuje na rostoucí akceptaci a potvrzení digitálních aktiv ve sféře regulovaných financí. Vzhledem k tomu, že se očekává zahájení obchodování od úterý, budou investoři bedlivě sledovat trajektorii těchto etherových fondů na trhu ETF.