Ethereum na cestě k novému maximu: klíčové faktory pro růst v roce 2025

Existují dva klíčové katalyzátory, které by mohly v příštím roce vyhnat Ethereum na nové historické maximum.

Ethereum (ETH), které do první poloviny roku 2024 vzrostlo o více než 50 %, je nyní zřejmě na cestě k opětovnému dosažení svého historického maxima 4 891 dolarů z předchozí býčí rally na kryptotrhu. Vzhledem k současné ceně Etherea ve výši 3 400 USD by to znamenalo rally o více než 40 % během relativně krátké doby.

To je jistě možné vzhledem k tomu, jak dobře si Ethereum vedlo v první polovině roku. Ještě toho však musí hodně klapnout. Zde se blíže podíváme na dva klíčové faktory, které by mohly Ethereum do roku 2025 vyhnat k hranici 5 000 USD.

Pokračující růst blockchainového ekosystému Ethereum

Za prvé a především, Ethereum potřebuje zaznamenat pokračující růst v hlavních segmentech svého rozrůstajícího se blockchainového ekosystému.

Zdroj: Unsplash

Jeden z nejdůležitějších z těchto segmentů je známý jako decentralizované finance (DeFi), což označuje tradiční finanční produkty a služby znovuobjevené pomocí technologie blockchain.

DeFi jako takový nabízí potenciál rychlejších, levnějších a lepších řešení, než jaká v současnosti nabízejí tradiční poskytovatelé z Wall Street.

Abychom mohli přijít s rozumnou prognózou budoucí ceny Etherea, je důležité nejprve přijít s přibližným údajem o tom, jakou tržní hodnotu může Ethereum v příštích několika letech reálně vytvořit. Například Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest spočítala čísla a určila, že blockchainové sítě, jako je Ethereum, mohou do roku 2030 potenciálně vytvořit novou tržní hodnotu ve výši 5 bilionů dolarů.

To může znít jako obrovské číslo z říše snů, ale ne, když vezmete v úvahu nové trendy, jako je tokenizace aktiv, což znamená proces transformace tradičních finančních nástrojů na digitální aktiva, která žijí v blockchainu.

Nakoupit akcie Ethereum USD za $3,514.45 (2.14%)

Čím rychleji proces tokenizace aktiv proběhne, tím cennější Ethereum bude. Podle poradenské společnosti McKinsey by tokenizace aktiv mohla do roku 2030 představovat tržní příležitost v hodnotě 2 bilionů dolarů a Ethereum z ní může mít hlavní prospěch.

Přijetí ETF Ethereum mainstreamovými investory

I když nevěříte myšlence, že finanční produkty poháněné blockchainem změní moderní finanční systém, existuje ještě jedna cesta k tomu, aby Ethereum vystřelilo k hranici 5 000 dolarů: blížící se spuštění nových spotových ETF Ethereum, které se mají začít obchodovat letos v létě.

Zdroj: Shutterstock

V případě býčího scénáře by do těchto nových ETF mohlo přitéct až 4,8 miliardy dolarů nových investorských peněz, což by pomohlo zvýšit cenu Etherea.

Abychom získali představu o tom, jak velký impuls mohou tyto ETF poskytnout, vezměme si příklad spotových ETF na bitcoin (BTC), které se začaly obchodovat v lednu. Během následujících šesti měsíců se cena Bitcoinu vyšplhala z přibližně 45 000 USD na 70 000 USD, což představuje zisk téměř 55 %.

Pro představu předpokládejme, že nové ETF Ethereum nejsou tak úspěšné jako ETF Bitcoin a zisky nejsou tak výrazné. I 40% rally by však stále stačila k tomu, aby Ethereum do roku 2025 vystřelilo na hranici 5 000 USD.

Nakoupit akcie Bitcoin USD za $66,936.40 (-0.94%)

Je Ethereum aktivem v hodnotě 2 bilionů dolarů?

Ve skutečnosti se předpověď ceny 5 000 USD může ukázat jako konzervativní. Například investiční společnost VanEck přišla se základní prognózou ceny Etherea pro rok 2030 ve výši 22 000 USD.

Ta předpokládá, že Ethereum dokáže i nadále pronikat do oblastí, jako jsou DeFi a Web3, a že klíčové blockchainové metriky se budou v příštích pěti letech nadále zlepšovat.

Při ceně 22 000 dolarů za minci by Ethereum mělo implicitní ocenění více než 2 biliony dolarů, což by z něj činilo hodnotnější nástroj než všechny společnosti na světě kromě několika málo jiných.

Pokud uvažujete o investici do Etherea, mějte na paměti, že kryptoměny mohou být neuvěřitelně volatilní a nepředvídatelné. Vždy existuje možnost, že Ethereum po pozoruhodném prvním desetiletí růstu již nebude pokračovat v rychlém růstu.

Technické problémy by mu mohly zabránit ve škálování za určitou hranici a příchod nových konkurentů by ho mohl zaslepit.

Pokud si přesto myslíte, že jsme na prahu velké býčí rally, Ethereum by rozhodně mělo být ve vašem hledáčku jako kryptoměna, která je schopna v příštích několika letech prudce zvýšit svou hodnotu.