Miliardáři prodávají společnost Nvidia a investují do dvou růstových akcií

Před třemi desetiletími změnil nástup internetu navždy trajektorii růstu amerických firem. Od té doby investoři čekají na další inovaci, technologii nebo trend, který změní pravidla hry a vyrovná se tomu, co pro firmy udělal internet. Po desetiletích trpělivosti se zdá, že umělá inteligence (AI) byla označena jako další inovační skok.

Vzestup umělé inteligence spočívá ve využívání softwaru a systémů pro úkoly, které by obvykle vykonávali lidé. To, co dává umělé inteligenci tak rozsáhlý potenciál, je schopnost softwaru a systémů učit se a vyvíjet bez zásahu člověka. Zdokonalování se v zadaných úkolech a učení se novým dovednostem dává této technologii neomezený dlouhodobý strop.

I přes nadpozemské prognózy růstu spojené s AI – analytici PwC očekávají, že AI do roku 2030 přinese do světové ekonomiky 15,7 bilionu dolarů – však nejsou všichni na Wall Street přesvědčeni o její perspektivě.

Na základě formulářů 13F, které podrobně popisují obchodní aktivitu nejchytřejších správců aktiv na Wall Street, byli významní miliardářští investoři během čtvrtletí končícího v březnu velkými prodejci akcií společnosti Nvidia Corp. (NVDA).

Zdroj: Getty Images

Více než půl tuctu prominentních miliardářů snížilo své podíly ve společnosti Nvidia

Přestože se euforie z umělé inteligence z velké části zasloužila o to, že hlavní akciové indexy na Wall Street vystoupaly na nová historická maxima, osm úspěšných miliardářských správců peněz se během čtvrtletí končícího v březnu rozhodlo akcie společnosti Nvidia prodat (celkový počet prodaných akcií je uveden v závorce a je upraven o červnové rozdělení akcií společnosti Nvidia v poměru 10:1):

Philippe Laffont ze společnosti Coatue Management (29 370 600 akcií)

Ken Griffin ze společnosti Citadel Advisors (24 627 160 akcií)

Israel Englander ze společnosti Millennium Management (7 200 040 akcií)

Stanley Druckenmiller z Duquesne Family Office (4 415 510 akcií)

David Siegel a John Overdeck ze společnosti Two Sigma Investments (4 208 010 akcií)

David Tepper ze společnosti Appaloosa (3 480 000 akcií)

Steven Cohen ze společnosti Point72 Asset Management (3 045 050 akcií)

Ačkoli by některé z těchto prodejů mohlo vysvětlit prosté vybírání zisků po hvězdném růstu akcií Nvidie, historie a ocenění jsou pravděpodobnějšími katalyzátory.

Jak jsem již dříve zdůraznil, je to přibližně 30 let, co internet začal měnit trajektorii růstu podniků a americké ekonomiky. Od té doby se objevilo a zmizelo mnoho dalších velkých inovací a trendů. Některé z těchto technologií a trendů se sice staly dlouhodobě velmi úspěšnými, ale všechny prošly počáteční fází bubliny. Všechny nové technologie a trendy potřebují čas, aby dozrály, a u umělé inteligence tomu není jinak. Pokud by bublina umělé inteligence splaskla, což historie naznačuje, žádná společnost by to neodnesla více než Nvidia.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $117.76 (-3.94%)

Společnost Nvidia bude také čelit rostoucí konkurenci v boji o nemovitosti pro GPU ve vysoce výkonných datových centrech. Optimisté zřejmě přehlížejí, že i když si Nvidia udrží svůj výpočetní náskok, její neschopnost uspokojit ohromnou poptávku umožní konkurentům získat podíl na trhu.
Navíc její čtyři přední zákazníci (všichni členové „velkolepé sedmičky“) vyvíjejí pro svá datová centra GPU s umělou inteligencí. Přestože tyto interně vyvinuté čipy postrádají výpočetní výhodu GPU H100 společnosti Nvidia, jsou levnější a budou zabírat cenné nemovitosti v datových centrech.
Posledním hřebíčkem do rakve je skutečnost, že poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti Nvidia za posledních 12 měsíců (TTM) je na stejné úrovni jako špičkové poměry P/S za TTM, které byly zaznamenány u lídrů trhu, jako jsou Cisco Systems a Amazon, před splasknutím bubliny dot-com.
Skutečně zajímavé je, že zatímco tito prominentní miliardáři shazovali akcie společnosti Nvidia, byli zaneprázdněni hromaděním akcií dvou hyperrůstových společností, které mají s umělou inteligencí jen málo nebo vůbec nic společného.

Plug Power

První superrychle rostoucí akcií, která upoutala pozornost miliardářských správců majetku, kteří prodávali akcie společnosti Nvidia, je společnost Plug Power (PLUG), která se zabývá řešeními pro vodíkové palivové články. Všichni tři největší miliardáři prodávající akcie Nvidie byli v prvním čtvrtletí kupci akcií Plug Power (v závorce je uveden celkový počet nakoupených akcií):

Ken Griffin ze společnosti Citadel Advisors (3 800 039 akcií)

Philippe Laffont ze společnosti Coatue Management (3 439 975 akcií)

Israel Englander ze společnosti Millennium Management (546 925 akcií)

Zdroj: Getty Images

Investiční lákadlo společnosti Plug Power spočívá ve vysokém potenciálu obnovitelných zdrojů energie v oblasti dopravy a infrastruktury. Vedení společnosti věří, že společnost může do roku 2030 dosáhnout tržeb ve výši 20 miliard dolarů, což by byl fenomenální růst vzhledem k tomu, že společnost v roce 2023 vykázala celoroční tržby ve výši 891 milionů dolarů.

Společnost Plug Power je uprostřed rozšiřování své ekologické vodíkové sítě. To mimo jiné zahrnuje zvýšení efektivity jejího dodavatelského řetězce, zvýšení cen napříč portfoliem produktů a služeb a výrazné zvýšení marží.

Navzdory rychlým vyhlídkám na růst je však budoucnost společnosti Plug Power velmi nejistá. Od svého založení je to stroj na spalování peněz a pravidelně se uchyluje k nabídkám akcií, aby se udržela na světle. Minulý týden společnost Plug Power oznámila nabídku akcií v hodnotě 200 milionů dolarů, jejíž cena byla výrazně nižší než cena, za kterou její akcie uzavíraly předchozí den. Vzhledem k tomu, že se očekává, že provozní ztráty budou pokračovat i v příštích letech, zdá se, že nabídek akcií bude pravděpodobně přibývat.

Nakoupit akcie Plug Power Inc. za $2.47 (-1.00%)

Společnost Plug Power musí také překonat změnu nálady vůči vozidlům na čistou energii. Omezení infrastruktury jsou jedním z důvodů, proč poptávka po elektromobilech v posledních čtvrtletích oslabila. Vzhledem k tomu, že poptávka po elektromobilech je jakýmsi zástupným ukazatelem poptávky po vozidlech s vodíkovými palivovými články, může společnost Plug Power zjistit, že trh s jejími produkty je přinejlepším vlažný.

Sea Limited

Další hyperrůstovou akcií, u které miliardáři prodávající společnost Nvidia stiskli tlačítko „koupit“, je singapurská společnost Sea Limited (SE). Přestože Sea nemá s umělou inteligencí mnoho společného, pět miliardářů prodávajících Nvidii bylo ve čtvrtletí končícím v březnu rozhodujícími kupci, včetně (v závorce je uveden celkový počet nakoupených akcií):

Steven Cohen z Point72 Asset Management (1 527 446 akcií)

Philippe Laffont ze společnosti Coatue Management (678 308 akcií)

David Siegel a John Overdeck ze společnosti Two Sigma Investments (338 720 akcií)

Ken Griffin ze společnosti Citadel Advisors (190 432 akcií)

Zdroj: Getty Images

To, co dělá ze společnosti Sea tak atraktivní investici, je trojice rychle rostoucích provozních segmentů.
Divize, která trvale generuje kladný zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA), je segment digitální zábavy společnosti Sea, známý jako „Garena“. Největším katalyzátorem pro společnost Garena je hra Free Fire, která je jednou z nejoblíbenějších mobilních her na světě. V prvním čtvrtletí měla Garena téměř 595 milionů čtvrtletně aktivních uživatelů, z nichž 8,2 % za hraní jejích her platilo. Tento poměr placených uživatelů je výrazně vyšší než průměr v odvětví mobilních her.

Druhým rychle rostoucím segmentem společnosti Sea je SeaMoney, její digitální finanční služby. V mnoha zemích, kde společnost Sea působí, je chronicky nedostatečné bankovnictví a podniky i spotřebitelé nemají přístup k základním finančním službám. SeaMoney nabízí řešení (půjčky) tohoto v jihovýchodní Asii běžného problému.

Nejperspektivnější ze všech provozních segmentů je však platforma elektronického obchodu Shopee, která působí v jihovýchodní Asii a Brazílii. Hrubá hodnota zboží (GMV) ve výši 23,6 miliardy dolarů, která prošla její platformou během prvního čtvrtletí, se rovná 94,4 miliardy dolarů na ročním základě. Pro představu, jak rychle Shopee roste, uvádíme, že GMV za celý rok 2018 činila 10 miliard dolarů.

Nakoupit akcie Sea Limited za $65.85 (-1.69%)

Pokud budou tyto tři provozní segmenty i nadále fungovat na plné obrátky, může společnost Sea Limited udržet roční růst tržeb o 15 % (nebo více) a zajistit trojciferný anualizovaný růst zisku až do roku 2028, jak vyplývá z konsensuální prognózy Wall Street.