Spotová ETFka na Ethereum konečně přicházejí. Co se chystá?

Spotové ETF na ethereum přicházejí po ETF na BTC, které byly spuštěny na začátku tohoto roku.

V úterý se začalo obchodovat se spotovými fondy obchodovanými na burze (ETH-USD) Ethereum , což je pro fanoušky blockchainu Ethereum významný milník.

Pojďme se níže seznámit s četnými spotovými ETF na Ethereum, které se včera začaly obchodovat.

Zdroj: Shutterstock

Spotové ETF na Ethereum, které byly spuštěny toto úterý

Grayscale Ethereum Trust (OTCMKTS:ETHE)

Grayscale Ethereum Mini Trust (NYSEARCA:ETH)

Bitwise Ethereum ETF (NYSEARCA:ETHW)

iShares Ethereum Trust (NASDAQ:ETHA)

VanEck Ethereum Trust (BATS:ETHV)

ARK 21Shares Core Ethereum ETF (BATS:CETH)

Invesco Galaxy Ethereum ETF (BATS:QETH)

Fidelity Ethereum Fund (BATS:FETH)

Franklin Ethereum ETF (BATS:EZET)

Je to poprvé, kdy investoři mohli nakupovat podíly ve spotových ETF Ethereum. Dříve byli omezeni na futures na Ethereum ETF. Tato změna přichází poté, co se začátkem tohoto roku začaly obchodovat spotové ETF na Bitcoin (BTC-USD).

Obchodníci s kryptoměnami dnes zahájení spotových ETF na Ethereum oslavují, protože to pro trh znamená další vítězství. Kryptoměny čelily zvýšené kontrole ze strany Komise pro cenné papíry (SEC), protože vláda usiluje o dodatečnou regulaci rozvíjejícího se trhu.

Spotové ETF Ethereum umožňují investorům investovat do kryptoměn, aniž by je přímo drželi. To otevírá trh některým investorům, kteří nemusí chtít přímou expozici nebo potíže se začátkem v tomto prostoru.

Ethereum je decentralizovaná platforma, která umožňuje vývoj a nasazování chytrých kontraktů a decentralizovaných aplikací (dApps). Byl představen v roce 2015 Vitalikem Buterinem a je druhou největší kryptoměnou podle tržní kapitalizace po Bitcoinu.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Hlavní prvky Etherea:

Chytré kontrakty: Chytrý kontrakt je program, který běží na blockchainu Etherea a automaticky vykonává dohodnuté podmínky mezi stranami bez potřeby třetí strany. Tyto kontrakty jsou transparentní, neměnitelné a mohou být vytvořeny pro různé účely, jako je správa digitálních aktiv, provádění transakcí nebo dokonce hlasování.

Decentralizované aplikace (dApps): Ethereum umožňuje vývoj dApps, které jsou běžící na blockchainu a využívají chytré kontrakty. Tyto aplikace jsou decentralizované, což znamená, že nejsou řízeny žádnou centrální autoritou, což zajišťuje jejich bezpečnost a odolnost proti cenzuře.

Ether (ETH): Ether je nativní kryptoměna Etherea a slouží jako palivo pro provádění transakcí a spuštění chytrých kontraktů na síti. Uživatelé musí platit poplatky v ETH za transakce a používání sítě, což motivuje těžaře k ověřování a zajištění bezpečnosti sítě.

Ethereum Virtual Machine (EVM): EVM je prostředí, kde se provádějí chytré kontrakty. Je to decentralizovaný počítač, který může vykonávat kód, který běží na blockchainu Etherea. EVM je Turingovsky kompletní, což znamená, že může vykonávat jakýkoli výpočet, který lze provést pomocí tradičního počítače.

Proof of Stake (PoS): Ethereum se v roce 2022 přeměnilo z původního modelu Proof of Work (PoW) na Proof of Stake, což je energeticky efektivnější metoda konsensu. V PoS jsou transakce validovány validátory, kteří jsou vybráni na základě množství ETH, které vlastní a které „vsadili“. Tento přechod byl znám jako „Ethereum 2.0“ nebo „The Merge“.

DeFi (Decentralizované finance): DeFi je ekosystém finančních aplikací, které jsou postaveny na blockchainu Etherea. Tyto aplikace nabízejí finanční služby jako půjčky, směnárny nebo pojištění bez potřeby tradičních finančních institucí. DeFi umožňuje uživatelům plnou kontrolu nad jejich financemi a majetkem.

Význam a budoucnost Etherea:

Ethereum má klíčový význam v oblasti kryptoměn a blockchainu, protože poskytuje flexibilní platformu pro vývoj nových aplikací a inovací. Díky své schopnosti podporovat chytré kontrakty a dApps se stal Ethereum základem pro mnoho inovativních projektů včetně NFT (nezaměnitelných tokenů), které umožňují digitalizaci a obchodování s unikátními digitálními aktivy.

Budoucnost Etherea vypadá slibně, protože komunita a vývojáři neustále pracují na zlepšování škálovatelnosti, bezpečnosti a uživatelské přívětivosti platformy. Plánované upgrady, jako je sharding, mají za cíl výrazně zvýšit kapacitu sítě a snížit transakční poplatky.

Celkově lze říci, že Ethereum hraje klíčovou roli v decentralizaci internetu a vývoji nových technologií, které mohou změnit mnoho aspektů naší společnosti.

Nakoupit krypto Ethereum USD za $3,465.33 (-0.51%)