Na Ethereum se dnes upírá veškerá pozornost kryptoměnového světa

Velká chvíle Etherea přišla se spuštěním pěti spotových ETF.

Začátkem tohoto roku ohromila Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest investory do kryptoměn předpovědí, že cena Bitcoinu (BTC -4,72 % ) dosáhne do roku 2027 1,5 milionu dolarů. Ještě v dubnu Woodová věřila, že nedávné schválení prvních burzovně obchodovaných fondů (ETF) založených na spotové ceně Bitcoinu, více institucionálních nákupů a tehdy hrozící snížení odměn za těžbu Bitcoinu na polovinu (což způsobí, že bude dvakrát těžší kryptoměnu těžit) způsobí nový run investorů na největší světovou kryptoměnu.

Wood také učinil několik býčích předpovědí pro Ethereum (ETH) a odhadl, že jeho tržní kapitalizace by mohla do roku 2032 přesáhnout 20 bilionů dolarů. To by znamenalo tržní cenu více než 166 000 dolarů za jednu digitální minci Ethereum.

Nedávné aktualizace a analýzy přidaly nové pohledy na potenciál Etherea. Halving Bitcoinu je už historií, první spotové ETF na Bitcoin jsou na trhu od ledna a první ETF na Ethereum je následovaly tento týden. Co tedy bude dál a je Ethereum stále dobrou investicí?

Jak se Ethereum liší od Bitcoinu?

Ethereum se od Bitcoinu liší třemi důležitými způsoby.

Zaprvé, těžaři mohou těžit tokeny Bitcoin v blockchainu Bitcoinu. V síti Ethereum se již netěží, ale vývojáři mohou vytvářet vlastní tokeny, decentralizované aplikace (dApps) a netěžitelné tokeny (NFT) založené na tokenech Ethereum. Díky této flexibilitě je Ethereum hlavním pilířem hnutí Web3, jehož cílem je narušit centralizované aplikační platformy, jako je Apple (AAPL) a jeho App Store a Alphabet (GOOG) a její Google Play, decentralizovanými aplikacemi a platebními metodami.

Za druhé, Ethereum vyžaduje mnohem méně elektrické energie než Bitcoin. Síť Ethereum dříve používala stejně energeticky náročnou metodu těžby proof of work (PoW) jako Bitcoin a tato kryptoměna byla oblíbenou alternativou pro nadšence do těžby kryptoměn se špičkovými grafickými kartami. V září 2022 Ethereum přešlo na energeticky úspornější metodu proof of stake (PoS). Tento přechod snížil celkovou spotřebu energie na těžbu v síti o 99,95 %. Fanoušci Etherea věří, že tento upgrade usnadní rozšíření sítě Ethereum a v dlouhodobém horizontu podpoří více projektů Web3.

Zatřetí, a to je pravděpodobně nejdůležitější, Ethereum dokáže provádět tzv. chytré kontrakty. Tyto digitální kontrakty mají dohody zapsané přímo v kódu. Platforma Ethereum průběžně kontroluje, zda některá z aktivních smluv splnila své podmínky, a pokud ano, provede nějaký kód. Tento kód může převádět vlastnictví fyzických nebo digitálních aktiv, přesouvat peníze nebo kryptoměny mezi různými účty a další. Tato schopnost umožňuje automatizaci a decentralizaci různých aplikací a procesů.

Jaké jsou hlavní katalyzátory Etherea?

Ethereum je nyní po bitcoinu druhou největší kryptoměnou na světě. Je také jednou z osmi kryptoměn na tzv. „zeleném seznamu“ předem schválených kryptoměn, který sestavilo Ministerstvo finančních služeb státu New York. Tato relativní stabilita vedla k tomu, že americká Komise pro cenné papíry (SEC) teoreticky schválila spotové ETF Ethereum, po nichž v úterý 23. července následovalo reálné spuštění na burze Cboe.

Komise SEC nedávno zopakovala svůj názor, že Bitcoin je jedinou kryptoměnou, kterou lze klasifikovat jako komoditu namísto cenného papíru, protože využívá metodu PoW, díky níž je pravděpodobně srovnatelná s fyzickou těžbou drahých kovů. To je v souladu s původním průvodním dokumentem Bitcoinu [tzv. whitepaper – bílá kniha], který tento energeticky náročný systém pro počítání čísel přirovnává k těžbě fyzického zlata. SEC uvedla, že metoda PoS je sice šetrnější k životnímu prostředí, ale díky ní se kryptoměny, které ji používají, podobají spíše derivátovým kontraktům – v očích regulátora se tedy Ethereum podobá spíše cennému papíru než komoditě.

Navzdory tomu by však pravidelné spalování tokenů Ethereum mohlo v blízké budoucnosti stabilizovat jeho cenu. Nadcházející aktualizace sítě Ethereum by také mohly ještě více zefektivnit usnadnění finančních transakcí a vývoj dalších decentralizovaných tokenů a aplikací. Více společností by také mohlo začít přijímat mince Ethereum jako platební prostředek a institucionální investoři by mohli akumulovat více této kryptoměny prostřednictvím snadno dostupných spotových ETF.

Zdroj: Shutterstock

Co se dnes děje na trhu?

Britská nadnárodní banka Standard Chartered vyslovila pro Ethereum odvážné předpovědi.

Před čtyřmi měsíci analytici banky tvrdili, že Ethereum by mohlo do konce letošního roku dosáhnout 8 000 USD a do roku 2025 14 000 USD, a to za podmínky schválení spotových ETF pro Ethereum. Téměř na konci května Standard Chartered zdvojnásobila své cenové cíle vzhledem k potenciálu významného přílivu peněz do Etherea po schválení ETF. Banka odhadovala, že spotové ETF by mohly během prvních 12 měsíců způsobit příliv prostředků ve výši 2,4 až 9,2 milionu etherů. To představuje finanční injekci přibližně 15 až 45 miliard dolarů do ekosystému Etherea.

Pokud Bitcoin v příštím roce dosáhne 200 000 USD, jak předpokládá Standard Chartered, banka očekává, že ceny Etherea ve stejném období dosáhnou zhruba 14 000 USD.

Měli byste ale Woodové a Standard Chartered a jejich předpovědím věřit?

Investoři by měli Woodův cenový cíl 166 000 USD brát s rezervou. Zaprvé, známý růstový investor učinil spoustu chybných rozhodnutí. Vlajková loď její firmy Ark Innovation ETF (ARKK) za posledních pět let skutečně klesla o 4 %, zatímco index S&P 500 vzrostl o 84 %. Ark také nabízí vlastní ETF s futures na Ethereum a snaží se o schválení spotového ETF na Ethereum, takže názor Woodové může být subjektivní.

Přesto Woodová neochvějně věří, že rozšiřování vývojářské základny Etherea a jeho potenciál „vytlačit mnoho tradičních finančních služeb“ a „odebrat podíl stávajícím finančním zprostředkovatelům“ povede k tomu, že jeho cena bude do roku 2032 směřovat k jejímu nebesky vysokému cíli. Osobně si myslím, že Ethereum by se k této vysoké ceně mohlo za 8 let dostat daleko, ale určitě by se mohlo stabilizovat a v dlouhodobém horizontu zamířit výše, pokud bude Ethereum Foundation pokračovat v modernizaci své sítě.

Ať už jste skeptik, nebo věříte, budoucnost Etherea je třeba bedlivě sledovat. Tato ne tak úplně malá kryptoměna se chystá někam dál a Ethereum vypadá v současném tržním útlumu jako bezvýchodná koupě.

Nakoupit krypto Ethereum USD za $3,169.98 (-4.96%)

Zdroj: Unsplash