Které akcie dnes vládnou převážně technologickému indexu Nasdaq?

Pět nejhodnotnějších společností na světě podle tržní kapitalizace zaujímá významné postavení v oblasti technologií a je lídrem v oblastech, jako jsou spotřebitelské produkty, cloud computing, návrh čipů a software. V důsledku toho jsou technologické akcie rozhodujícími tahouny růstu na akciovém trhu. Technologický index Nasdaq Composite vzrostl za posledních deset let o 304 %, čímž výrazně překonal 181% nárůst indexu S&P 500.

Není proto špatný nápad věnovat část svých podílů tomuto rychle rostoucímu odvětví.

Obzvláště atraktivní jsou nyní výrobci čipů, kteří vytvářejí hardware umožňující většinu technologií. Mezi ně patří společnost Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD), která má druhý největší podíl na trhu grafických procesorů (GPU) a centrálních procesorů (CPU). AMD dodává své čipy společnostem jako Microsoft, Alphabet a Amazon – a její akcie za posledních 12 měsíců vzrostly o 41 %.

Zisky společnosti AMD však zatím tento růst nedokázaly dohnat, takže akcie jsou nadhodnocené. Ve skutečnosti se v současné době obchoduje za 228násobek svých zisků, což naznačuje, že by bylo nejlepší zvážit lépe oceněné investiční možnosti v tomto technologickém odvětví. Zapomeňte tedy na AMD a zvažte raději nákup těchto dvou technologických akcií.

ASML Holding NV

Široká veřejnost možná nezná společnost ASML Holding (ASML) tak dobře jako AMD, protože nevyvíjí produkty pro spotřebitelský sektor. Role společnosti ASML je však pro budoucnost technologií pravděpodobně zásadnější.

Zdroj: Getty Images

ASML je nizozemská společnost vyrábějící polovodičové vybavení a přední světový výrobce litografických systémů. Systémy společnosti pro hlubokou ultrafialovou (DUV) a extrémní ultrafialovou (EUV) jsou zásadními součástmi pro výrobu čipů všeho druhu, přičemž první z nich se specializuje na větší čipy a druhý je schopen vyrábět menší a hustší hardware.

Společnost dosáhla 83% podílu na trhu litografie, což umožňuje klíčovým odvětvím, jako jsou telekomunikace, datová centra, cloud computing a umělá inteligence, technologický pokrok. Díky tomu se společnost ASML může pochlubit významnou klientelou, mezi kterou patří přední výrobci čipů, jako jsou Taiwan Semiconductor Manufacturing, Intel a Samsung.

Za posledních pět let čtvrtletní tržby společnosti ASML stabilně rostly o 102 % a provozní zisk se zvýšil o 159 %. Mezitím volný peněžní tok prudce vzrostl o 327 %. Trvalý růst zisků byl způsoben především tím, že zákazníci společnosti ASML z řad sléváren musí pravidelně nakupovat další systémy EUV, aby si udrželi konkurenceschopnost.

Akcie společnosti ASML se za poslední měsíc propadly o 10 %, protože společnost čelila zvýšeným omezením vývozu čipů do Číny, která byla způsobena rostoucím napětím mezi USA a východoasijskou zemí. Monopolizace litografických systémů společností ASML však zůstává pádným důvodem k investicím, protože rozvíjející se odvětví, jako je umělá inteligence, zvyšují poptávku po čipech a přední výrobci budují v USA své závody.

Nakoupit akcie ASML Holding N.V. za $888.39 (2.99%)

Poměr ceny k zisku (P/E) technologického giganta se v současné době pohybuje kolem 50, což zrovna nevypovídá o výhodné koupi. Je to však podstatně méně než 228 % u AMD, což znamená, že akcie ASML nabízejí mnohem větší hodnotu. Dominantní a konzistentní růst společnosti ASML v dlouhodobém horizontu ji činí hodnou prémiové ceny akcií.

Nvidia Corp.

Společnost Nvidia Corp. (NVDA) zažila v posledním měsíci značnou volatilitu. Po sérii vrcholů a propadů se cena jejích akcií snížila přibližně o 3 %, zatímco cena akcií konkurenční společnosti AMD se propadla o 4 %.

I přes nedávný výprodej však potenciál dlouhodobého růstu technologických společností a klíčová role, kterou čipy v tomto vývoji hrají, znamenají, že tyto společnosti zůstávají atraktivní investicí na dlouhou dobu. A stejně jako ASML, i Nvidia zastává jednu z nejdominantnějších a nejspolehlivějších rolí v odvětví.

Zdroj: Getty Images

Podíl společnosti Nvidia na trhu desktopových GPU poskočil za posledních deset let o více než 20 bodů a letos dosáhl 88 %. Výkonné čipy této společnosti téměř vymazaly konkurenci, přičemž podíl GPU společnosti AMD klesl v tomto období z 35 % na 12 % a podíl Intelu se propadl na 0 %. Díky tomuto rozdílu vzrostly v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2025 tržby společnosti Nvidia v oblasti her meziročně o 18 %, zatímco stejný segment společnosti AMD zaznamenal pokles tržeb o 47 %.

Úspěch společnosti Nvidia v oblasti desktopových grafických procesorů jí umožnil expandovat a dominovat v dalších oblastech technologií. Společnost je nyní zodpovědná za přibližně 85 % trhu s čipy pro umělou inteligenci.

Akcie společnosti Nvidia za posledních 12 měsíců vzrostly o 177 % na 123 USD za akcii. Její rozsáhlý záběr v oblasti technologií a umělé inteligence však naznačuje, že má investorům stále co nabídnout, a Wall Street s tím zřejmě souhlasí. Dvě různé analytické společnosti zvýšily cílovou cenu společnosti Nvidia, přičemž společnost Loop Captial zvýšila svou cílovou cenu ze 120 na 175 USD za akcii a doporučila nákup. Mezitím společnost Piper Sandler zvýšila cílovou cenu ze 120 na 140 USD za akcii.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $113.06 (0.69%)

P/E společnosti Nvidia je vysoké a činí 71, ale stále se jedná o mnohem lepší hodnotu než u společnosti AMD. Její obrovský růstový potenciál v oblasti umělé inteligence a na více technologických trzích činí její akcie lepší volbou než AMD a stojí za to do nich dnes investovat.