Dolar po rozhodnutí Fedu stoupá, zatímco libra oslabuje, BoE snížila sazby

Dolar ve čtvrtek po poklesu v předchozím dni rostl, protože centrální banky pokračovaly v rozkolísávání měnových trhů, zatímco šterlinková měna klesla na čtyřtýdenní minimum poté, co Bank of England (BoE) snížila úrokové sazby z 16letého maxima.

Dolar je stále pomyslným bezpečným přístavem pro investory, tradery a spekulanty

Dolarový index, který sleduje tuto měnu vůči šesti dalším v pomyslném srovnání, vzrostl o 0,35 % na 104,40. Ve středu klesl o 0,4 % poté, co Federální rezervní systém (Fed) udržel sazby na stejné úrovni, ale otevřel dveře ke snížení výpůjčních nákladů v září.

Chris Turner, vedoucí oddělení globálních trhů v ING, uvedl, že geopolitické napětí a zpomalující se globální ekonomika pravděpodobně podporují dolar, tradiční „bezpečný přístav“ pro investory ve vypjatých okamžicích, i když Fed směřuje ke snížení sazeb.

„Geopolitické a makroprostředí jinde ve světě není ve skutečnosti skvělé,“ řekl. „Je zřejmé, že na Blízkém východě stále panuje skutečné napětí, a výrobní sektor je zřejmě v recesi ve velké části Evropy a v Asii.“

Ve středu byl v Teheránu zavražděn vůdce Hamásu Ismail Haníja, což vyvolalo hrozby pomsty vůči Izraeli a posílilo obavy z širší války na Blízkém východě.

Zdroj: middleeastmonitor

Libra hledá novou dynamiku na rozbouřené geopolitické scéně

Libra po snížení sazeb BoE klesla na 1,2752 USD, což je nejnižší hodnota od začátku července. Naposledy klesla o 0,51 % na 1,279 USD, tedy mírně nad úroveň, kde se nacházela před rozhodnutím, před nímž trhy viděly zhruba 60% šanci na snížení sazeb.

Guvernér BoE Andrew Bailey – který vedl rozhodnutí 5-4 o snížení sazeb o čtvrt procentního bodu na 5 % – uvedl, že Výbor pro měnovou politiku BoE bude do budoucna postupovat opatrně.

Nakoupit měny GBP=X za £0.78 (0.40%)

„Když se podíváte na titulky, které Baileyová vyprodukovala: opatrnost ohledně příliš rychlého nebo příliš velkého snižování, naznačuje mi to, že se dívají na jakési stabilní čtvrtletní tempo snižování,“ řekl Colin Asher, ekonom společnosti Mizuho.

„Začátek snižování úrokových sazeb je v plném proudu, ale přiměřeně pozvolný.“

Libra tak aktuálně poklesla z ročního maxima nad 1,30 USD v polovině července, protože se změnil názor investorů na snižování sazeb BoE.

Euro se dotklo třítýdenního minima 1,0777 USD a naposledy kleslo o 0,36 %.

BOJ se vymyká trendu uvolňování sazeb, který vidíme prakticky všude po světě

Japonský jen se propadl, přičemž dolar vzrostl o 0,4 % na 150,525 jenu.

Předchozí den jen vyskočil o zhruba 1,8 % poté, co BOJ podruhé v tomto roce zvýšila sazby. V červenci vzrostl o 7,3 %, což je jeho nejsilnější měsíční výkon od listopadu 2022, poté, co měsíc zahájil zakořeněný poblíž 38letého minima.

Zásah japonských úřadů na podporu měny odstartoval pohyb vzhůru a v kombinaci se zúžením rozdílu mezi americkými a japonskými úrokovými sazbami vyvolal odeznění ziskových carry trades, při nichž si obchodníci půjčují jeny za nízké sazby, aby investovali do aktiv s vyššími výnosy v dolarech.

Předseda Fedu Jerome Powell ve středu zdůraznil, že centrální banka se také zaměřuje na udržení zdravého trhu práce, čímž dodal nový důraz na páteční zprávu o zaměstnanosti v USA za červenec.

Očekává se, že ukáže, že zaměstnavatelé během měsíce vytvořili 175 000 pracovních míst, což je o krok méně než 206 000 míst v červnu. Údaje o týdenních žádostech o podporu v nezaměstnanosti budou zveřejněny později ve čtvrtek.

Obchodníci nyní očekávají, že v letošním roce dojde k uvolnění měnové politiky o 72 bazických bodů. Zasedání Fedu „posílilo očekávání trhu, že větší snížení sazeb je nadále pravděpodobné a bude do značné míry ovlivněno tím, jak se bude ekonomika vyvíjet dál“, uvedl Charu Chanana, vedoucí oddělení měnové strategie ve společnosti Saxo.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.08 (-0.25%)

Zdroj: Canva