Bitcoin má ve zbytku roku 2024 nakročeno k opravdu hvězdné dráze

Bitcoin se v roce 2024 chystá na velký vzestup. Může to však být jen předzvěst věcí příštích.

Bitcoin se v roce 2024 chystá na velký vzestup. Může to však být jen předzvěst věcí příštích.

Na býčím trhu s kryptoměnami, jako je ten, ve kterém se nacházíme, může být obtížné rozeznat, které aktivum je pro vaše portfolio nejlepší. Možná by zde mohlo platit staré rčení „Když to není rozbité, neopravuj to“.

Ačkoli od doby, kdy se Bitcoin (BTC) stal první kryptoměnou na světě, byly na trh uvedeny desítky nových kryptoměn, existuje přesvědčivý argument, že zůstává tou nejlepší, a to díky větru v zádech, který se formuje v roce 2024 a dále. Zde jsou tři důvody, proč Bitcoin letos prudce vzroste a vyplatí se ho držet navždy.

Nakoupit krypto Bitcoin USD za $62,964.38 (-3.59%)

Zdroj: Getty Images

1. Čtvrtý pokles bitcoinu na polovinu

Prvním důvodem, proč držet Bitcoin nyní a navždy, je jeho nedávné čtvrté půlení (halving), které proběhlo v dubnu. Polovičení je událost, kdy se odměna za těžbu nových bloků Bitcoinu sníží na polovinu. Vzhledem k tomu, že těžba je hlavním prostředkem, kterým se těží nové bitcoiny, snížení odměny pro těžaře v podstatě snižuje míru inflace Bitcoinu na polovinu. Tento proces bude pokračovat až do roku 2140, kdy bude vytěžen poslední bitcoin.

Ke snižování na polovinu dochází přibližně každé čtyři roky a v minulosti mělo na cenu Bitcoinu významný vliv. Změnou dynamiky nabídky a poptávky půlení často vyvolává býčí run a vytváří efekt nedostatku, který obvykle zvyšuje cenu. V roce, kdy dojde k půlení, vyskočí cena bitcoinu v průměru o více než 120 %. Pokud se historické průměry udrží i tentokrát, mohli bychom být svědky toho, že Bitcoin do konce roku dosáhne téměř 100 000 USD.

2. Výkonnost po halvingu

Druhý důvod, proč držet Bitcoin, spočívá v jeho výkonnosti v letech následujících po halvingu, které byly historicky obzvláště výbušné. Zatímco bezprostředně po půlení často dochází k výraznému růstu ceny, obvykle trvá nějakou dobu, než se na trhu projeví plný efekt. K tomuto zpoždění dochází, protože snížená nabídka se postupně setkává s rostoucí poptávkou, což vede k výraznému tlaku na růst ceny.

Historicky Bitcoin v letech následujících po půlení získává více než 400 %. Pokud by se historie opakovala, stačilo by to na to, aby jeho cena do konce roku 2025 dosáhla téměř 500 000 USD. Ačkoli minulé výsledky nejsou vždy ukazatelem výsledků budoucích, lze očekávat, že účinky posledního půlení se ještě plně neprojevily. Jinými slovy, to nejlepší může mít Bitcoin během tohoto býčího trhu ještě před sebou, což z něj činí zajímavou investici i při dnešních cenách.

Zdroj: Crypto24

3. Dlouhodobých katalyzátorů je mnoho

Zatímco Bitcoin má krátkodobé katalyzátory plynoucí z půlení, díky nimž by měl být příští rok a půl produktivní, kryptoměna začne skutečně zářit, když zhodnotíte její potenciál v dlouhodobém horizontu. Existuje několik katalyzátorů, které se formují a které podporují důvody pro dlouhodobou investici do Bitcoinu.

Jedním z takových katalyzátorů je rostoucí přijetí ze strany institucí. Stále více institucí si uvědomuje hodnotu Bitcoinu. Více než polovina z 25 nejhodnotnějších hedgeových fondů má v současné době expozici vůči Bitcoinu prostřednictvím nedávného spuštění spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF) Bitcoin. Institucionální investoři s hlubokými kapsami byli dříve stranou zájmu zapojit se do hry o Bitcoin, ale jejich příchod signalizuje významnou změnu na hřišti, kterému v posledním desetiletí a půl dominovali především menší retailoví investoři.

Kromě toho je zřejmá snaha o zavedení podpůrnější legislativy. Vzhledem k tomu, že jasnost regulace podporuje širší účast na Bitcoinu a na kryptografickém trhu celkově, bude přijetí pravděpodobně nadále růst, protože pravidla slávy se stanou jasnějšími.

Dále je tu postupné dospívání nové generace investorů. Starší generace, jako je baby boomers, investují do digitálních aktiv s menší pravděpodobností. Mladší investoři se s nimi ale mnohem lépe sžívají a pravděpodobně je budou vyhledávat. Bitcoin jako nejhodnotnější kryptoměna bude z tohoto trendu jistě těžit.

Přesto to ani nejsou mé hlavní důvody pro dlouhodobou investici do Bitcoinu. Na granulární úrovni jsou nejatraktivnějšími aspekty, které Bitcoin nabízí, jeho základní principy decentralizace, bezpečnosti a konečnosti. V nejisté ekonomické situaci, kdy se státní deficity stále zvyšují, fiat měny jsou znehodnoceny a celková důvěra v mocenské orgány klesá, nabízí Bitcoin ekonomickou suverenitu. Dalo by se říci, že je to cesta ven.

S přibývajícími haléři a přibližováním se k dosažení omezené nabídky 21 milionů mincí je zřejmá trajektorie, kdy se Bitcoin s rostoucí poptávkou dostává pod exponenciálně větší tlak, což vytváří scénář, kdy by cena mohla dosáhnout sedmimístného čísla.

Zachování rozvážného přístupu

Ačkoli v krátkodobém horizontu existuje důvod k optimismu ohledně Bitcoinu, je nezbytné, aby k němu investoři přistupovali s dlouhodobou perspektivou. Nedávné snížení ceny na polovinu a historická výkonnost po něm představují silné důvody pro výrazné zhodnocení ceny v blízké budoucnosti. Skutečná hodnota Bitcoinu však spočívá v jeho dlouhodobém potenciálu, který je dán přijetím ze strany institucí, podpůrnou legislativou a posunem v preferencích investorů směrem k digitálním aktivům.

Základní atributy bitcoinu, jako je decentralizace, bezpečnost a omezená nabídka, z něj činí robustní investici ve světě rostoucí ekonomické nejistoty. S tím, jak si tyto silné stránky uvědomuje stále více investorů, by poptávka po bitcoinu měla nadále růst, což by mohlo vést k výraznému růstu ceny. Ať už se tedy díváte na krátkodobé katalyzátory, nebo na dlouhodobý potenciál, Bitcoin zůstává důstojným doplňkem vašeho investičního portfolia. Držet Bitcoin nyní a navždy by mohlo být jedním z nejstrategičtějších finančních rozhodnutí, které učiníte.