Bitcoin se v historicky klidném obchodním měsíci veze na vlně optimismu. Co dál

Tváří v tvář typicky volatilnímu srpnu mají investoři po odolném červenci důvody zůstat ohledně bitcoinu optimističtí. Podle údajů společnosti Coin Metrics zaznamenala přední kryptoměna 5% nárůst a uzavřela na hodnotě 65 596,41 USD, na rozdíl od 8% poklesu v předchozím měsíci. Investoři mají důvod k opatrnosti, protože podle společnosti CoinGlass skončil srpen u Bitcoinu v červených číslech v sedmi z posledních 11 let, přičemž průměrný měsíční výnos činil 2,69 %. Růst o 65 % v srpnu 2017 však tento průměr značně zkresluje.

David Duong, vedoucí institucionálního výzkumu ve společnosti Coinbase, předpokládal, že nadcházející volby budou mít na Bitcoin ve druhé polovině roku významný dopad. Duong se vyjádřil, že tyto události již začaly utvářet trh s kryptoměnami a očekává se, že budou mít vliv i v srpnu.

Politické klima by mohlo dále ovlivnit ceny Bitcoinu. Zach Pandl, vedoucí výzkumu společnosti Grayscale Investments, poukázal na to, že případná Trumpova/Vanceova administrativa upřednostňující slabší dolar spolu s Trumpovou přislíbenou podporou rozvoje a vlastnictví Bitcoinu v USA by mohly významně ovlivnit ocenění Bitcoinu.

Zdroj: Getty Images

Červenec se ukázal jako důležitý měsíc pro kryptoměny, neboť byl svědkem spuštění amerických spotových ETF Ethereum a získal podporu Republikánské strany. Tento vývoj vyvolal širší veřejnou diskusi týkající se možností kryptopolitiky USA, zaměřující se na regulační rámce a legislativní opatření, která by mohla podpořit rozvoj a adopci kryptoměn v zemi. Podpora ze strany Republikánů přináší nový impuls do debaty o budoucnosti kryptoměn v USA, a to jak v oblasti ekonomické, tak technologické.

Analytik Pandl dále nastolil otázky ohledně potenciálu zlepšujících se fundamentů odvětví, které by mohly v srpnu vést k vyššímu ocenění kryptoměn. Tento optimismus je založen na zvýšené institucionální účasti a rostoucím zájmu investorů, což naznačuje možný pozitivní trend v hodnocení kryptoměn v následujících měsících. Institucionální investoři, kteří dříve váhali vstoupit do tohoto volatelního sektoru, nyní vidí příležitosti v důsledku lepší regulace a většího přijetí kryptoměn širokou veřejností.

Kryptoměnám přátelské sliby bývalého prezidenta Donalda Trumpa na konferenci Bitcoin 2024 v Nashvillu, stejně jako návrh senátorky Cynthie Lummisové (R-Wyo) na zřízení americké bitcoinové rezervy, vyvolaly v bitcoinové komunitě značné vzrušení.

Navzdory tomuto slibnému vývoji Alex Miller, generální ředitel společnosti Hiro, předpovídá v srpnu utlumený vývoj cen Bitcoinu. Millerův startup poskytuje vývojářům nástroje pro tvorbu aplikací na blockchainu Stacks.

Zbytek třetího čtvrtletí, které končí 30. září, by mohl být pro Bitcoin bouřlivý díky různým makroekonomickým faktorům. Podle Duonga ze společnosti Coinbase by narušení v oblasti technologických akcií, přetrvávající převis z distribuce Mt. Gox a zablokované altcoiny mohly potenciálně vytvořit horší podmínky pro obchodování.

Ačkoli se Bitcoin bude obchodovat v určitém rozmezí, minimální cena je výrazně vyšší kvůli zvýšené poptávce ze strany burzovně obchodovaných fondů. Duong nabídl vhled do současného rozpětí a uvedl: “Spodní i horní hranice jsou pro Bitcoin v tuto chvíli omezeny. Je těžké říci, jak silné budou tyto pohyby v průběhu měsíce… Neočekávám, že by v příštích dvou měsících došlo k prolomení historických maxim Bitcoinu.”

Historicky se Bitcoin od března, kdy zaznamenal historické maximum přes 73 000 USD, pohybuje mezi 55 000 a 70 000 USD. Navzdory opakovaným pokusům se Bitcoinu nedaří udržet se nad tímto stropem.

Zdroj: Unsplash

Navzdory těmto okolnostem je Pandl ze společnosti Grayscale optimistický, pokud jde o dosažení dalšího historického maxima Bitcoinu v roce 2024, a očekává, že Ether znovu otestuje hranici 4 000 USD. Poznamenal, že Bitcoin si dosud vedl dobře navzdory mírným poruchám na akciových trzích a působil jako zajištění proti slábnoucímu dolaru.

Jak se investoři pohybují v kritickém měsíci srpnu, bude klíčové sledovat schopnost Bitcoinu zůstat odolný uprostřed výrazného poklesu akciových trhů, poznamenává Pandl. Nadcházející týdny poskytnou jasnější obrázek o tom, do jaké míry je výkonnost Bitcoinu ovlivněna politickými událostmi a širšími ekonomickými faktory.