Dolar roste kvůli geopolitickému napětí, libra po snížení sazeb klesá

Dolar ve čtvrtek posílil díky rostoucímu geopolitickému napětí, které podpořilo bezpečný přístav, zatímco britská libra klesla poté, co Bank of England snížila úrokové sazby z 16letého maxima.

Obavy z rozšiřování konfliktu na Blízkém východě zesílily poté, co byl ve středu ráno v íránském hlavním městě Teheránu zavražděn vůdce Hamásu Ismail Haníja, což vyvolalo hrozby pomsty Izraele.

„Sledujeme hrozbu vypuknutí otevřeného konfliktu na Blízkém východě,“ řekl Karl Schamotta, hlavní tržní stratég společnosti Corpay v Torontu. „To podporuje přitažlivost dolaru jako bezpečného přístavu.“

Zdroj: Getty Images

Dolar se také odrazil, protože středeční výprodej po nejnovějších komentářích předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella na závěr dvoudenního zasedání americké centrální banky byl považován za možná přehnaný.

„Přestože Jerome Powell byl na tiskové konferenci extrémně holubičí, prohlášení vydané Federálním výborem pro volný trh vyznělo skutečně vyváženěji,“ uvedl Schamotta.

Powell uvedl, že úrokové sazby by mohly být sníženy již v září, pokud se americká ekonomika bude vyvíjet očekávaným směrem. Ve středečním prohlášení Fedu byl zmíněn „určitý další pokrok směrem k dvouprocentnímu cíli (Federálního výboru pro volný trh)“ a zároveň bylo uvedeno, že míra nezaměstnanosti na úrovni 4,1 % „zůstává nízká“.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.08 (0.30%)

Obchodníci nyní plně počítají se třemi sníženími sazeb o 25 bazických bodů do konce roku, což naznačuje jedno snížení na každém ze zářijových, listopadových a prosincových zasedání Fedu.

Další významnou ekonomickou zprávou v USA, která pravděpodobně ovlivní politiku Fedu, bude páteční zpráva o zaměstnanosti za červenec. Očekává se, že ukáže, že zaměstnavatelé během měsíce vytvořili 175 000 nových pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti by měla zůstat stabilní na úrovni 4,1 %.

Čtvrteční údaje ukázaly, že počet Američanů, kteří podali nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, se minulý týden zvýšil na 11měsíční maximum.

Dolarový index naposledy vzrostl o 0,35 % na 104,41.

Klesající akcie také pravděpodobně zvýšily přitažlivost americké měny jako bezpečného přístavu.

Libra se propadla o 0,96 % na 1,2733 USD, což je nejnižší úroveň od 3. července, poté, co Bank of England snížila úrokové sazby po těsném hlasování tvůrců politiky, kteří se rozcházeli v názoru, zda inflační tlaky dostatečně polevily.

Nakoupit měny GBP=X za £0.79 (0.01%)

Zdroj: Pexels

Guvernér Andrew Bailey vedl rozhodnutí 5-4 o snížení sazeb o čtvrt procentního bodu na 5 % a uvedl, že BoE bude v budoucnu postupovat opatrně.

„Když se podíváte na titulky, které kolují v ekonomických médiích: opatrnost ohledně příliš rychlého nebo příliš velkého snížení, naznačuje mi to, že se dívají na jakési stabilní čtvrtletní tempo snižování,“ řekl Colin Asher, ekonom společnosti Mizuho.

Euro se dotklo třítýdenního minima 1,07775 USD a naposledy bylo níže o 0,36 % na 1,07865 USD.

Japonský jen se zvýšil, den po dramatické rallye po rozhodnutí Bank of Japan zvýšit úrokové sazby na 0,25 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2008.

Od 3. července, kdy dosáhl 38letého minima 161,96 vůči dolaru, jen posílil, k čemuž přispěly intervence japonských úřadů a obchodníci, kteří ukončovali carry trades, při nichž měli krátké pozice na jenu a dlouhé na dolarových aktivech.

Naposledy dolar klesl o 0,21 % na 149,65 jenu . Dříve dosáhl hodnoty 148,51, což je nejnižší hodnota od 15. března.

Asijský devizový trh je utlumený, dolar se s přehledem mezd v nezemědělském sektoru stabilizuje

Většina asijských měn se v pátek pohybovala v úzkém rozpětí, protože rostoucí nechuť k riziku na světových finančních trzích vyvolala určité toky bezpečných přístavů do dolaru, zatímco trhy očekávaly další klíčové údaje o mzdách mimo zemědělský sektor. Japonský jen však zůstal stabilní poté, co jestřábí Bank of Japan vyvolala tento týden rallye této měny, díky níž se dostala na nejsilnější úrovně od konce března. Měna také zaznamenala určité nabídky bezpečných přístavů, protože globální carry trade se nadále rozpadal. Zatímco světové akciové trhy zaznamenaly prudké ztráty v důsledku obav ze zpomalování hospodářského růstu, ztráty na devizových trzích byly omezeny vyhlídkou na snížení úrokových sazeb v USA v nadcházejících měsících. Tato představa také omezila jakékoli posilování dolaru.