Kam dnes investuje Warren Buffett? Měli byste se inspirovat?

Tato obrovská investice naznačuje něco o Buffettově současném názoru na akciový trh.

Warren Buffett spravuje obrovské portfolio společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B). V době psaní tohoto článku dosahuje hodnota akcií společnosti Berkshire přibližně 400 miliard USD.

Zdaleka největším akciovým podílem v portfoliu je společnost Apple (NASDAQ: AAPL). Věštec z Omahy nalil v letech 2016 až 2018 do akcií společnosti Apple desítky miliard dolarů a nashromáždil tak obrovský podíl ve výrobci iPhonů. Tento podíl má nyní hodnotu přibližně 173 miliard dolarů.

Buffett však očekává, že hodnota dalšího aktiva v držení společnosti Berkshire Hathaway překročí 200 miliard dolarů, až společnost Berkshire oznámí výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí, což se očekává na začátku srpna. Jedná se o zůstatek hotovosti a peněžních ekvivalentů společnosti Berkshire, který Buffett téměř celý investuje do krátkodobých státních dluhopisů.

Zdroj: Getty Images

Vytváření masivního válečného fondu

Buffett v poslední době neviděl na akciovém trhu mnoho důvodů k radosti. Od prvního čtvrtletí letošního roku již šest čtvrtletí po sobě prodal více akcií, než nakoupil. To zahrnuje mimo jiné dvě po sobě jdoucí čtvrtletí, kdy prodával akcie společnosti Apple.

Nebylo by překvapením, kdyby srpnová výsledková zpráva ukázala další likvidaci akcií. A poté, co již v červenci prodal akcie Bank of America (BAC) v hodnotě 2,3 miliardy dolarů (a to ještě počítáme), by to mohl udělat osm čtvrtletí v řadě.

Když se tyto prodeje akcií spojí s peněžními prostředky, které Berkshire Hathaway získává z provozní činnosti, začnou se rychle sčítat. Státní pokladna Berkshire se nafoukla ze 109 miliard dolarů na konci třetího čtvrtletí roku 2022 na 189 miliard dolarů o 18 měsíců později.

Buffett ví, že držba státních dluhopisů je pravděpodobně nadbytečná. „Vaše společnost také drží hotovost a americké státní pokladniční poukázky daleko nad rámec toho, co konvenční moudrost považuje za nezbytné,“ napsal ve svém posledním dopise akcionářům. Tuto pozici popsal jako „pojistku na budovu podobnou pevnosti, o níž se má za to, že je ohnivzdorná“.

Investice do státních pokladničních poukázek je však určena jako krátkodobá investice. Buffett dává přednost dluhopisům, které jsou splatné za několik měsíců, před těmi, které budou splatné až za několik let nebo desetiletí. To poznal na vlastní kůži, když v sedmdesátých letech minulého století investoval hotovost Berkshire do patnáctiletých dluhopisů uprostřed rostoucí inflace, aby toho později litoval, protože rostoucí sazby zdecimovaly hodnotu jeho držby. Nyní Buffett trvá na tom, že u krátkodobých investic je důležitější bezpečnost než výnos.

„Rádi bychom je utratili,“ řekl o pokladničních poukázkách na letošním setkání akcionářů. „Ale neutratíme je, pokud si nebudeme myslet, že děláme něco, co má velmi malé riziko a mohlo by nám vydělat hodně peněz.“

S tím, jak Berkshire roste a roste, je takových příležitostí stále méně a méně. Nasadit desítky miliard dolarů na akvizici akcií nebo celé společnosti – zejména takové, která splňuje Buffettova investiční kritéria – není snadné.

Zdroj: Getty Images

Měli by investoři koupit Buffettův největší holding?

Dobrou zprávou pro investory je, že obvykle spravují portfolio, jehož hodnota je nižší než 600 miliard dolarů v kombinovaných akciích a státních dluhopisech, které má Buffett na starosti. To jim dává mnohem větší manévrovací prostor.

Přesto Buffettovy rostoucí investice do státních dluhopisů a jeho neschopnost najít skvělou investici pro akcionáře Berkshire naznačují, že je stále obtížnější najít dobrou investiční příležitost bez ohledu na velikost portfolia. Nicméně od doby, kdy Buffett začal ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 prodávat více akcií, než kolik jich nakoupil, dosáhl index S&P 500 celkového výnosu přibližně 57 %.

Aby bylo jasno, Berkshire si v tomto období vedla dobře. Cena jejích akcií vzrostla o 64 % a provoz jede na plné obrátky. Ale držba státních pokladničních poukázek společnosti se jen tak tak drží a nabízí výnosy kolem 5,3 %. Se vší pravděpodobností by Berkshire Hathaway jako společnost měla ještě větší hodnotu, kdyby Buffett v posledních šesti čtvrtletích neprodal žádný ze svých akciových podílů. Přesto měl Buffett spoustu dobrých důvodů k prodeji.

V tomto světle dává smysl, že Buffettovým hlavním doporučením pro investory je koupit indexový fond S&P 500. Doporučuje ho dokonce více než akcie své vlastní společnosti. I když věří, že existuje velmi dobrá šance, že Berkshire v příštích 10 letech překoná výkonnost srovnávacího indexu, nechtěl by na to vsadit svůj život, řekl akcionářům již v roce 2020.

Přesto i nyní vypadají akcie Berkshire jako skvělá investice. A dlouhodobí investoři pravděpodobně udělají nejlépe, když omezí svou expozici vůči pokladničním poukázkám, pokud nemají krátkodobou potřebu likvidity.

Nakoupit akcie Berkshire Hathaway Inc. za $647,000.00 (-1.85%)