Vyplatí se dnes nakupovat akcie gigantu Walt Disney Company?

V poslední době společnost dosáhla několika důležitých vítězství.

Těžko si představit „špičkovou akcii“, která by si v posledních letech vedla tak špatně jako Walt Disney (DIS). Za poslední tři roky klesla o 48 % ve stejné době, kdy index S&P 500 vzrostl o 30 %, přestože je největší a pravděpodobně nejdůležitější značkou v oblasti globální zábavy.
Konečně se zdálo, že se situace mění, protože akcie Disney v prvních měsících letošního roku překonávaly trh, a pak po zprávě o výsledcích za druhé čtvrtletí opět klesly. Situace se však začíná zlepšovat. Ne, opravdu. V několika klíčových oblastech dělá pokroky a vypadá to, že akcie Disney už možná mají své dno za sebou.

Je konečně čas na nákup?

Streamování vydělává slušné peníze

Jelikož je Disney přední zábavní společností na světě, dávalo smysl, že se bude pařit streamování a získávat podíl na trhu. Disponuje bezkonkurenční knihovnou obsahu, která se neustále rozrůstá, a za vývojem obsahu stojí prvotřídní tvůrčí tým. V každém roce má na kontě nejvíce filmů s vysokými tržbami v kinech a vlastní několik megafranšíz, které opakovaně recykluje, aby zaujala fanoušky a vybudovala si loajalitu.

Před téměř pěti lety spustila prémiovou streamovací síť Disney+ a vynaložila spoustu peněz na její rozšíření po celém světě, aby konkurovala Netflixu (NFLX). Mezi náklady na marketing a tvorbu obsahu však byla v červených číslech mnohem déle, než byli investoři ochotni tolerovat. To byl jeden z hlavních prvků otřesů ve vedení společnosti v roce 2022, kdy se Bob Iger vrátil na pozici generálního ředitele a dlouholetá finanční ředitelka Christine McCarthyová odešla

Iger slíbil, že dostane náklady pod kontrolu, a zatím se mu to daří. Vedení společnosti v posledních letech několikrát zopakovalo, a to i před Igerovým návratem, že streamování bude ziskové do konce fiskálního roku 2024. S výjimkou sportovní části byl ziskový již ve druhém čtvrtletí (skončilo 30. března) a je na dobré cestě být plně ziskový do konce roku, jak bylo plánováno.

Velký návrat do kin — a jejich pokladen

Další významná výhra společnosti Disney se týká pokladen. První polovina roku byla pro Disneyho premiéry neúspěšná, ale právě uvedl do kin dva nejvýdělečnější filmy roku.

Film Inside Out 2 od Pixaru byl uveden v červnu s nejvýdělečnějším úvodním víkendem roku 2024 ve výši 155 milionů dolarů a už se posunul na první místo nejvýdělečnějších filmů tohoto roku. Za ním následoval marvelovský Deadpool & Wolverine, který ho při svém debutu minulý víkend nejen překonal s 205 miliony dolarů, ale byl to také vůbec nejvyšší otevírací víkend pro film s ratingem R a je již čtvrtým nejvýdělečnějším filmem roku.

To je pro společnost Disney důležité z několika důvodů. Jedním z nich je, že to ukazuje, že jeho strategie recyklovat, opláchnout, zopakovat stále funguje; oba filmy jsou založeny na existujících franšízách. Zdá se, že problémem nemusela být samotná strategie, ale nedostatek poutavého obsahu. Kromě toho je to důležité pro tržby společnosti Disney, které byly ve druhém čtvrtletí nevýrazné a vzrostly o průměrné 1 %.

A to možná ještě není konec. Společnost Disney má letos v plánu uvést další tři filmy, přičemž všechny vycházejí z předchozích hitů. Jde o remake filmu Lilo a Stitch, dále Moana 2 a Mufasa: Lví král. V roce 2025 se chystá také několik velmi očekávaných filmů, včetně hrané Sněhurky a dalšího dílu Avatara.

Měli by investoři nakupovat?

Stačí to všechno k tomu, aby se akcie společnosti Disney vydaly správným směrem?

Pokud nemáte velkou toleranci k riziku, možná byste měli akcie společnosti Disney nyní vynechat, a to i s ohledem na tyto pozitivní novinky. Přes všechno, co se daří, a přes všechny dominantní značky a aktiva bude nějakou dobu trvat, než se stabilizují. Domníváme se, že i když vše bude nadále vypadat dobře, Disney nebude dostatečně spolehlivý, dokud po Igerovi nenastoupí nový generální ředitel a společnost si neudrží silnou trajektorii. To by mohlo být v době, kdy by měl v roce 2026 nebo později změnit trajektorii.

Pokud však máte určitou toleranci k riziku, mohl by být nyní vhodný okamžik k zakousnutí. Akcie společnosti Disney právě dosahují vrcholu z minima a obchodují se s výhledovým jednoletým poměrem P/E nižším než 17. A co je ještě důležitější, je na dobré cestě k tomu, aby v letošním roce stále vyhrávala a doufejme, že bude pokračovat i nadále.

Nakoupit akcie The Walt Disney Company za $90.23 (-3.04%)

Zdroj: Getty Images