Dubaj přivítá ještě více milionářů, bohatí lidé opouštějí Spojené království

Podle zprávy Henley Private Wealth Migration Report se předpokládá, že Spojené arabské emiráty (SAE) zaznamenají rekordní příliv 6 700 milionářů z celého světa, a udrží si tak již třetí rok po sobě pozici největšího světového magnetu pro bohatství. Tato předpověď se výrazně liší od situace na druhé straně Lamanšského průlivu, kde se podle švýcarského bankovního gigantu UBS očekává, že Spojené království, které je významným zdrojem emigrantů ze SAE, ztratí do roku 2028 až 17 % své milionářské populace.

Pokračující trend migrace vysoce majetných osob do oportunističtějších lokalit, jako jsou SAE, zejména Dubaje, je spojen s rostoucími náklady a zvyšujícími se daněmi v jejich domovských zemích. Pozorovatelé poznamenali, že trend stěhování do nezdaněných expatriantských center, jako je Dubaj, může být urychlen po červnovém vítězství britské Labouristické strany, což naznačuje možnost politických změn ve Velké Británii, které mohou dále odrazovat od zadržování majetku.

Karim Jetha, zkušený regionální investor, který se do Spojených arabských emirátů přestěhoval z Velké Británie uprostřed pandemie, řekl pro CNBC: “Existují faktory, které tento trend milionářů, kteří se rozhodli přestěhovat do Dubaje, tlačí a táhnou.” Jetha uvedl “push faktory”, jako je možnost zvýšení daní za nové labouristické vlády, jako odpuzující faktor. Naopak poukázal na “pull faktory”, jako je pověst Dubaje jako extrémně bezpečné země a reformy vízového systému zaměřené na podporu imigrace.

Zdroj: Bloomberg

Podle Henleyho zprávy zveřejněné v červnu posilují Spojené arabské emiráty díky své jedinečné kombinaci statusu osvobozeného od daně z příjmu, zlatých víz, bohatého životního stylu a strategické polohy svou pozici nejžádanější destinace pro migrující milionáře. Zlaté vízum SAE, dlouhodobé vízum k pobytu, umožňuje zahraničním rezidentům žít, pracovat nebo studovat v Emirátech.

Zatímco příliv milionářů do SAE pochází převážně z Indie, širšího Blízkého východu, Ruska a Afriky, zpráva předpokládá, že o přestěhování do bohatého pouštního emirátu bude uvažovat také stále více britských a evropských milionářů.

Sunita Singh-Dalal, partnerka dubajské společnosti Hourani Private Wealth & Family Offices, připisuje stálý příliv milionářů rozvoji SAE a reformám v oblasti “ekosystému správy majetku”. Poznamenala, že “za méně než pět let SAE zavedly robustní regulační rámec, který bohatým lidem poskytuje řadu inovativních řešení pro ochranu, uchování a zhodnocení jejich majetku”.

Kromě toho aspekty moderní infrastruktury, silného mezinárodního školského systému, geografické konektivity, nízké míry kriminality, absence daně z příjmu, víz pro pracovníky na dálku a četných investičních pobídek, to vše slouží k tomu, aby do Dubaje nalákalo zámožné lidi.

Naopak Spojené království čelí poklesu počtu milionářů z 3 061 553 v roce 2020 na odhadovaných 2 542 464 v roce 2028, jak uvádí zpráva UBS Global Wealth Report zveřejněná v červnu. Vzhledem k tomu, že se britská vláda rozhodla postupně zrušit status “non-dom”, který umožňuje bohatým zahraničním rezidentům vyhnout se placení britských daní ze zahraničních příjmů, očekává se, že se značná část této populace vzdá svého britského bydliště.

Zdroj: Reuters

Hannah Whiteová, ředitelka nezávislého think-tanku Institute for Government se sídlem v Londýně, varovala před zrychlením odlivu v důsledku možných nežádoucích politických rozhodnutí uprostřed ekonomických a politických otřesů ve Spojeném království. Upozornila na vynucené 40% clo na majetek nad 325 000 liber (417 755 USD) a na blížící se ukončení britského daňového režimu pro osoby bez domova od roku 2025.

Dalším odrazujícím faktorem pro udržení majetku ve Velké Británii je slib labouristické vlády zrušit 20% osvobození od DPH na školné na soukromých školách, což povede k výraznému zvýšení nákladů na posílání dětí do elitních institucí. White označil tento závazek za další “nežádoucí vývoj”.

Vzhledem k tomuto kontrastnímu scénáři migrace bohatství je zřejmé, že Spojené arabské emiráty si postupně budují přízeň jako útočiště pro světové milionáře, zatímco jejich domovské země se potýkají s měnící se ekonomickou a politickou situací. Strategické iniciativy Spojených arabských emirátů zaměřené na přilákání majetných osob přinášejí značné výhody a upevňují jejich postavení předního světového magnetu na bohatství.