Které akcie ze segmentu umělé inteligence se nám dnes líbí?

Společnost Nvidia byla po více než dva roky jednou z nejžhavějších akcií na Wall Street. Profesionální finanční manažeři jsou však stále opatrnější v držení velkých pozic v tomto výrobci čipů, protože akcie prudce rostou. V porovnání s její váhou v indexu S&P 500 byla Nvidia podle Morgan Stanley v prvním čtvrtletí druhou nejpodceňovanější velkou technologickou akcií v institucionálních portfoliích.

Níže uvedení miliardáři z hedgeových fondů k tomuto trendu přispěli tím, že v průběhu čtvrtletí prodávali akcie společnosti Nvidia a nakupovali akcie společností Alphabet (GOOGL) nebo ServiceNow (NOW).

Louis Bacon ze společnosti Moore Capital Management prodal 2 006 akcií společnosti Nvidia, čímž snížil svůj podíl o 19 %. Rovněž zahájil pozici ve společnosti Alphabet, která patří mezi jeho 20 nejvýznamnějších neopčních podílů.

Israel Englander ze společnosti Millennium Management prodal 720 004 akcií Nvidie, čímž snížil svůj podíl o 35 %. Zvýšil také svou pozici ve společnosti ServiceNow o 728 %, takže se řadí mezi jeho 30 nejlepších neopčních podílů.

David Shaw ze společnosti D.E. Shaw prodal 1,4 milionu akcií společnosti Nvidia, čímž snížil svůj podíl o 38 %. Zároveň zvýšil svou pozici ve společnosti ServiceNow o 17 %, takže se řadí mezi jeho 60 nejlepších neopčních podílů.

Paul Tudor Jones ze společnosti Tudor Investment prodal 103 337 akcií společnosti Nvidia, čímž snížil svůj podíl o 78 %. Rovněž zvýšil svou pozici ve společnosti Alphabet o 347 %, takže se řadí mezi jeho 30 nejvýznamnějších neopčních podílů.

Důležité je, že každý výše uvedený miliardář má stále expozici v Nvidii, takže investoři by si jejich obchody neměli vykládat tak, že Nvidia je špatná investice. Společnosti Alphabet a ServiceNow však za posledních pět let vyprodukovaly turbo výnosy ve výši 174 %, resp. 179 %. Obě akcie si tedy zaslouží další zvážení.

Alphabet

Společnost Alphabet má dva hlavní motory růstu. Je největší společností v oblasti digitální reklamy a třetím největším poskytovatelem cloudové infrastruktury měřeno podle tržeb. Její dceřiná společnost Google je všeobecně uznávána jako lídr v oblasti výzkumu umělé inteligence (AI) a tyto zkušenosti společnost využívá v obou segmentech podnikání.

Zdroj: Getty Images

Nové generativní nástroje AI pomáhají inzerentům vytvářet kampaně a optimalizovat zisky a její rodina modelů Gemini zjednodušuje vývoj softwaru, analýzu dat a detekci hrozeb. Modely Gemini lze také jemně doladit a vytvořit tak vlastní aplikace generativní AI.

Společnost Alphabet vykázala ve druhém čtvrtletí solidní finanční výsledky, které překonaly očekávání na horním i dolním řádku. Tržby vzrostly o 14 % na 84,7 miliardy dolarů díky stabilnímu růstu tržeb v reklamním segmentu a zrychlujícímu se růstu tržeb v oblasti cloudových služeb. Mezitím čistý zisk podle GAAP vyskočil o 31 % na 1,89 USD na zředěnou akcii, protože společnost nadále upřednostňovala disciplinovanou kontrolu nákladů.

Generální ředitel Sundar Pichai uvedl: „Od začátku roku již naše infrastruktura AI a generativní řešení AI pro zákazníky cloudových služeb vygenerovaly miliardové tržby a využívá je více než 2 miliony vývojářů.“ Když se to vezme kolem a kolem, bylo toho jen málo, co by se nám na tomto čtvrtletí nelíbilo. Přesto akcie po zveřejnění zprávy klesly, možná proto, že příjmy z reklamy na YouTube nedosáhly odhadů, nebo proto, že vedení varovalo, že investice do infrastruktury AI budou v blízké budoucnosti znamenat pro marže nepříznivý vítr.

Ať tak či onak, pokles vytváří rozumnou příležitost k nákupu pro trpělivé investory. Podle prognózy společnosti eMarketer se výdaje na digitální reklamu budou do roku 2027 zvyšovat o 8 % ročně. A výdaje na cloudové služby by měly podle prognózy společnosti Grand View Research růst do roku 2030 o 21 % ročně. Tyto faktory dávají společnosti Alphabet dobrou šanci na dvouciferný růst tržeb do konce desetiletí a zisk by měl růst o něco rychleji, protože marže se budou nadále zvyšovat.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $166.66 (-2.40%)

Analytici z Wall Street očekávají, že do roku 2026 poroste zisk o 16 % ročně. Tento odhad ponechává prostor pro růst, ale současné ocenění na úrovni 24,3násobku zisku je přiměřené i v případě, že konsenzuální odhad Wall Street je správný. Akcie od zprávy za druhé čtvrtletí stále klesly o 6 %, takže trpěliví investoři by toho měli využít a nakoupit malou pozici již dnes.

ServiceNow

Společnost ServiceNow poskytuje širokou škálu softwaru pro řízení pracovních postupů. Společnost je nejznámější díky svému vedoucímu postavení na trhu správy IT služeb (ITSM) a umělé inteligence pro IT operace, ale její platforma zahrnuje také řešení pro správu zákaznických služeb, poskytování služeb v oblasti lidských zdrojů a robotickou automatizaci procesů.

Zdroj: Getty Images

ServiceNow začala do své platformy před lety přidávat funkce AI, jako jsou konverzační chatboti, inteligentní zpracování dokumentů a prediktivní analýza. Nedávno společnost debutovala sadou generativních funkcí AI s názvem Now Assist.

Společnost ServiceNow vykázala ve druhém čtvrtletí dobré finanční výsledky, které překonaly očekávání v horní i dolní části. Tržby vzrostly o 22 % na 2,5 miliardy dolarů a čistý zisk bez zohlednění metodiky GAAP vyskočil o 32 % na 3,13 dolaru na zředěnou akcii. Společnost si udržela 98% míru obnovení a zbývající výkonnostní závazek vzrostl o 32 %, což naznačuje silný růst příjmů v následujících čtvrtletích.

Důležité je, že vedení společnosti přičítá své výsledky široké poptávce po celém softwarovém portfoliu: 14 z 20 největších obchodů se týkalo nejméně osmi produktů a Now Assist se stal nejrychleji rostoucím novým produktem v historii společnosti. Finanční ředitelka Gina Mastantuono však uvedla, že společnost ServiceNow teprve poškrábala povrch svých obrovských příležitostí v oblasti generativní umělé inteligence.

Do budoucna se očekává, že trh ITSM poroste do roku 2030 tempem 9 % ročně. Společnost ServiceNow by měla růst rychleji díky svému vedoucímu postavení na trhu IT softwaru, příležitostem na sousedních softwarových trzích a rozšiřující se sadě nástrojů generativní AI. Wall Street proto očekává, že upravený zisk poroste do roku 2026 tempem 21 % ročně.

Nakoupit akcie ServiceNow, Inc. za $790.64 (-2.56%)

Bohužel díky tomuto odhadu vypadá současné ocenění na úrovni 63,5násobku upraveného zisku draze. ServiceNow je úžasná společnost, ale prozatím si tuto akcii hodlám ponechat na svém seznamu sledovaných. Osobně bych se cítil pohodlněji při nákupu akcií, kdyby se poměr ceny k zisku blížil 40.