Společnost Arm Holdings má nyní nakročeno opravdu velmi slibně

Společnost Morgan Stanley očekává výrazný růst akcií společnosti Arm Holdings.

Akcie polovodičů patří v současnosti mezi nejžhavější volby pro investory do umělé inteligence. Zatímco společnosti jako Nvidia (NVDA), AMD (AMD) a Broadcom (AVGO) často získávají v oblasti čipů mimořádnou pozornost, chytří investoři si uvědomují, že existují i jiné příležitosti, které představují potenciálně lukrativní výnosy v dlouhodobém horizontu.

Lee Simpson ze společnosti Morgan Stanley (MS) nedávno zvýšil cílovou cenu společnosti Arm Holdings (ARM) na 190 USD – což znamená zhruba 27% nárůst oproti úrovni obchodování při uzavření trhu 26. července.

Pojďme se podívat na to, jak Arm dělá vlny v oblasti čipů, a zhodnotit, jak může společnost těžit z probíhajícího boomu umělé inteligence.

Nakoupit akcie ARM za $113.45 (-6.63%)

Zdroj: Bloomberg

Neříkejte tomu comeback

Posledních několik let bylo pro společnost Arm fascinujících. Nějakou dobu byla soukromou společností vlastněnou japonskou investiční společností SoftBank.

Ještě v roce 2020 se miláček polovodičů, společnost Nvidia, pokoušela Arm získat za 40 miliard dolarů. V cestě k uskutečnění tohoto obchodu však stály regulační překážky – což nakonec vedlo k tomu, že Nvidia od obchodu odstoupila a počátkem roku 2022 své ambice se společností Arm opustila.

Koncem roku 2023 se Arm připojil k mnoha svým kolegům jako veřejně obchodovaná společnost a investoři konečně nahlédli do jejího fungování.

Upřímně řečeno, prvotní přezkoumání podání společnosti Arm ve formátu F-1 nezanechalo mnoho důvodů k údivu. V té době společnost procházela poněkud těžkým obdobím, které podtrhovaly nekonzistentní finanční výsledky, a dokonce začala vykazovat zpomalující se růst tržeb a zisků.

Nicméně od doby, kdy poptávka po službách poháněných umělou inteligencí zaznamenala v posledním zhruba roce prudký nárůst, začalo podnikání společnosti Arm zaznamenávat nový život.

Jak je znázorněno v grafu, investoři mohou vidět, že tržby, hrubý zisk a volný peněžní tok společnosti Arm se za poslední rok prudce zvedly. Ačkoli společnost zoufale potřebovala být schopna vykázat návrat k růstu, současnou trajektorii společnosti bych nepodceňoval jen proto, že umělá inteligence je nyní nejžhavějším artiklem ve světě technologií.

Bližší pohled na adresovatelný trh společnosti Arm naznačuje, že příběh o návratu společnosti k růstu teprve začíná.

Podle svého podání F-1 Arm definuje svou celkovou tržní příležitost jako „všechny čipy, které mohou obsahovat procesor, a proto náš TAM zahrnuje hlavní řídicí čipy ve smartphonech, osobních počítačích, digitálních televizorech, serverech, vozidlech a síťových zařízeních“.

Podle odhadů společnosti Arm měl její adresovatelný trh na konci roku 2022 hodnotu zhruba 203 miliard USD. Společnost se navíc chlubí, že v době svého IPO na konci roku 2023 získala společnost Arm 49% podíl na trhu.

Vzhledem k tomu, jak moc se jen za poslední rok zvýšila poptávka po čipech s umělou inteligencí, jsem opatrně optimistický a domnívám se, že údaje z původních podání společnosti Arm by mohly být konzervativní.

Bez ohledu na to si myslím, že důležitějším aspektem, který je zde třeba analyzovat, je podíl společnosti na trhu. V době svého debutu na burze vlastnila společnost Arm téměř polovinu trhu. A přesto, jak je vidět v prezentaci, Arm nedávno zaznamenal historicky nejvyšší růst tržeb za čtvrté fiskální čtvrtletí (skončilo 31. března).

Kromě toho společnost ukončila rok s 2,5 miliardami dolarů zbývajících výkonnostních závazků – neboli příjmů, které jsou v nedokončené výrobě a které ještě nebyly uznány.

Jsou akcie společnosti Arm nyní vhodnou koupí?

Poslední věcí, kterou je třeba u společnosti Arm zdůraznit, je její ocenění. S poměrem forwardové ceny k zisku (P/E) ve výši 95 jsou akcie společnosti Arm poměrně drahé – dokonce i na růstové akcie. Navíc i když její forwardový P/E výrazně klesl z předchozích maxim, zobrazené trendy naznačují v posledních měsících poměrně značnou expanzi ocenění.

Při tom všem společnost generuje 47% meziroční růst a sedí na miliardách budoucích výnosů. Vzhledem k této úrovni růstu si myslím, že je pravděpodobné, že Arm v příštích několika letech získá ještě větší podíl na trhu – proto je těžké zamlčovat potenciál společnosti Arm.

Investoři s dlouhodobým časovým horizontem se nemusí starat o to, za jakou cenu přesně akcie koupí. Naopak, pokud si osvojí přístup k investování založený na průměrování dolarových nákladů, mohou průběžně nakupovat akcie za různé ceny v průběhu jejich růstového příběhu a sklízet zisky v dlouhodobém horizontu.

Společnost Arm považuji za zajímavou příležitost pro investory, kteří chtějí získat expozici v oblasti čipů a širších témat umělé inteligence, a velmi si myslím, že nejlepší dny má společnost teprve před sebou.

Zdroj: Getty Images