Dolar oslabuje, jenu hrozí týdenní pokles, protože obavy z recese v USA mizí

Dolar v pátek klesl vůči jenu a byl mírnější vůči ostatním měnám, protože obchodníci vybírali zisky a investoři procházeli ekonomické údaje, aby zjistili, zda Federální rezervní systém bude chtít snížit úrokové sazby.

Tlak na americkou měnu udržovaly také neuspokojivé údaje o bydlení v USA, které jí pomohly zbavit se části vzpruhy, kterou jí o den dříve přinesly údaje o klesajícím trendu inflace a odolnosti spotřebitelů.

Výstavba rodinných domů v USA v červenci poklesla, protože vyšší hypoteční sazby a ceny domů držely potenciální kupce stranou, což naznačuje, že trh zůstal na začátku třetího čtvrtletí ve značném propadu.

Zdroj: Canva

Dolar vůči japonskému jenu klesl o 1,04 % na 147,75, když se v předchozí seanci dotkl dvoutýdenního maxima 149,40 bodu. Přesto se zdálo, že jen má nakročeno k největšímu týdennímu poklesu od června poté, co ekonomické údaje z USA zmírnily obavy z recese a podpořily sázky na postupné snižování sazeb.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY147.58 (-1.15%)

„Celkový tón na devizovém trhu lze dnes nejlépe charakterizovat jako ‚korektivní‘. Po včerejším velkém růstu v důsledku silných údajů o amerických spotřebitelích americký dolar část svých zisků vrací, protože obchodníci před víkendem vybírají zisky,“ uvedl Matt Weller, vedoucí výzkumu trhu ve společnosti StoneX.

„Jen je dnes nejsilnější hlavní měnou – i když stále nejslabší v tomto týdnu -, protože obchodníci omezují očekávání snížení úrokových sazeb u ostatních hlavních centrálních bank.“

Měny citlivé na riziko, jako je šterlinková měna, byly pevné, protože lepší ekonomický výhled podnítil rally na akciích.

Čtvrteční údaje ukázaly, že počet Američanů, kteří podali nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, klesl minulý týden na měsíční minimum, zatímco maloobchodní tržby v USA vzrostly v červenci nejvíce za 1,5 roku, což zmařilo očekávání, že by Fed mohl příští měsíc snížit úrokové sazby o 50 bazických bodů (bps).

Zdroj: Canva

Kam směřuje globální devizový trh?

Podle nástroje FedWatch společnosti CME Group (NASDAQ:CME) je nyní pravděpodobnost takového kroku 25,5 %.

Dolarový index, který měří zelenou bankovku vůči šesti dalším hlavním měnám, klesl o 0,48 % na 102,54 bodu.

Obchodníci nyní vyhlížejí nadcházející projev předsedy Fedu Jeroma Powella v Jackson Hole, ale Weller neočekává žádný předběžný závazek ke snížení o 25 nebo 50 bazických bodů příští měsíc.

Jen je stále v oslabení

Se ztrátami kolem 1 % byl jen na cestě k největšímu týdennímu poklesu za téměř dva měsíce.

Měna se 5. srpna vyšplhala až na 141,675 jenu za dolar, když překvapivé zvýšení úrokových sazeb Bank of Japan v kombinaci se vzplanutím obav z recese v USA vyvolalo agresivní uvolňování carry trades financovaných jenem.

Určitý klid byl obnoven poté, co vlivný viceguvernér BOJ Šiniči Učida prohlásil, že centrální banka nebude zvyšovat sazby, když jsou trhy volatilní, a objevily se známky toho, že obchodníci obnovují krátké pozice.

Oficiální údaje ukazují, že dochází k velkým tokům a japonští investoři v týdnu do 10. srpna vložili do dlouhodobých zahraničních dluhopisů nejvíce peněz za posledních 12 týdnů, zatímco cizinci byli po osmi týdnech prodejů v řadě čistými kupci krátkodobého japonského dluhu.

Zámořští investoři také nakoupili japonské akcie v hodnotě přibližně 3,5 miliardy USD, čímž zvrátili tři po sobě jdoucí týdny čistých prodejů.

Sterling vzrostl o 0,6 % na 1,2931 USD – nejvýše od 25. července – poté, co údaje ukázaly, že britské maloobchodní tržby v červenci vzrostly, částečně podpořeny dodatečnými výdaji během fotbalového mistrovství Evropy mužů poté, co neobvykle chladný a vlhký červen odradil nakupující.

Libra byla na cestě k týdennímu růstu o 1,2 %, což je její nejlepší výkon za více než měsíc.

Euro přidalo 0,36 % na 1,1012 USD. Společná měna se na začátku týdne dotkla nejvyšší úrovně od 3. ledna, k čemuž přispěl pokles dolaru po měkkých datech.

„Využili bychom jakéhokoli poklesu dolaru k přidání dlouhých pozic směrem k podzimu,“ řekl Daniel Tobon, vedoucí oddělení FX strategie G10 ve společnosti Citi Research. „Při růstu přes 1,10 bychom se snažili prodávat EURUSD, zejména proto, že růstová dynamika v Evropě by mohla ustrnout a euro by mohlo být zranitelné do amerických voleb kvůli riziku zavedení cel.“