Faktory, které je třeba sledovat u společnosti Palantir ve 3. čtvrtletí

Pro investory bude klíčové sledovat výsledky společnosti Palantir za 3. čtvrtletí.

Akcie společnosti Palantir (NYSE:PLTR) jsou společností, kterou je třeba sledovat, protože se blíží její výsledková sezóna za třetí čtvrtletí. Doporučuji investorům, aby si tuto akcii podrželi. Akcie společnosti Palantir nadále vykazují silný růst tržeb. Mám obavy ohledně ocenění firmy a její schopnosti zlepšit ziskovost.

Třetí čtvrtletí bude pro investory do společnosti Palantir důležitým milníkem z několika důvodů. Třetí čtvrtletí poskytne přehled o tom, zda společnost Palantir dokáže udržet nebo zrychlit nedávný růst tržeb, a poslouží jako širší ukázka jejího produktu AIP.

Kromě toho bude partnerství společnosti Palantir se společností Microsoft (NASDAQ:MSFT) prvním celým čtvrtletím, kdy se ve výsledcích společnosti Palantir může projevit dopad tohoto partnerství.

Silný růst příjmů a rozšíření produktu

Růst tržeb společnosti Palantir má vzestupnou tendenci, přičemž v 1. čtvrtletí 2024 došlo k meziročnímu nárůstu o 21 % na 634 milionů USD. Jak již bylo uvedeno dříve, k tomuto zrychlení došlo především díky poptávce, kterou vykázala její platforma AIP.

Důvěra vedení v expanzi AIP do mezinárodního a vládního sektoru přispívá k optimismu ohledně trvalého růstu v nadcházejících čtvrtletích, přičemž tento růst je označován za „bezprecedentní“.

Pro letošní rok analytici dávají akciím Palantir velmi optimistické prognózy zisku na akcii a tržeb. Očekává se, že tyto ukazatele vzrostou o 275 %, resp. 23,77 %.

Je však třeba poznamenat, že vzhledem k nedávnému nárůstu ceny akcií za posledních pět dní překročil jejich konsenzuální cílovou cenu 23,29 USD o 23,36 %.

V krátkodobém horizontu by mohlo dojít k výraznému poklesu hodnoty akcií, protože se obchodují v nadhodnoceném teritoriu.

Zdroj: Shutterstock

Strategická partnerství a postavení na trhu

Býčím faktorem, který působí ve prospěch akcií Palantir, je partnerství se společností Microsoft za účelem integrace AI a cloudových schopností pro americké vládní agentury. To spojuje Azure Cloud společnosti Microsoft a AI platformy společnosti Palantir.

Tato dohoda by neměla být podceňována, což s laskavým svolením The Street komentoval Dan Ives, analytik společnosti Wedbush:

„Díky této významné dohodě, která byla uzavřena, a díky tomu, že společnost Microsoft využije možnosti společnosti Palantir v oblasti AI a [velkého jazykového modelu] pro americkou vládu, může nyní společnost zvýšit tempo implementace AI, zatímco Palantir bude pokračovat v urychlování zavádění AIP v rámci federálního sektoru.“

Třetí čtvrtletí bude pro investory zásadní pro posouzení životaschopnosti těchto partnerství a pro ospravedlnění jejího pěnivého ocenění.

Podle jednoho měřítka se partnerství již ukázalo jako plodné. Společnost Palantir získala smlouvu s americkou armádou v hodnotě 480 milionů dolarů na implementaci svých systémů AI prostřednictvím prototypu Maven Smart System.

Ten byl popsán jako „řešení využívající umělou inteligenci, které je schopné skenovat a identifikovat nepřátelské systémy v jakékoli oblasti odpovědnosti.

Vidět postupný pokrok v těchto partnerstvích bude zásadní pro vypořádání se s vysokým oceněním akcií společnosti Palantir.

Obavy z ocenění

Akcie společnosti Palantir se obchodují na velmi vysoké hodnotě 159,20násobku klouzavého zisku. To zčásti souvisí s vysokým nárůstem ceny akcií. Při forwardovém ocenění klesá na 90x a nezapomeňte, že se očekává, že její zisk na akcii letos vzroste o 275,13 %.

To jsou velmi vysoká očekávání, která by již mohla být započítána do ceny akcií. Považuji proto za nepravděpodobné, že by ve společnosti zbývalo ještě mnoho možností růstu. Opční trh to však takto krátkodobě nevidí.

U opcí s expirací za dva a devět dní má společnost poměr prodejních a kupních opcí 0,37. U opcí s expirací za 16 dní však tento býčí poměr vstupuje do neutrálního teritoria.

Jedná se spíše o případ spekulativních sázek obchodníků na momentum akcií Palantir v krátkodobém horizontu než o signál pro vstup dlouhodobých investorů.

Akcie společnosti Palantir proto hodnotím jako držené, dokud se trh nedohodne na jejich reálné hodnotě.

Nakoupit akcie Palantir Technologies Inc. za $32.08 (2.75%)

Zdroj: Shutterstock