Wall Street zvyšuje cílové ceny akcií SoundHound AI. Měli byste nakupovat?

Analytikům se líbí lídr v oblasti konverzační umělé inteligence, i když výsledky jsou tak trochu smíšené.

Wall Street miluje umělou inteligenci bez ohledu na to, v jaké je podobě. Poté, co společnost SoundHound AI (NASDAQ:SOUN), která je lídrem v oblasti inteligentního hlasu, 8. srpna oznámila výsledky za druhé čtvrtletí, analytici začali zvyšovat cílové ceny akcií SOUN.

Nyní mají pro akcie konsenzuální výhled na 7,08 USD za akcii, což znamená 42% nárůst oproti úternímu závěru. Přestože obchod s umělou inteligencí produkuje nekonečnou řadu ztrát, Wall Street se jich nemůže nabažit. A přestože žádný ze šesti analytiků, kteří se SoundHoundem zabývají, jej nehodnotí jako silně kupovaný, jeden z nich byl natolik přesvědčen o jeho růstovém potenciálu, že zvýšil hodnocení akcií SOUN z „držet“ na „koupit“.

Stačí vám to však ke koupi akcií společnosti s umělou inteligencí? Nejsem přesvědčen, že ano, ale myslím, že pro investory, kteří jsou tolerantní k riziku, to může být důvod.

Smíšená nálada na Wall Street a potenciál

Společnost SoundHound AI oznámila, že její tržby ve druhém čtvrtletí vystřelily o 54 % výše, protože podepsala řadu nových partnerů pro nasazení své technologie AI. Společnost se pochlubila podpisem smlouvy s „jedním z největších řetězců pizzerií na světě“ a již dříve oznámeným partnerstvím s automobilkou Stellantis (NYSE:STLA ). Značky Peugeot, Vauxhall, Opel, Citroen a Alfa Romeo této automobilky začaly plně využívat technologii Chat AI SoundHound na mnoha trzích a v různých jazycích.

Technologie hlasové umělé inteligence SoundHound se používá také ve více než 10 000 provozovnách stravovacích služeb v USA, včetně Chipotle Mexican Grill (NYSE:CMG ), White Castle, Panda Express, Jersey Mike’s a dalších.

To se však zatím nepromítlo do zisků. Čistá ztráta podle GAAP se zhoršila o 60 % na 37,3 milionu USD, a i když se upravená ztráta snížila na 14,8 milionu USD, jednalo se pouze o 8% zlepšení. Výsledkem byla upravená ztráta na akcii ve výši čtyř centů. Za více než deset let svého působení společnost nikdy nevykázala zisk.

Přitom právě před rokem společnost SoundHound AI předpovídala, že ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku bude zisková na základě upraveného zisku EBITDA. Místo toho vykázala ztrátu 36 milionů dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Wall Street se líbí, co vidí

Optimismus ohledně akcií SOUN je však na Wall Street stále citelný. Po výsledcích společnost Cantor Fitzgerald zvýšila své hodnocení z neutral na overweight a zvýšila cílovou cenu z 5 na 7 dolarů za akcii. Nebyla však sama. Společnost Northland Securities potvrdila své hodnocení outperform, ale zvýšila cílovou cenu na 6 USD z 5,50 USD za akcii.

Ostatní analytici pouze zopakovali svá hodnocení a cílové ceny. H.C. Wainwright zachoval výhled na nákup a rating 7 USD za akcii, zatímco Wedbush Securities rovněž uvedla, že akcie SOUN jsou stále nákupní a ponechala cílovou cenu 9 USD za akcii. Pouze jeden analytik má na akcie vyšší cílovou cenu, přičemž DA Davidson hledá 9,50 USD za akcii, která byla stanovena již v březnu.

Velká část podpory vychází z partnerství, která SoundHound AI navazuje. Provedla také několik akvizic, které by jí měly pomoci dále proniknout do rostoucího počtu restaurací rychlého občerstvení využívajících její technologii.

Získala poskytovatele online objednávek a tržiště pro restaurace Allset a také společnost Amelia, řešení konverzační AI podpory zákazníků. Akvizice společnosti Allset s sebou přináší zákazníky, jako jsou Subway, Buffalo Wild Wings a IHOP. Posiluje tak cíl společnosti SoundHound, aby zákazníci k objednávání jídla používali svá auta.

Začátkem letošního roku SoundHound představil hlasového asistenta ve vozidle, který využívá rozsáhlý jazykový model na platformě Drive společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA ). Společnost Nvidia již dříve investovala do společnosti SoundHound.

Závada v systému

Jisté je, že tempo vývoje SoundHound nabírá na obrátkách. Jeho zásah na řadu klíčových trhů, včetně automobilového a restauračního, by mohl znamenat výrazné rozšíření jeho podnikání. Přesto existují problémy, i když ne nutně pro SoundHound.

Například společnost McDonald’s (NYSE:MCD) nedávno upustila od tříletého zkušebního provozu objednávání v drive-thru s pomocí umělé inteligence s využitím technologie společnosti International Business Machines (NYSE:IBM). Údajně se vyskytly problémy, včetně toho, že zákazníci dostávali objednávky zmrzliny se slaninou.

Přestože technologie nemusí být dokonalá, je zde příležitost k dalšímu zlepšování. Například by mohla restauracím umožnit, aby se zaměstnanci soustředili spíše na obsluhu zákazníků než na přijímání objednávek.

Přesto však SoundHound AI ani po deseti letech svého působení nenašel recept na to, jak vydělat peníze. Přetrvávající ztráty jsou problémem zejména proto, že růst tržeb se může zpomalovat. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vykázala 80% nárůst tržeb, který se v prvním čtvrtletí propadl na 72 %. V současném období se tento podíl snížil na 54 %. Se zpomalením růstu tržeb se ztráty mohou ještě prohloubit.

Proto tvrdím, že akcie SOUN jsou nejvhodnější pro investory, kteří jsou tolerantní k riziku. Pro nás ostatní je však lepší zůstat stranou. Pokud SoundHound AI nakonec dokáže snížit, bude spousta času na investici a dosažení zisku.

Nakoupit akcie SoundHound AI, Inc. za $4.97 (0.40%)

Zdroj: Getty Images