300 miliard důvodů, proč si nyní koupit akcie společnosti Nvidia

Akcie společnosti Nvidia Corp. (NVDA) ustoupily ze svého červnového vrcholu, protože se zdá, že akciový trh diskutuje o budoucnosti boomu umělé inteligence.

Někteří investoři se domnívají, že rallye je přehřátá, protože nová technologie zatím nepřinesla žádnou „killer app“ ani nezpůsobila žádné zásadní narušení ekonomiky. Důkazem toho bylo, když akcie společností Alphabet a Microsoft po nedávných výsledcích hospodaření stáhly své akcie zpět, protože investoři zpochybnili výši výdajů na infrastrukturu AI a ptali se, zda se těmto technologickým gigantům tyto investice vrátí.

Nicméně zůstává spousta býků umělé inteligence, mezi nimiž je i bývalý generální ředitel Googlu Eric Schmidt. V nedávném rozhovoru na Stanfordově univerzitě se Schmidt vyjádřil k vývoji umělé inteligence a uvedl, že společnosti plánují utratit desítky až stovky miliard dolarů za infrastrukturu umělé inteligence. Například společnosti Microsoft a OpenAI plánují rozsáhlý projekt datového centra a superpočítače, známý jako Stargate AI, který by mohl stát až 100 miliard dolarů.

Eric Schmidt dále řekl: „Generální ředitel OpenAI Sam Altman je můj blízký přítel. Podle něj bude potřeba asi 300 miliard dolarů, možná i víc…“. To „to“ zde odkazuje na uspokojení jejich potřeb v oblasti infrastruktury AI. Pokračoval: „Pokud všech 300 miliard dolarů půjde do společnosti Nvidia, víte, co máte dělat na burze,“ i když dodal: „To není doporučení pro burzu.“

Zdroj: Shutterstock

Přesto je to pro investory připomínka, aby v případě AI nespustili oči z dlouhodobého cíle, protože budování je teprve na začátku.

300 miliard dolarů by mohl být jen začátek

Mějte na paměti, že Schmidtův citát se týká pouze potřeb otevřené infrastruktury OpenAI, takže pokud je správný, poptávka v tomto odvětví je mnohem větší.

Sam Altman se totiž snaží získat až 7 bilionů dolarů na rozšíření světového polovodičového průmyslu, aby bylo možné dosáhnout umělé obecné inteligence (AGI) neboli AI, která je stejně schopná nebo schopnější než člověk.

AGI je deklarovaným cílem společnosti OpenAI a pracují na něm i další technologičtí vizionáři, jako je Elon Musk z Tesly Inc. Investoři by měli očekávat, že budou pokračovat v budování potřebného výpočetního výkonu, dokud nebude AGI dosaženo. Generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang předpověděl, že umělá obecná inteligence je vzdálena pět let, takže trh během této doby pravděpodobně zaznamená nárůst investic do AI.

Co to znamená pro společnost Nvidia Corp.

Pokud odhlédneme od volatility trhu a pochybností investorů, na očekávání technologického průmyslu ohledně umělé inteligence se nic nezměnilo. Závod mezi „velkolepou sedmičkou“ a dalšími společnostmi určí vítěze v odvětví pro příští generaci a vybudování potřebné infrastruktury je klíčové.

Společnost Nvidia Corp. zůstává zdaleka vedoucí firmou v oblasti grafických procesorů pro datová centra a dalších komponent potřebných k provozování modelů umělé inteligence, jako je ChatGPT, a pravděpodobně bude tomuto trhu i nadále dominovat, i když se objeví konkurence ze strany společností AMD a Intel.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $128.15 (2.86%)

Odhaduje se, že v roce 2024 bude mít Nvidia Corp. 98% podíl na trhu grafických procesorů pro datová centra a tržby společnosti z datových center v prvním čtvrtletí vyskočily o 427 % na 22,6 miliardy dolarů. Toto tempo růstu se zpomalí, protože prochází počátečním boomem investic do generativní umělé inteligence, který následoval po spuštění ChatGPT, ale Nvidia téměř jistě poroste vysokým tempem, protože závod o AGI se zrychluje.

Investoři mohou diskutovat o správném ocenění akcií společnosti Nvidia Corp., ale sílu jejího podnikání a její budoucí potenciál lze těžko zpochybnit. Nástup poptávky po jejích produktech má podle potřeb AGI a prohlášení lidí jako Schmidt a Altman ještě před sebou dlouhou cestu.

Schmidtova největší obava v souvislosti s prudkým nárůstem infrastruktury pro umělou inteligenci se totiž týkala nalezení dostatku elektřiny pro napájení těchto masivních datových center. I když to může být v budoucnu problém, poslechnout jeho rady a nakoupit akcie Nvidie Corp. už teď dává velký smysl.