Akcie z Nasdaq Composite, které je vhodné koupit, než vzrostou až o 102 %

Nasdaq Composite, který sleduje výkonnost více než 3 000 akcií kótovaných na burze, byl letos zatím divokou jízdou. Poté, co tento široce sledovaný index do začátku července vzrostl až o 24 %, se začátkem tohoto měsíce propadl do oblasti korekce a oproti svému maximu klesl o 13 %, než minulý týden své ztráty snížil.

Tento pokles přiměl některé investory k úvahám, zda býčí období na trhu neskončilo. Mnozí lidé na Wall Street se však domnívají, že se jedná o dočasnou situaci. Eric Freedman, investiční ředitel společnosti U.S. Bank Wealth Management, není znepokojen a věří, že nás čeká další růst. „Stále si myslíme, že je skvělá doba pro investování,“ napsal. Analytik dále upozornil, že „čerpání ve výši 5 % až 10 % nebo více v daném roce není neobvyklé“.

Na pozadí těchto skutečností existuje několik špičkových akcií Nasdaqu, které mají stále dostatek prostoru k růstu a podle vybraných analytiků Wall Street by mohly vzrůst až o 102 %.

CrowdStrike Holdings: Předpokládaný nárůst o 71 %

Společnost CrowdStrike Holdings (CRWD), která se specializuje na kybernetickou bezpečnost, se letos dostala na titulní stránky novin, ale ne v dobrém slova smyslu. Společnost uvedla na trh aktualizaci softwaru, která vyřadila z provozu systém Microsoft Windows, což bylo první domino, které spadlo v rámci globálního výpadku technologií, jenž zasáhl mimo jiné banky, nemocnice a letecké společnosti.

Zdroj: Unsplash

Následný pád byl přinejmenším rozpačitý. Během hackerské konference DEF CON na začátku tohoto měsíce byla společnosti CrowdStrike udělena cena Pwnie Award za „největší selhání“, které způsobilo celosvětový výpadek IT. Prezident společnosti Michael Sentonas cenu osobně převzal a přiznal se k chybě společnosti. Jeremy Foo, generální ředitel společnosti Elliot & Co, která se zabývá vztahy s veřejností, tento krok označil za „vítězství v oblasti vztahů s veřejností a mistrovskou třídu v krizovém řízení“.

Společnost CrowdStrike má za sebou také dlouhou historii růstu, o čemž svědčí její nedávné výsledky. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2025 (skončilo 30. dubna) vzrostly tržby meziročně o 33 % na 921 milionů dolarů, k čemuž přispěly vysoké roční opakované tržby (ARR). To naznačuje, že společnost CrowdStrike má stále plyn v nádrži, i když na potvrzení si budeme muset počkat, až společnost oznámí své výsledky za druhé čtvrtletí koncem tohoto měsíce.

Když pomineme veřejně známé faux pas společnosti CrowdStrike, překvapivý počet investičních bank má na akcie stále pozitivní názor a Oppenheimer je v čele. Analytici sice uznávají krátkodobý tlak na akcie, ale „zůstávají pozitivně naladěni na dlouhodobou příležitost“. Ponechali si proto rating „outperform“ a cílovou cenu 450 USD. To představuje potenciální nárůst o 71 % ve srovnání s páteční zavírací cenou.
Analytik společnosti D.A. Davidson Rudy Kessinger navíc nedávno poznamenal: „CrowdStrike se vzhledem ke své stále silné pověsti a nejlepší platformě kybernetické bezpečnosti rychle vrátí na pevnou půdu pod nohama a získá zpět svou dynamiku.“

Podle zpravodajského webu o IT CRN plánuje drtivá většina stávajících uživatelů společnosti CrowdStrike zůstat. Pozorovatelé z oboru se odvolávají na prvotřídní kyberbezpečnostní řešení společnosti a její následnou reakci na výpadek. Wall Street s tím zjevně souhlasí. Z 52 analytiků, kteří v červenci vydali stanovisko k akciím, jich 49 (tj. 94 %) hodnotí akcie jako kupní nebo silně kupní a žádný nedoporučuje prodej.

Nakoupit akcie CrowdStrike Holdings, Inc. za $262.54 (0.79%)

A konečně, podle společnosti S&P Global Market Intelligence je forwardový poměr ceny a zisku k růstu (PEG) společnosti CrowdStrike, který zohledňuje působivou trajektorii růstu společnosti, 1,88. Jakékoli číslo menší než 1 znamená podhodnocenou akcii, ale u společnosti, jako je CrowdStrike, která je stále mladá a explozivně roste, to ponechává dostatek prostoru pro příjemná překvapení z hlediska výnosů.

Baidu: implikovaný nárůst o 102 %

Další akcií Nasdaqu s velkým nárůstem je podle Wall Street společnost Baidu (BIDU). Tato společnost je technologickým titánem v Číně a lídrem v oblasti vyhledávání, často označovaným jako „čínský Google“. Podle agregátoru internetových statistik StatCounter dominuje Baidu internetovému vyhledávání ve své zemi a ovládá více než 52 % trhu.

Zdroj: Getty Images

To, co dává společnosti Baidu náskok, je zdánlivě nekonečný přísun informací pro spotřebitele, které poskytuje její vyhledávací divize. To zase poskytuje údaje potřebné k efektivnímu cílení digitální reklamy, která je „dojnou krávou“ jejího podnikání.

Největší příležitostí společnosti Baidu je však pravděpodobně generativní umělá inteligence (AI). Její domácí model Ernie Bot 4.0, který generální ředitel Robin Li popisuje jako „nejvýkonnější velký jazykový model v Číně“, konkuruje možnostem modelu GPT-4 společnosti OpenAI.

Společnost do umělé inteligence intenzivně investuje navzdory slabé ekonomice, která se podepsala na nedávných výsledcích – a právě v tom spočívá její příležitost. V prvním čtvrtletí vzrostly celkové tržby společnosti Baidu meziročně jen o 1 % na 4,4 miliardy dolarů, avšak zisk na akcii (EPS) se propadl o 6 % na 2,07 dolaru. I když Baidu uvádí, že online marketing zůstane ještě nějakou dobu „chlebem“ společnosti, vedení věří, že umělá inteligence bude hnací silou růstu horních i dolních linií společnosti i v budoucnu.

Jeden z analytiků Wall Street se domnívá, že budoucnost Baidu přijde dříve než později. Analytik společnosti Benchmark Fawne Jiang udržuje cílovou cenu 180 USD a nákupní rating na akcie. To představuje potenciální nárůst o 102 % ve srovnání s páteční zavírací cenou. Analytik poznamenává, že první čtvrtletí je z hlediska příjmů z digitální reklamy pro Baidu historicky nejslabší, ale cloudové aktivity společnosti v oblasti umělé inteligence pomáhají tento výpadek pokrýt.

Nakoupit akcie Baidu, Inc. za $88.97 (3.23%)

Na Wall Street se ozývá stále více lidí, kteří tento názor sdílejí. Z 35 analytiků, kteří v červenci nabídli svůj názor na akcie, jich 29 (tj. 83 %) hodnotilo akcie jako kupní nebo silně kupní a žádný nedoporučil prodej.

A konečně, akcie Baidu se prodávají za hubičku, jejich cena je pouhý 12násobek zisku, což zohledňuje jen velmi malý budoucí růst. I mírné oživení čínské ekonomiky by mohlo nastartovat výdaje na digitální reklamu a poslat akcie výše.