Chcete doplnit portfolio? Nezastavitelné růstové akcie k nákupu právě teď

Za posledních pět let vzrostl index Nasdaq Composite o 127 %, čímž překonal 95% nárůst indexu S&P 500 za toto období. Tento rozdíl ilustruje sílu technologického sektoru, neboť na Nasdaqu sídlí mnoho předních světových technologických gigantů. Společnosti jako Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet a Amazon mají dohromady hodnotu více než 13 bilionů dolarů, což představuje 60 % Nasdaq Composite.

Index má dlouhou historii růstu, který je tažen inovacemi mnoha technologických gigantů. Nedávný propad na trhu proto způsobil, že je nyní vhodná doba pro posílení portfolia o některé z nejspolehlivějších růstových akcií.

Za posledních 30 dní se index Nasdaq propadl o 5 %. Začátkem tohoto měsíce oznámil Úřad pro statistiku práce, že v červenci v USA přibylo 114 000 pracovních míst. Tento údaj ilustruje výrazné zpomalení oproti 179 000 pracovních míst přidaných v červnu, což vyvolalo obavy z recese a výprodej na akciovém trhu, který obzvláště silně zasáhl technologické společnosti.

Technologický sektor však zůstává jedním z nejlepších dlouhodobě rostoucích trhů, který je známý tím, že trpělivým investorům nabízí konzistentní zisky. V důsledku toho je výprodej zajímavou příležitostí přidat na seznam svých podílů několik nových jmen za atraktivní hodnotu.

Zde jsou tedy dvě nezadržitelně rostoucí akcie, které můžete koupit právě teď po výprodeji na Nasdaqu.

1. ASML Holding NV

Zdroj: Getty Images

Cena akcií společnosti ASML Holding NV (ASML) se za poslední měsíc propadla o 14 %. Napjaté vztahy mezi USA a Čínou vedly ke stále přísnějším regulacím vývozu čipů. Geopolitické obavy způsobily, že se investoři od akcií ASML, jakožto předního výrobce zařízení pro výrobu čipů, stáhli.
Nicméně klíčová role nizozemské společnosti v oblasti technologií a katalyzátory růstu z rozvíjejících se odvětví, jako je umělá inteligence (AI), naznačují, že ASML zůstává solidní dlouhodobou investicí.

ASML je králem litografie a tvoří více než 80 % trhu. Společnost si vydobyla lukrativní postavení v oblasti technologií, protože vyrábí litografické systémy pro optické leptání obvodů na křemíkové destičky. Technologie společnosti ASML má zásadní význam pro výrobu čipů a mezi její největší zákazníky patří Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung a Intel.

Úspěch společnosti v průběhu let vedl k tomu, že cena jejích akcií vzrostla za posledních deset let o téměř 900 %, zatímco tržby a provozní zisk se zvýšily o 284 % a 518 %. ASML se v průběhu let ukázala jako hodnotná růstová akcie, ale pravděpodobně ještě neskončila.

V roce 2024 společnost ASML nezaznamenala masivní růst a její tržby ve druhém čtvrtletí meziročně poklesly o 10 %. Společnost však uvedla: „Rok 2024 vnímáme jako přechodný rok,“ protože klienti jako TSM a Intel dočasně pozastavují rozšiřování továren na výrobu čipů kvůli makroekonomické nejistotě a přebytku zásob čipů. ASML však očekává, že v roce 2025 se růst zrychlí, protože dodávky jejích systémů pro extrémní ultrafialové záření (EUV) porostou spolu se zvýšenou poptávkou po menších a hustších čipech.

Nakoupit akcie ASML Holding N.V. za $907.71 (-3.80%)

Akcie ASML nejsou příliš výhodnou koupí, obchodují se za 44násobek budoucích zisků. Tato hodnota je však nižší než její průměrná hodnota od počátku roku, kdy akcie společnosti vzrostly o 21 %. Vedle nezastupitelné role na trhu s čipy zůstává ASML po výprodeji přesvědčivým kupním artiklem.

2. Amazon

Nezadržitelný je výborné slovo pro popis růstu společnosti Amazon (AMZN) v posledních letech. Akcie společnosti vzrostly od roku 2019 o 105 %. Tržby a provozní výnosy mezitím vzrostly o 112 % a 365 %. Dominantní postavení v oblasti elektronického obchodování a cloud computingu s Amazon Web Services (AWS) vybudovalo z technologického giganta dojnou krávu, jejíž volný peněžní tok se za poslední tři roky zvýšil o více než 1 000 % na 48 miliard dolarů.

Zdroj: Getty Images

Za svůj úspěch vděčí Amazon především důsledným reinvesticím do svého podnikání. Během posledních deseti let společnost začala utrácet, rozšířila svůj záběr v maloobchodě, otevřela datová centra AWS v mnoha regionech doma i v zahraničí a zavedla reklamy ve své streamovací službě Prime Video. Nedávné kroky se vyplatily, diverzifikovaly její zdroje příjmů a zajistily konzistentní finanční růst.

Začátkem tohoto měsíce společnost zveřejnila výsledky za 2. čtvrtletí 2024, které ilustrují sílu jejího stále rozmanitějšího podnikání. Tržby meziročně vzrostly o 10 %, což mírně zaostalo za očekáváním. Skutečným vítězstvím však byly provozní příjmy, které se oproti předchozímu roku více než zdvojnásobily na necelých 15 miliard dolarů.

Druhé čtvrtletí přineslo solidní zisky společnosti AWS, která těžila z nedávných investic do umělé inteligence. V tomto segmentu se tržby meziročně zvýšily o 19 %, zatímco provozní výnosy vzrostly o 74 %. AWS dosáhl nižších příjmů než dva maloobchodní segmenty Amazonu, přesto se na celkových provozních příjmech společnosti za čtvrtletí podílel 64 %.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $176.13 (-2.21%)

Amazon je na slibné růstové trajektorii. Přestože jeho akcie od poloviny července poklesly o 8 %, poměr ceny k tržbám klesl na atraktivní hodnotu 3. V důsledku toho je tato růstová akcie příliš dobrá na to, abychom ji nyní ignorovali.