Dolar před zasedáním v Jackson Hole klesá, euro a libra rostou

Americký dolar se v pátek na začátku evropského obchodování propadl níže, když se před netrpělivě očekávaným projevem předsedy Fedu Jeroma Powella na sympoziu v Jackson Hole oslabil jeho odraz od sedmiměsíčního minima.

V 10:30 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši 6 dalších měn, obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 101,245, nedaleko od nejnižších hodnot od 2. ledna.

Pojďme se podívat, kam dnes zatím směřují globální forexové trhy — právě když celý obchodní svět čeká na zasedání předsedy Fedu v Jackson Hole v USA.

Dolar před Powellovým projevem na sympoziu v Jackson Hole oslabuje

Dolar zaznamenal na začátku týdne malé oživení, přesto však tento týden zaznamenal ztráty kolem 1 % a směřuje k pátému ztrátovému týdnu v řadě.

Toto oslabení následovalo po obavách z oslabování ekonomiky a po očekávání, že Federální rezervní systém je blízko snížení úrokových sazeb.

Pozornost se nyní soustředí na Powellovo vystoupení na dnešním ekonomickém sympoziu v Jackson Hole, které se uskuteční později v pátek a kde se očekává, že poskytne další náznaky ohledně úrokových sazeb a ekonomiky.

„Pravděpodobně využije tento projev k tomu, aby připravil trhy na zářijové snížení, které je zcela započítáno a bylo do značné míry očekáváno červencovým zápisem z jednání Fedu a nedávnými řečníky Fedu,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

„Otázkou je, zda zajde tak daleko, že otevře dveře k 50bp kroku – pokud ne v září, tak později v tomto roce.“

Trhy nyní oceňují téměř tříčtvrtinovou šanci, že Fed na svém zářijovém zasedání sníží sazby o 25 bazických bodů, ukázal nástroj CME FedWatch, přičemž snížení o 50 bazických bodů je stále méně pravděpodobné.

Zdroj: Canva

Euro a libra posilují právě díky slabému dolaru

V Evropě se měnový pár EUR/USD obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 1,1123, tedy nedaleko od 13měsíčního maxima, kterého se dotkl ve středu.

Inflační očekávání spotřebitelů v eurozóně v příštích 12 měsících zůstala v červenci již třetí měsíc v řadě stabilní, ukázal páteční průzkum Evropské centrální banky.

Tento průzkum by mohli tvůrci politiky ECB využít jako důkaz, že veřejnost věří v jejich schopnost snížit inflaci na 2% cíl a zároveň snížit úrokové sazby.

ECB má prostor pro snížení úrokových sazeb možná ještě dvakrát v letošním roce, protože inflace zůstává v podstatě na klesající dráze, kterou tvůrci politiky předpokládali, uvedl Martins Kazaks z ECB.

„Jsme zhruba na základní linii našich projekcí a to odpovídá postupnému poklesu úrokových sazeb,“ řekl Kazaks, guvernér lotyšské centrální banky, na okraj ekonomického sympozia amerického Federálního rezervního systému v Jackson Hole.

GBP/USD se obchodoval o 0,3 % výše na úrovni 1,3129, jen těsně pod 13měsíčním maximem, kterého dosáhl ve čtvrtek po zveřejnění silných údajů o srpnové aktivitě.

Trhy nyní počítají s tím, že Fed do konce roku sníží více sazeb než Evropská centrální banka nebo Bank of England.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.11 (0.06%)

Zdroj: Canva

Jen roste, zatímco Ueda signalizuje zvýšení sazeb

V Asii pak mezitím měnový pár USD/JPY klesl o 0,2 % na 145,99, přičemž jeny byly žádané poté, co Ueda z Bank of Japan uvedl, že krátkodobé úrokové sazby jsou stále příliš nízké a je třeba je dále zvýšit, aby dosáhly neutrální úrovně.

Zopakoval také nedávné sdělení banky, že pokud inflace zůstane stabilní, bude úrokové sazby dále zvyšovat.

Uedovy komentáře podpořily kurz jenu, který je na vzestupu od konce července, kdy centrální banka zvýšila sazby o 15 bazických bodů.

Měnový pár USD/CNY se obchodoval o 0,1 % níže na 7,1372, zatímco AUD/USD posílil o 0,4 % na 0,6732 a NZD/USD vzrostl o 0,4 % na 0,6159.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY145.98 (-0.18%)