Solana bude 1. kryptoměnou, která v roce 2025 získá spotový ETF

Bitcoin a Ethereum již mají své vlastní fondy, a proto se snažíme uhodnout další coin, který bude na řadě.

V souvislosti se schválením spotových ETF pro Bitcoin a Ethereum se objevilo mnoho spekulací o tom, které krypto by mohlo být další na řadě. Již byla navržena hrstka jmen, včetně všech obvyklých podezřelých: XRP, Solana, Cardano, Litecoin a Avalanche.

Z nich má Solana největší šanci získat místo ETF. Ve skutečnosti by se tak mohlo stát již v lednu 2025. Z mého pohledu existují dva klíčové faktory, díky nimž je to pravděpodobné.

Poptávka na trhu

Z hlediska tržní kapitalizace je Solana mezi všemi hlavními kryptoměnami na pátém místě. To je obrovský určující faktor, protože tržní kapitalizace může být užitečná jako ukazatel poptávky investorů. Obecně platí, že Wall Street neuvede na trh produkt, pokud po něm není dostatečná poptávka, takže stojí za to se podívat, jak velká je poptávka ze strany drobných i institucionálních investorů.

Na konci června provedla společnost GSR, která se zabývá investicemi do kryptografických technologií, analýzu čísel a dospěla k závěru, že Solana z hlediska celkové poptávky zaostává pouze za Bitcoinem a Ethereem. „Analýza poptávky“ firmy zohlednila tři klíčové faktory: (1) tržní kapitalizaci a celkový objem obchodování, (2) aktiva spravovaná investičními produkty, které jsou již na trhu, a (3) velikost, aktivitu a dosah online komunity pro konkrétní token. Ve všech těchto ukazatelích Solana překonala své rivaly XRP, Cardano a Avalanche.

K dispozici jsou také skvělá data od společnosti CoinShares, která sleduje příliv a odliv institucionálních investorů do a z hlavních kryptoměn. Podle její poslední zprávy ze začátku srpna má Solana z hlediska přílivu prostředků od začátku roku stále jasný náskok před hlavními rivaly, jako jsou XRP, Cardano a Litecoin. Jak již bylo řečeno, příliv investorů do Bitcoinu i Etherea převyšuje vše, co se nyní děje se Solanou.

Zdroj: Unsplash

Regulační výhled

Samozřejmě není možné, aby byl ETF Solana schválen, pokud budou mít regulační orgány pochybnosti o tom, zda Solana může být skutečně cenným papírem. To byl jediný faktor, který nad Solanou visel po většinu minulého roku. Koncem července se však zdálo, že SEC ustoupila od svého dřívějšího postoje, když připustila, že se již nebude Solanou jako potenciálním cenným papírem zabývat. Pokud doufáte v ETF Solana, je to přesně to, co chcete vidět.

Kromě toho je důležité sledovat, co se děje na jiných finančních trzích za hranicemi USA. Například v srpnu brazilské regulační orgány schválily spotový ETF Solana. Pokud se mu bude v Brazílii dařit, mohlo by to výrazně usnadnit schválení americké verze ETF. A skutečně, investiční společnost VanEck – jedna z pouhých dvou firem, které již Komisi pro cenné papíry a burzy předložily žádost o spotový ETF Solana – nyní tvrdí, že ETF Solana je „nevyhnutelný“. Tak daleko bych nešel, ale pro Solanu to nyní vypadá dobře.

Na co se těšit v roce 2024

Jak jsme viděli na nedávném minikrashi trhu na začátku srpna, na trhu s kryptoměnami je stále poměrně velká volatilita. Jakýkoli trvalý výprodej v příštích několika měsících by pravděpodobně posunul datum spuštění ETF Solana, a to jednoduše kvůli nedostatečné poptávce investorů po tomto produktu. Navíc je nepravděpodobné, že by Komise pro cenné papíry a burzy cokoli podepsala, pokud bude trh s kryptoměnami vykazovat známky slabosti nebo pokud poptávka po stávajících krypto ETF vyschne.

Sledujte tedy celkový stav krypto trhu i příliv investorů do ETF na bitcoin a ethereum. Pokud bude trend pozitivní, pak jsem mnohem více nakloněn spuštění spotového ETF Solana na začátku roku 2025. A pokud pro-krypto sentiment získá na síle i po prezidentských volbách v roce 2024, pak budeme ještě více býčí.

Jak již bylo řečeno, Solana je vysoce riziková kryptoinvestice s vysokou hodnotou. Pokud tedy o investici do Solany uvažujete, nezapomeňte si ji řádně prověřit. Investice do ETF Solana by pomohla část tohoto rizika zmírnit, ale nemůže riziko držení Solany zcela eliminovat.

Zdroj: Solana