Akcie s velkou tržní kapitalizací, které je třeba koupit v srpnu 2024

Tyto akcie s vysokou tržní kapitalizací se stanou ještě cennějšími.

Většina akcií s velkou tržní kapitalizací je známá. Jedná se o společnosti s tržní kapitalizací nad 250 miliard dolarů, které jsou lídry ve svých odvětvích. I když menší společnosti mohou růst rychleji než akcie společností s těmi největšími kapitalizacemi na trhu, tyto obří společnosti jsou méně náchylné k prudkým korekcím. Když akcie z tohoto sektoru projdou korekcí, téměř vždy se vrátí silnější.

Pokud vlastníte tržně vážený index, jako je S&P 500 nebo Nasdaq Composite, máte již expozici vůči mnoha akciím s těmi největšími kapitalizacemi na trhu. Tyto společnosti výrazně ovlivňují celkovou výkonnost akciového trhu. Některé z nich jsou dokonce zvěstovateli, které investoři používají k posouzení aktuálního stavu ekonomiky.

Investoři by se měli poohlížet po akciích, které mají rostoucí tržby a zisky. Dobrým znamením je také to, pokud korporace využívá více růstových katalyzátorů. Dividendy sice nejsou podmínkou dobrých výnosů, ale jsou příjemným bonusem. Naštěstí všechny tři megakapitálové akcie z tohoto seznamu vyplácejí svým akcionářům čtvrtletní dividendy.

Visa (V)

Společnost Visa (NYSE:V) je předním vydavatelem kreditních a debetních karet. Tržní kapitalizace této fintech společnosti se pohybuje těsně nad 500 miliardami dolarů. Zatímco od počátku roku akcie zůstávají na stejné úrovni, za posledních pět let vzrostly o 45 %. Obchoduje se také s rozumným poměrem P/E 30 a nabízí výnos 0,80 %. Společnost Visa odvádí dobrou práci s růstem dividend, když si za posledních deset let udržuje roční míru růstu 17,92 %.

Společnost vykázala solidní výsledky za 3. čtvrtletí roku 2024, které se vyznačovaly 10% meziročním růstem tržeb. Zatímco čisté tržby dosáhly 8,9 miliardy USD, čistý zisk podle GAAP činil 4,9 miliardy USD. Zisk meziročně vzrostl o 17 %, což vedlo k 54,7% čisté ziskové marži. Společnost Visa pravidelně vykazuje ziskovou marži vyšší než 50 %, protože získává stále větší podíl na trhu kreditních a debetních karet.

Klíčovým faktorem růstu byl přeshraniční objem, který meziročně vzrostl o 14 %. Růst společnosti a dobré finanční výsledky pomohly firmě odměnit akcionáře zpětným odkupem akcií a výplatou dividend v hodnotě 5,8 miliardy USD.

Zdroj: Getty Images

Broadcom (AVGO)

Broadcom (NASDAQ:AVGO) je výrobcem čipů s umělou inteligencí, který získává podíl na trhu v rychle rostoucím odvětví. Podle společnosti Grand View Research se předpokládá, že odvětví AI si od nynějška až do roku 2030 udrží roční tempo růstu ve výši 36,6 %.

Finanční výsledky společnosti Broadcom naznačují její úspěch v odvětví umělé inteligence. Ve 2. čtvrtletí fiskálního roku 2024 společnost vydělala na produktech AI rekordních 3,1 miliardy dolarů. Tyto výsledky přišly uprostřed čtvrtletí, které se vyznačovalo celkovými příjmy ve výši 12,5 miliardy dolarů. Celkové příjmy společnosti Broadcom se meziročně zvýšily o 43 % díky akvizici VMware, a to není jediná věc, která roste.

Výrobce čipů svým investorům od počátku roku přinesl 37% zisk. Za posledních pět let navíc akcie vzrostly o více než 400 %. Investoři si mohou užívat slušný 1,42% výnos ze slibně rostoucí dividendové akcie. Broadcom si již několik let udržuje dvouciferné tempo růstu dividendy a pravděpodobně bude v tomto období ještě nějakou dobu pokračovat.

Alphabet (GOOG, GOOGL)

Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) je předním světovým zadavatelem online reklamy s tržní kapitalizací 2 biliony dolarů. Získává také podíl na trhu v oblasti cloud computingu a je třetím největším poskytovatelem cloudových služeb. Akcie spolehlivě dosahují lepších výsledků. Od počátku roku (v době psaní tohoto článku) vzrostla o 19 % a za posledních pět let posílila o 178 %.

Akcie společnosti Alphabet se nacházejí uprostřed korekce, která představuje dlouhodobou nákupní příležitost, zejména s poměrem P/E 24. Technologický gigant také nabízí výnos 0,48 %. Výsledky za druhé čtvrtletí zdůrazňují, proč se akciím společnosti v posledních letech daří. Tržby meziročně vzrostly o 14 %, zatímco čistý zisk meziročně vyskočil o 29 %.

Cloud computing tvoří více než 10 % celkových příjmů společnosti Alphabet a díky zadnímu větru v podobě umělé inteligence se chystá zrychlit. Tržby cloudového segmentu společnosti Alphabet v tomto čtvrtletí poprvé přesáhly 10 miliard dolarů. Provozní zisk Google Cloud poprvé překročil 1 miliardu dolarů.

Zdroj: Shutterstock