Akcie ze světa potravin, které měla Mars koupit místo Kellanovy

Tyto tři akcie potravinářských společností možná nebudou v dohledné době získány, ale stojí za zvážení jako dlouhodobé investice.

Akcie potravinářských společností dostaly 14. srpna velkou vzpruhu, když se potvrdily spekulace, že soukromá společnost Mars vážně jedná o koupi společnosti Kellanova (NYSE:K) , vlastníka značek Eggo, Cheez-It a mnoha dalších potravin.

Mars zaplatí 36 miliard dolarů, tj. 83,50 dolaru za akcii, což je 33% prémie oproti závěrečné ceně společnosti Kellanova z 2. srpna, tedy den předtím, než agentura Reuters poprvé informovala o možném spojení.

Akcie společnosti Kellanova díky tomu za poslední měsíc vzrostly o více než 40 %. V říjnu loňského roku byla bývalá společnost Kellogg Company oddělena od své severoamerické cereální divize WK Kellogg (NYSE:KLG). Ani jedna z těchto akcií si od svého rozdělení až do zprávy o společnosti Mars nijak nepolepšila.

Jedná se o jednu z největších transakcí v odvětví balených potravin vůbec. Mohla by podnítit další fúze a akvizice s akciemi potravinářských společností na podzim a v roce 2025.

Zatímco kůň opustil stodolu, Mars měl místo Kellanovy koupit tyto tři potravinářské akcie. Všechny tři mají menší dluh a vyšší zisky.

General Mills (GIS)

General Mills (NYSE:GIS) je největší ze tří alternativ ke společnosti Kellanova. Její hodnota podniku činí 51,17 miliardy dolarů, což je téměř dvojnásobek hodnoty 31,67 miliardy dolarů výrobce Special K. General Mills je však lepší koupí ze tří důvodů.

Zaprvé, její marže EBITDA (zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací) je 20,54 %, což je o 595 bazických bodů více než marže společnosti Kellanova. V posledních letech tvrdě pracovala na přepracování svého podnikání tak, aby bylo ziskovější, a podařilo se jí to.

Za druhé, Goldman Sachs (NYSE:GS) nedávno zahájila pokrytí společnosti GIS s ratingem „Buy“ a cílovou cenou 76 USD, což je přibližně o 10 % více než její současná cena. Investiční společnost poznamenala, že ve srovnání s mnoha svými kolegy historicky výborně zachovává ziskové marže.

Dále jí její podnikání v oblasti privátních značek pomáhá vyjednávat v neklidnějších ekonomických vodách.

A konečně, General Mills koncem června oznámila výsledky za 4. čtvrtletí 2024 (konec května). Uvedla, že fiskální rok 2025 bude zaměřen na růst objemu prodeje.

„Při vstupu do fiskálního roku 2025 je naší hlavní prioritou urychlení organického růstu čistých tržeb, konkrétně růstu objemu, a to prostřednictvím poskytování pozoruhodných zážitků v rámci našeho portfolia předních značek,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Jeff Harmening.

Objem prodeje se zvýšil ve druhé polovině roku 2024. Společnost plánuje využít úspory nákladů z probíhajících iniciativ v oblasti řízení marží a reinvestovat do nových produktů, které spotřebitelé vyhledávají.

V konečném důsledku jsou její značky lepší než značky Kellanova.

Zdroj: Reuters

McCormick & Co. (MKC)

McCormick & Co. (NYSE:MKC) je první ze dvou společností, jejichž koupě by Mars vyšla levněji než koupě společnosti Kellanova. Její hodnota podniku činí 25,27 miliardy dolarů a EBITDA marže 18,84 %.

Ačkoli je společnost McCormick obecně považována za podnik vyrábějící koření, vyrábí a prodává i několik potravinářských výrobků. Jedním z nich je Billy Bee Honey, který koupila v únoru 2008 za 75 milionů dolarů. Je to kanadská značka medu číslo jedna.

Ale i když nelze tvrdit, že se jedná o společnost zabývající se balenými potravinami, nebylo by na škodu, kdyby Mars vlastnil jednu z nejlepších společností na světě, která se stará o lepší chuť potravin.

Uznávám, že tržby společnosti McCormick v současné době zrovna neskáčou do výšin – její tržby za 2. čtvrtletí 2024 činily 1,64 miliardy dolarů, což je o 1,2 % méně než před rokem, zatímco provozní zisk byl 234,1 milionu dolarů, což je o 5,5 % více než před rokem.

V roce 2024 očekává McCormick upravený zisk na akcii ve výši 2,83 USD, což je o 4,8 % více než v roce 2023, kdy činil 2,70 USD. Obchoduje se na 27,2násobku tohoto odhadu, což je o něco méně než jeho pětiletý průměr.

Mezi pálivou omáčkou Frank’s RedHot, pálivou omáčkou Cholula, hořčicí French’s a omáčkou Stubbs BBQ je o potravinářské omáčky, koření a koření na světě postaráno.

Campbell Soup (CPB)

Campbell Soup (NYSE:CPB) je druhou ze dvou společností, jejichž koupě by Mars vyšla levněji než koupě Kellanovy. Její hodnota podniku činí 21,89 miliardy dolarů a EBITDA marže 17,03 %.

Zvláštní na Campbell’s Soup je, že má několik dobrých značek, jako jsou V8 a Prego ze segmentu Meals & Beverages a Goldfish, Pepperidge Farm, Kettle Brand a Snyder’s of Hanover.

V rukou silné společnosti, jako je Mars, by však mohla napáchat škody.

Ve třetím čtvrtletí, které skončilo 28. dubna, se její čisté tržby zvýšily o 6 % na 2,37 miliardy USD. Bez započtení březnové akvizice společnosti Sovos Brands se její organické tržby ve srovnání s 3. čtvrtletím 2023 nezměnily. Její upravený EBIT, neboli zisk před úroky a zdaněním, činil 354 milionů USD, což je o 13 % více než před rokem.

Společnost se nachází uprostřed několikaletého snižování nákladů, díky němuž ze svého ročního rozpočtu vyřadila 940 milionů USD. USD do konce fiskálního roku 2025.

V roce 2024 očekává zisk 3,09 USD na akcii v polovině svého výhledu, což je mírné snížení oproti předchozímu výhledu. Její ocenění je ze všech 3 nejlevnější.

Zdroj: Getty Images