Ethereum dosáhne v roce 2025 svého nového historického maxima

Po červencovém spuštění nových spotových ETF vypadají vyhlídky Etherea do budoucna lépe než kdy jindy.

Přestože Ethereum (ETH) za celý rok stále vzrostlo o 15 %, jeho nedávná výkonnost byla přinejmenším znepokojivá. Za posledních 30 dní se Ethereum propadlo o téměř 25 %. Mnozí investoři tak pochopitelně vidí vyhlídky Etherea na příštích 12 měsíců medvědí.

Přesto by Ethereum mohlo v roce 2025 stále dosáhnout nového historického maxima. To by vyžadovalo, aby se cena Etherea zdvojnásobila na 5 000 USD, ale existuje několik důvodů, proč si myslím, že se to pravděpodobně stane. Pojďme se na ně podívat blíže.

Spotové ETF pro Ethereum mění hru

Začněme spotovými ETF na Ethereum, protože těm se v současnosti dostává veškeré pozornosti ze strany kryptoinvestorů. Názory těchto investorů skutečně závisí na tom, jak se dívají na schopnost Etherea zotavit se z katastrofálního srpnového „flash crashe“, kdy během pouhých pěti minut ztratilo 15 % své hodnoty.

Pokud jste investoři, kteří mají sklenici napůl plnou, pak by spotové ETF Ethereum měly poskytnout cenový impuls, a to jednoduše díky všem penězům, které nyní do Etherea proudí od retailových i institucionálních investorů. Největší z těchto nových spotových ETF – iShares Ethereum Trust (ETHA) – již od investorů přilákal více než 1 miliardu dolarů. Postupem času by investoři měli i nadále zvyšovat alokaci do Etherea, což by mělo zajistit trvalý nákupní tlak.

Přesto existují způsoby, kterými ETF Ethereum zaostávají za prvními očekáváními. Ačkoli nikdo nepředpokládal, že by od investorů přitáhly více peněz než nové spotové ETF na Bitcoin (CRYPTO: BTC), některé z nich mají problém získat si pozornost panických investorů.

Ve skutečnosti některé z nových spotových ETF na Ethereum zaznamenaly v srpnu čistý odliv kvůli všem nedávným turbulencím na trhu. Pokud očekáváte, že se cena Etherea bude dále propadat, pak byste raději měli upravit svá očekávání ohledně toho, jak se těmto ETF bude dařit.

Zdroj: Canva

Korelace Etherea s Bitcoinem

Dobrou zprávou, pokud začínáte pochybovat o vlivu nových ETF, je, že cena Etherea je historicky velmi silně korelovaná s cenou Bitcoinu. Podle průzkumu společnosti Coinbase Global (NASDAQ: COIN) se korelace obvykle pohybovala mezi 0,85 a 0,95. V posledních letech se tato korelace zvýšila. Na začátku roku 2023 však začala stále mírně klesat. Přesto je současná korelace mezi těmito dvěma aktivy 0,82. To je nejvyšší korelace s bitcoinem ze všech hlavních kryptoměn.

Pokud se Bitcoin rozjede – jak si mnozí investoři myslí -, pak by se mělo rozjet i Ethereum.

Pro představu řekněme, že cena bitcoinu v roce 2025 prudce vzroste na 150 000 dolarů, jak v současnosti předpovídá investiční společnost Bernstein. To by představovalo zisk téměř 150 % ze současné ceny bitcoinu ve výši 61 000 USD. Pokud budeme předpokládat, že korelace mezi Bitcoinem a Ethereem zůstane poměrně konstantní, pak bychom očekávali, že Ethereum získá přibližně 82 % tohoto zisku. Pokud tedy Bitcoin vzroste o 150 %, pak by Ethereum mělo vzrůst o téměř 125 %.

To je více než zdvojnásobení, přátelé. A to je hlavní důvod, proč si myslím, že hodnota Etherea v roce 2025 prudce vzroste. Při dnešní aktuální ceně 2 644 USD bychom potřebovali nárůst o pouhých 89 %, abychom dosáhli ceny 5 000 USD. Nepotřebujeme, aby Ethereum prudce vzrostlo o 150 % nebo překonalo Bitcoin. Dokud bude Bitcoin stoupat vzhůru, Ethereum se jen musí svézt.

Jak pravděpodobná je cena 5 000 USD?

Existuje několik způsobů, jak posoudit, jak pravděpodobný je růst ceny Etherea na 5 000 USD. Jedním z nich je prozkoumání trhů s kryptografickými předpověďmi, na nichž investoři z reálného světa vkládají miliony dolarů, protože předpovídají možné výsledky.

Například na burze Polymarket je možné prohlédnout si řadu budoucích předpovědí týkajících se Etherea. Například 24 % respondentů si myslí, že Ethereum dosáhne v roce 2024 nového historického maxima. Dalších 7 % lidí si myslí, že Ethereum dosáhne ceny 10 000 USD. A 5 % lidí si myslí, že Ethereum dosáhne ceny 15 000 dolarů.

Samozřejmě zcela chápu, pokud byste tyto předpovědi chtěli brát s rezervou. Možná nevěříte na moudrost davů. Ale já ano – a zvláště když dav za své předpovědi vkládá skutečné peníze. V důsledku toho jsem stále více optimistický, že Ethereum v roce 2025 dosáhne nového historického maxima.

Zdroj: Shutterstock