Tato růstová akcie klesla o 83 %, ale miliardáři ji skupují. Je to příležitost?

Lyft, provozovatel sdílené dopravy číslo 2 za společností Uber Technologies, spálil téměř každého investora, který si koupil jeho akcie.
Když se podíváme do historie, akcie od své primární veřejné nabídky (IPO) v roce 2019 prudce klesly.

Akcie Lyft Inc. (LYFT) klesly ve třech samostatných epizodách. Nejprve se akcie po úspěšném IPO propadly, protože investoři věřili, že společnost, která v roce 2019 přišla o peníze, byla nadhodnocena. V následujícím roce se propadla spolu se zbytkem akciového trhu, když začala pandemie, a po oživení v roce 2021 akcie opět zanikly na medvědím trhu, protože se zpomalilo tempo jejího růstu.

Objevují se však známky toho, že akcie konečně zaznamenávají skutečný obrat. Ve druhém čtvrtletí společnost poprvé v historii vykázala zisk podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) ve výši 5 milionů dolarů a rovněž ohlásila prudký růst tržeb o 41 % na 1,4 miliardy dolarů při 17% růstu hrubých rezervací na 4 miliardy dolarů. Tento rozdíl je zčásti způsoben růstem společnosti Lyft Media, jejího reklamního podniku, který ve čtvrtletí dosáhl více než 70% růstu tržeb. Nové iniciativy zaměřené na zvýšení počtu řidičů, zrychlení času příjezdu a snížení dopadu cen v nejlepších časech neboli nárazových cen se vyplácejí.

Zdroj: Shutterstock

Zdá se, že si toho nyní všímá řada miliardářů, protože podle zpráv 13-F někteří známí investoři ve druhém čtvrtletí nakoupili akcie společnosti Lyft.

Chytrým penězům se Lyft líbí

Appaloosa Management Davida Teppera je jedním z nejúspěšnějších hedgeových fondů na světě. Fond v současné době spravuje přibližně 14 miliard dolarů a za svůj největší podíl považuje společnost Alibaba .

Tepper je známý investicemi do problémových dluhů a akcií s vysokou hodnotou, což zřejmě vysvětluje jeho současný zájem o čínské akcie, jako je Alibaba, a také o společnost Lyft, která je pravděpodobně hodnotovou akcií. Lyft byl ve skutečnosti Tepperovým největším nákupem během druhého čtvrtletí, když Appaloosa v tomto čtvrtletí nakoupila 7,5 milionu akcií, čímž se jeho podíl ve společnosti zvýšil na téměř 8 milionů, což má dnes hodnotu zhruba 100 milionů dolarů.

Tepper se ke svému nákupu Lyftu veřejně nevyjádřil, ale stojí za zmínku, že navýšil i svůj podíl v Uberu, kde nakoupil 140 000 akcií a zvýšil tak svůj podíl v tomto lídrovi ve sdílení jízd na 1,5 milionu akcií. Tepper má v Lyftu a Uberu zhruba stejné podíly a akcie Uberu začal nakupovat ve druhém čtvrtletí roku 2021 v očekávání obratu v lídrovi ve sdílení jízd. Zdá se, že Tepper sází na podobný obrat i u společnosti Lyft.

Dalším miliardářem, který si Lyft oblíbil, je Ken Griffin, jehož hedgeový fond Citadel Advisors je jedním z největších hedgeových fondů na světě a spravuje aktiva v hodnotě zhruba 400 miliard dolarů.

Griffin je známý používáním kvantitativní analýzy a rozhodováním na základě dat a ve svém fondu má tisíce pozic. Lyft je vysoce riziková akcie, ale Citadel má bezvadné výsledky, protože je považován za nejziskovější hedgeový fond všech dob.

Citadel ve druhém čtvrtletí nakoupil 4,4 milionu akcií společnosti Lyft, čímž zvýšil svůj podíl na 6,5 milionu akcií, což představuje hodnotu zhruba 75 milionů dolarů. Citadel původně získal podíl ve společnosti Lyft v prvním čtvrtletí roku 2019, takže společnost sedí na určitých ztrátách z této původní investice, ale nyní se zdá, že je lepší čas na nákup akcií.

Je Lyft vhodný ke koupi?

Společnost Lyft očekává ve zbytku roku solidní růst, přičemž vyhlíží nárůst počtu jízd ve středních desítkách a o něco rychlejší růst hrubých rezervací.

Vzhledem k tomu, že se společnost konečně posunula do ziskovosti, využívá nové obory podnikání, jako je reklama, vylepšuje svůj produkt způsobem, který se líbí řidičům i cestujícím, a přidává nové funkce, zdá se, že se podnik vydává správným směrem.

Málokdy se stává, že by dva významní miliardáři usilovali o akcie, jejichž cena je tak nízká, jako je Lyft, ale společnost pro sdílení jízd má mnoho znaků příležitosti k obratu, včetně nízké ceny akcií. Pokud bude její současná dynamika pokračovat, zdá se, že se akcie vyplatí.