Euro a britská libra se vracejí k několikaměsíčním maximům

Euro a libra se v úterý posunuly výše, protože zastavení růstu cen ropy jim pomohlo vrátit se k několikaměsíčním maximům vůči dolaru, kterých dosáhly v posledních seancích.

Celkový obrázek nadále utvářelo rychle se blížící potenciální snížení sazeb v USA, které v posledních týdnech tlačilo na dolar. Investoři považují snížení sazeb na zářijovém zasedání Federálního rezervního systému za téměř jisté, ale nadále diskutují o možnosti, že politici přikročí ke snížení o 50 bazických bodů namísto 25.

Euro a britská libra vzrostly každá o přibližně 0,1 % na 1,1169 USD, resp. 1,3203 USD, přičemž společná měna se nacházela těsně pod pondělním 13měsíčním maximem a libra kolem více než dvouletého maxima z minulého týdne.

Obě měny, zejména euro, byly hlavními příjemci nedávného záchvatu oslabení dolaru, ačkoli mohou mít potíže s dalším růstem.

„Po silné rally od začátku srpna se zdá, že euro/dolar by mohl čekat určitý útlum. Prozatím bychom upřednostňovali obchodní pásmo 1,1100-1,1200 – čekáme na zklamání z některých údajů o aktivitě v USA,“ uvedl Chris Turner, vedoucí globálního oddělení trhů ve společnosti ING, ve zprávě pro klienty.

„Růst cen ropy v důsledku zvýšeného napětí na Blízkém východě a problémů s dodávkami z Libye (euru vůči dolaru) nepomůže,“ dodal.

Ceny ropy v úterý zastavily nedávný růst a obchodovaly se v rozmezí po nárůstu o více než 7 % během předchozích tří seancí v důsledku obav o dodávky vyvolaných obavami z širšího konfliktu na Blízkém východě a možného uzavření libyjských ropných polí. [O/R]

Jednou z měn, kterou prudký nárůst cen ropy podpořil, je kanadský dolar, jehož poslední kurz byl 1,3479 kanadského dolaru za dolar, když se v pondělí dotkl pětiměsíčního maxima.

Jen byl slabší, když dolar vzrostl o 0,3 % na 144,95 za dolar.

To vše zanechalo dolarový index na úrovni 100,88 těsně u ročního minima, k čemuž přispěla pravděpodobnost zářijového snížení sazeb v USA poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell na takový krok ve svém pátečním projevu v Jackson Hole víceméně kývl.

Prezidentka sanfranciského Fedu Mary Dalyová v pondělí rovněž uvedla, že snížení výpůjčních nákladů o čtvrt procentního bodu v příštím měsíci je pravděpodobné.

„Otázkou nyní již není, zda Fed v září sníží, ale o kolik,“ řekl David Chao, stratég globálního trhu pro Asii a Tichomoří mimo Japonsko společnosti Invesco.

„Powell si nechal otevřené dveře pro větší snížení v případě, že se zhorší podmínky na trhu práce. Investoři se domnívají, že Fed je zřejmě otevřen rychlejšímu snižování sazeb, než se dříve očekávalo.“

Trhy již plně započítaly snížení sazeb v příštím měsíci a do konce roku vidí uvolnění v hodnotě přibližně 100 bazických bodů.

Jinde australský dolar posílil o 0,23 % na 0,6787 USD, což není daleko od pátečního měsíčního maxima 0,67985 USD, a švýcarský frank se nacházel na úrovni 0,8473 za dolar, tedy kolem nejsilnější hodnoty za poslední 3 týdny.

Dolar stabilně poblíž nedávných minim; klíčové jsou údaje z trhu práce

Americký dolar se v úterý na začátku evropského obchodování obchodoval převážně beze změny, což bylo do jisté míry podpořeno zvýšeným geopolitickým napětím, ale zůstal poblíž nedávných minim, protože se blíží snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem.

V 10:55 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval mírně výše na úrovni 100,750, těsně nad 13měsíčním minimem z předchozí seance.

Údaje z trhu práce budou hnací silou dolaru

Dolar se v úterý posunul výše, protože zvýšené geopolitické napětí na Blízkém východě, v Libyi a na Ukrajině vyvolalo určitou poptávku po americkém dolaru jako bezpečném přístavu.

Tyto zisky jsou však omezené, protože obchodníci se soustředí na blížící se snížení sazeb v USA, zejména poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell ve svém pátečním projevu v Jackson Hole naznačil pravděpodobnost takového kroku.

Přesto zůstává rozsah snížení nejistý a závislý na datech, uvedli v pondělní poznámce ekonomové Deutsche Bank, přičemž o velikosti snížení sazeb na nadcházejícím zářijovém zasedání budou pravděpodobně rozhodovat především údaje z trhu práce.

Současný názor banky je, že Fed sníží sazby o 25 bazických bodů „na každém ze zbývajících zasedání v tomto roce, poté bude následovat pauza do 25. čtvrtletí, aby se sazby postupně vrátily na neutrální úroveň“.

Zdroj: Getty Images

Německá ekonomika ve 2. čtvrtletí poklesla

V Evropě se měnový pár EUR/USD obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 1,1172 a pohyboval se v blízkosti nedávného několikaměsíčního maxima.

Údaje zveřejněné dříve v úterý ukázaly, že německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí 2024 oproti předchozímu tříměsíčnímu období snížila o 0,1 %.

Meziroční změna za druhé čtvrtletí byla revidována na 0,0 % z dříve uváděných -0,1 %.

Evropská centrální banka zahájila cyklus snižování úrokových sazeb v červnu a údaje o inflaci v eurozóně za srpen, které budou zveřejněny v pátek, budou klíčové pro její rozhodnutí o úrokových sazbách na září.

„Jakékoli proinflační překvapení by zde mohlo omezit tržní odhad dvou a půl snížení sazeb ECB do konce roku, dále zúžit dvouletý swapový diferenciál EUR:USD a podpořit EUR/USD,“ uvedli ve své poznámce analytici iNG.

GBP/USD se obchodoval o 0,2 % výše na úrovni 1,3222, tedy blízko nedávných maxim, přičemž libra vůči dolaru v průběhu minulého týdne vzrostla o téměř 1,5 %.

Zatímco Powell z Fedu ve svém pátečním projevu na sympoziu v Jackson Hole naznačil, že nás čeká snižování sazeb, guvernér Bank of England Andrew Bailey se nadále obával „vnitřní“ inflace v ekonomice.

Trhy nyní počítají s větším snížením sazeb ze strany Fedu do konce roku než v případě Bank of England, což by mělo poskytnout libře podporu.

Zdroj: Atlanticcouncil.org